Colin Pitchfork

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kolin Pičfork
1960. mart 1960.
Njubold Verdon, Lestešir Njubold Verdon, LesteširUjedinjeno Kraljevstvo
Datum smrti:    [[]] [[]]
Mesto smrti:  ()

1960.

Kolin Pičfork (engl. Colin Pitchfork; rođen marta 1960. godine[1]) je britanski ubica i silovatelj, prva osoba koja je osuđena na osnovu DNK dokaza. Pičfork je silovao i ubio dve devojčice u Narborou 1983. i osuđen je 1988.

1983, Linda Men, 15-godišnja devojčica, je silovana i ubijena u blizini grada Narboroua. Koristeći metode sudskog veštačenja koje su bile dostupne u to vreme, sperma koja je nađena na njenom telu je utvrđena da pripada osobi sa krvnom grupom A i profilom enzima koji pripadaju svega 10 % ukupnog muškog stanovništva. Bez ikakvih drugih dokaza i tragova, slučaj je ostao otvoren.

1986, Don Ešvort, druga 15-godišnjakinja koja je živela u obližnjem gradu Enