Courteney Cox

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Courtney Cox)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kortni Koks
Biografske informacije
RođenjeKortni Bas Koks
15. jun 1964.
Bermingham
PseudonimKortni Koks-Arket
SupružnikDejvid Arket (1999—)
1 dete (Koko Rajli Arket)

Kortni Bas Koks (engl. Courteney Bass Cox; Bermingham, Alabama, SAD, 15. jun 1964) je američka glumica, filmski producent i bivša manekenka. Poznata je po ulogama Monike Geler u TV seriji „Prijatelji“, Gejl Veders u seriji filmova „Vrisak“ i Džuls Kob u TV seriji „Kugar taun“.

Biografija[uredi | uredi kod]

Detinjstvo i školovanje[uredi | uredi kod]

Kortni Bas Koks je rođena u tipičnoj[1] i bogatoj porodici sa juga SAD. Njen otac Ričard L. Koks (engl. Richard L. Cox) bio je građevinski preduzimač, dok je njena majka Kortni Koks (devojačko Bas), bila domaćica[2]. Kada su se, posle 19 godina braka, njeni roditelji razveli 1974, njen otac se odselio u Panama Siti, na Floridi, gde se oženio 1975, a njena majka se udala za njujorškog biznismena Hantera Koplanda (engl. Hunter Copeland). Kortni se zatim sa majkom, dve starije sestre, Virdžinijom (engl. Virginia) i Doti (engl. Dottie), i sa starijim bratom Ričardom juniorom (engl. Richard Junior) preselila u Mauntin Bruk, bogato predgrađe Berminghama. Pored troje rođenih braće i sestara, Kortni ima i devetoro polubraće i polusestara[3].

Pošto je završila osnovnu školu, Kortni se upisala u srednju školu „Mauntin Bruk“ (engl. Mountain Brook High School), gde je bila čirlidersica i aktivno se bavila tenisom i plivanjem. Pošto je 1982. diplomirala, upisala je studije arhitekture i unutrašnjeg dizajna na ženskom koledžu „Maunt Vernon“ (engl. Mount Vernon College for Women), gde je postala član sestrinstva „Delta Zeta“.[1]

Karijera[uredi | uredi kod]

Početak[uredi | uredi kod]

Kao manekenka, Kortni se prvi put oprobala u završnoj godini srednje škole, kada se pojavila u reklami za prodavnicu „Parižans“ (engl. Parisians)[1]. Nakon završetka prve godine fakulteta, napušta ga i odlazi u Njujork, gde potpisuje ugovor sa prestižnom manekenskom agencijom „Ford modeling ejdžensi“ (engl. Ford Modelling Agency). Pojavila se na naslovnim stranicama nekoliko tinejdžerskih magazina i brojnih kratkih ljubavnih romana[3]. Usledile su reklame za kozmetičke kompanije „Mejbelin“ (engl. Maybelline) i „Nokzimu“ (engl. Noxzema), kao i za Njujoršku telefonsku kompaniju. Dok se bavila manekenstvom, Koksova je pohađala časove glume.

Svoju prvu ulogu na televiziji Kortni ostvaruje 1984, i to epizodnom ulogom debitantkinje Bani (engl. Bunny) u dugovečnoj sapunici „As the World Turns“. Iste godine, na audiciji koju je organizovao Brajan De Palma (engl. Brian De Palma) izabrana je da se pojavi u spotu pevača Brusa Springstina za pesmu „Dancing in the Dark“. Za ulogu obožavateljke koju Springstin na svom koncertu izvlači iz publike na binu kako bi igrala sa njim, plaćena je 350 američkih dolara. Kortni Koks je ostala upamćena kao prva osoba koja je na nekoj američkoj televiziji rekla reč „menstruacija“, i to u reklami za „Tampaks“ (engl. Tampax) tampone[2]. Nakon zapaženog pojavljivanja u ovom spotu, Koksova je vodila TV šou „Dis viks mjuzik“ (engl. This Week's Music), a radila je i u njujorškoj agenciji za zakazivanje koncerata „F. B. I.“ (Frontir buking internašonal; engl. Frontier Booking International), koju je vodio Ijan Kopland (engl. Ian Copeland)[3].

Godine 1985. Kortni dobija ulogu u TV seriji „Misfits of Science“, ali se serija pokazala kao neuspeh. Dve godine kasnije, dobija svoju prvu dobro zapaženu glumačku ulogu. Na audiciji na kojoj je učestvovalo nekoliko hiljada devojaka, izabrana je za ulogu Loren Miler (engl. Lauren Miller), devojke Aleksa P. Kitona (engl. Alex P. Keaton) u TV seriji „Family Ties“. Lik koji je tumačila se povremeno pojavljuje u seriji tokom čitave dve sezone. Svoju prvu filmsku ulogu Kortni je dobila 1987. u filmu „Down Twisted“, a zatim su usledile i uloge u filmovima „Gospodari svemira“ (1987) i „Cocoon: The Return“ (1988). U losanđeleskom teatru „Tifani“ (engl. Tiffany Theatre) je 1989. godine tumačila glavnu žensku ulogu u pozorišnoj predstavi „King of Hearts“, dok je glavnu mušku ulogu tumačio Majkl Spaund (engl. Michael Spound)[3]. Prvu značajnu ulogu u nekom filmu Koksova je ostvarila 1994, kada je sa Džimom Kerijem glumila u neočekivanom[1] filmskom hitu „Ejs Ventura: Detektiv za kućne ljubimce“.

Proboj[uredi | uredi kod]

Kortni Koks se susreće sa obožavaocima na probi dodele nagrade „Emi
(9. septembar 1995)

Ulogu koja će joj zauvek promeniti život i koja će je uzdići u zvezdu, Kortni konačno dobija 1994. Producenti TV serije „Prijatelji“, komedije situacije koja govori o životu šest mladih Njujorčana, su je pozvali na audiciju za ulogu razmažene Rejčel Grin (engl. Rachel Green), ali ih je ona ubedila da joj uloga pedantne Monike Geler više pristaje. Kada je serija 22. septembra iste godine počela da se prikazuje, Koksova je bila najpoznatija od svih šestoro glavnih glumaca. Ubrzo je počela da oseća rezultate popularnosti koju joj je serija donela. Časopis „Pipl“ (engl. People) ju je 27. novembra 1995. svrstao među 50 najlepših ljudi sveta, a pored ovog izdanja, Kortni se našla i na naslovnoj stranici časopisa „Fit“ (engl. Fit). Zajedno sa glumcem Džonom Lovicom (engl. Jon Lovitz), bila je domaćin MTV filmskih nagrada 1995.

Najveći uspeh na velikom ekranu Kortni doživljava 1996, kada se pojavila u ulozi bezobrazne i prepotentne novinarke Gejl Veders (engl. Gale Weathers) u filmskom hitu „Vrisak“. Za ulogu u ovom hororu Vesa Krejvena (engl. Wes Craven), koji je ostvario zaradu veću od 100 miliona američkih dolara, Koksova je dobila izuzetne kritike. Ulogu Vedersove je tumačila i u naredna dva filma ovog serijala — „Vrisak 2“ i „Vrisak 3“, što je čini jednom od pet članova ekipe[c] koji su glumili u sva tri filma serijala.[1]

Tokom snimanja „Prijatelja“, glumila je u nekoliko filmova, kao što su „The Runner“, „Operacija Grejslend“ i „The Shrink Is In“ (koji je i producirala zajedno sa Dejvidom Arketom), ali nijedan nije postigao uspeh serije koja ju je proslavila. Krajem 2003. producirala je TV šou „Mix It Up“ u koji je unela jednu od svojih strasti — dekorisanje životnog prostora[4]. Međutim, šou je imao jako slabu gledanost, tako da druga sezona nikada nije snimljena.

Posle „Prijatelja“[uredi | uredi kod]

Posle deset sezona i isto toliko godina prikazivanja, „Prijatelji“ su po poslednji put prikazani 6. maja 2004. O seriji koja ju je proslavila, Kortni je izjavila[5]:

„Prijatelji“ su promenili moj život na toliko mnogo načina. Dali su mi priliku. Dali su mi slobodu. Dali su mi porodicu bliskih prijatelja sa kojima sam odrasla. Naučili su me o komediji. Naučili su me o vezama. Naučili su me o svemu.

Kortni Koks je bila prvi izbor producenta TV serije „Očajne domaćiceMarka Čerija (engl. Marc Cherry) za ulogu Suzan Majer, ali je zbog trudnoće morala da odbije ovu ulogu[6]. Godine 2004. Koksova i njen suprug Dejvid Arket su u Los Anđelesu osnovali producentsku kuću „Koket prodakšons“ (engl. Coquette Productions)[7]. Usledile su uloge u filmovima „November“, koji je prikazivan samo u određenim bioskopima, rimejku filma iz 1974. „Zatvorski krug“, gde je tumačila ulogu devojke lika kojeg je glumio Adam Sandler i kritički ismejanom filmu „Zoom“. Godine 2006. pozajmila je glas liku u crtanom filmu „Barnyard“.

Na male ekrane Kortni se vratila početkom 2007, i to u ulozi cinične urednice tabloida Lusi Spiler (engl. Lucy Spiller) u TV seriji „Bruka“. Zajedno sa Dejvidom Arketom, bila je i producent ove serije. Zbog slabe gledanosti, prikazivanje serije je prekinuto posle svega dve sezone. U julu 2008. „Entertejnment vikli“ (engl. Entertainment Weekly) je objavio da će Kortni glumiti u tri epizode TV serije „Stažisti“ (engl. Scrubs)[8].

Privatni život[uredi | uredi kod]

Pošto je zajedničkom prijatelju priznala da se divi glumi Majkla Kitona u drami „Clean and Sober“, njih dvoje su se upoznali sredinom 1989. i u vezi su ostali narednih pet i po godina (do 1995). Kortni je, svega mesec dana posle raskida, za magazin „Pipl“ izjavila[2]:

To je najvažnija veza koju sam ikada imala i mislim da je on najdivnija osoba koju sam ikada upoznala.

Takođe, Koksova se zabavljala sa pevačem rok grupe „Kaunting krouz“ (engl. Counting Crows) Adamom Duricom (engl. Adam Duritz). Pesmu „Monkey“ sa albuma „Recovering the Satellites“ posvetio je njoj[5], a Kortni se pojavila u video spotu za pesmu sa istog albuma — „A Long December“.

Svog budućeg supruga Dejvida Arketa, upoznala je na zabavi koju je povodom početka snimanja filma „Vrisak“ organizovao režiser Ves Krejven. Između likova koje su u filmu glumili Arket i Koksova javlja se izvesna privlačnost, što se prenelo i u stvarni život. Arket ju je zaprosio pred celom njenom porodicom u Panama Sitiju na Floridi, a par se venčao 12. juna 1999. u katedrali Grejs (engl. Grace Cathedral) u San Francisku, na ceremoniji kojoj je prisustvovalo oko 200 gostiju. U septembru iste godine, objavljeno je da će Kortnino pravno i profesionalno prezime od tada biti Koks-Arket (engl. Cox Arquette). Posle smrti njenog oca 2001. profesionalno se vratila na svoje staro prezime[1]. Tokom snimanja poslednje sezone „Prijatelja“, Kortni je bila u drugom stanju, a vest o trudnoći je zvanično objavljena u januaru 2004. Porodila se 13. juna iste godine u Los Anđelesu, dan posle svoje i Dejvidove petogodišnjice braka i dva dana pre svog 40. rođendana[1]. Novorođena devojčica je nazvana Koko Rajli Arket[d] (engl. Coco Riley Arquette), a kuma detetu je bila Kortnina najbolja prijateljica i koleginica iz „Prijatelja“ Dženifer Aniston. Kortni je, gostujući u „Šouu Elen Dedženeres“ (engl. The Ellen DeGeneres Show) 28. marta 2008. izjavila da „želi da dobije još jedno dete, ali da ne zna kako da to postigne u svojim godinama“[9].

U avgustu 2005. organizovala je dobrotvornu aukciju svojih stvari, kako bi pomogla porodici Natali Holovej (engl. Natalee Holloway), koja je nestala u maju iste godine tokom odmora na Arubi. Novac koji je prikupljen tom prilikom (110.000 američkih dolara) isplaćen je porodici Holovejeve, kako bi se pokrili troškovi puta na Arubu i troškovi pravnih dažbina.[4]

Filmografija[uredi | uredi kod]

Filmografija glumice Kortni Koks
God. Srpskohrvatski naziv Originalni naziv Uloga
1984. As the World Turns Bani
1985. Code Name: Foxfire stjuardesa
19851986. Misfits of Science Glorija Dinalo
1986. The Love Boat
1986. Sylvan in Paradise Lusi Epl
1986. Murder, She Wrote Karol Banister
1987. Down Twisted Tara
1987. Gospodari svemira Masters of the Universe Džuli Vinston
1987. If It's Tuesday, It Still Must Be Belgium Hana Višocki
19871989. Family Ties Loren Miler
1988. Cocoon: The Return Sara
1988. I'll Be Home for Christmas Nora Bandi
1989. Roxanne: The Prize Pulitzer Džeki Kimberli
1989. Till We Meet Again Mari-Frederik „Fredi“ de Lansel
1990. Curiosity Kills Gven
1990. Mr. Destiny Džuvel Džager
1991. Blue Desert Lisa Roberts
1991. Morton & Hayes princeza Lusi
1991. Shaking the Tree Ketlin
1992. Battling for Baby Ketrin
1992. Dream On Ališa
1993. The Opposite Sex and How to Live with Them Keri Davenport
1993. The Trouble with Larry Gabrijela Izden
1994. Ejs Ventura:
Detektiv za kućne ljubimce
Ace Ventura: Pet Detective Melisa Robinson
1994. Sajnfeld Seinfeld Meril
19942004. Prijatelji Friends Monika Geler
1995. Sketch Artist II: Hands That See Emi
1996. Vrisak Scream Gejl Veders
1997. Commandments Rejčel Lus
1997. Vrisak 2 Scream 2 Gejl Veders
1999. The Runner Karina
1999. Happily Ever After: Fairy Tales for Every Child Emerald Solt Pork
2000. Vrisak 3 Scream 3 Gejl Veders
2001. Operacija Grejslend 3000 Miles to Graceland Sibil Vejngrou
2001. The Shrink Is In Samanta Kramb
2001. Teret slave Get Well Soon Lili
2002. Alien Love Triangle Alis
2004. November Sofi Džejkobs
2005. Zatvorski krug The Longest Yard Lina
2006. Barnyard krava Dejzi
2006. Zoom Marša Holovej
2006. The Tripper Sintija
20072008. Bruka Dirt Lusi Spiler
2008. The Monday Before Thanksgiving Sisi
2008. Bedtime Stories Vendi
2009. Stažisti Scrubs dr Medoks
2009—danas Kugar taun Cougar Town Džuls Kob

Nagrade[uredi | uredi kod]

Godina Naziv nagrade Kategorija Uloga
1995. Nagrada Zlatna jabuka Žensko otkriće godine
2000. Nagrada TV vodič Izbor urednika[a]
2000. Nagrada Izbor tinejdžera Najbolju hemija na filmu[b] Gejl Veders u filmu „Vrisak 3“

Kortni je jedina od glavnih glumaca u „Prijateljima“ koja je zbog svoje glume bila nominovana za nagradu „Zlatna malina“. Nominaciju za najgoru sporednu glumicu je dobila za ulogu Sibil Vejngrou (engl. Cybil Waingrow) u filmu „Operacija Grejslend“. Takođe, ona je jedini glavni glumac iz „Prijatelja“ koji za svoju ulogu u ovoj seriji nije nominovan za nagradu „Emi“.[1]

Njena popularnost kod muškog dela publike dovela je do toga da joj je časopis „Plejboj“ dodelio titulu „Hottest Babe“ (sh. najzgodnija mala) za 1995. Godine 1997. proglašena je za najbolje obučenu žensku TV zvezdu, a iste godine su je, kao i naredne, čitaoci časopisa „FHM“ izabrali za 9. najseksepilniju ženu sveta. Časopis „Staf“ (engl. Stuff) ju je 2002. proglasio za 18. najseksepilniju ženu sveta. Na listi 100 poznatih ličnosti koju je 2003. sastavio časopis „Forbs“ (engl. Forbes), Kortni se našla na 41. mestu.[1]

Napomene[uredi | uredi kod]

  1. ^ Nagradu su dobili i Dženifer Aniston, Lisa Kudrou, Met Leblank, Metju Peri, Dejvid Švimer, Džejn Sibet i Džon Kristofer Alen.
  2. ^ Nagradu je dobio i Dejvid Arket, njen partner u tom filmu.
  3. ^ Ostalih četvoro su Nev Kembel, Dejvid Arket, Džejmi Kenedi i Lijev Šrajber.
  4. ^ Zbog svojih južnjačkih korena, Kortni je želela da detetu dâ ime Kortni Koks, po sebi i svojoj majci. Međutim, Dejvid je polu-Jevrej, a davanje imena detetu po živoj osobi je protivno jevrejskoj tradiciji. Ime Koko je izabrano zbog nadimka koji su Kortnini prijatelji tokom njenog odrastanja dali njenoj majci — Mama Koko (engl. Mama Coco).[1]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 IMDb (en), pristup 28. septembra 2008.
  2. 2,0 2,1 2,2 Pipl (en), pristup 28. septembra 2008.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 „courteneycox.org“ (Biografija) Arhivirano 2008-07-31 na Wayback Machine-u (en), pristup 6. oktobra 2008.
  4. 4,0 4,1 Pipl (en), pristup 9. oktobra 2008.
  5. 5,0 5,1 TV.com Arhivirano 2009-03-25 na Wayback Machine-u (en), pristup 9. oktobra 2008.
  6. Ten Things You Never Knew About Courteney Cox Arhivirano 2009-06-22 na Wayback Machine-u (en), pristup 9. oktobra 2008.
  7. David Arquette Bio Arhivirano 2008-11-22 na Wayback Machine-u (en), pristup 17. februara 2009.
  8. Exclusive: Courteney Cox Checks Into 'Scrubs' Arhivirano 2009-02-17 na Wayback Machine-u (en), pristup 9. oktobra 2008.
  9. Courteney Cox wants another child Arhivirano 2008-06-02 na Wayback Machine-u (en), pristup 10. oktobra 2008.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Courteney Cox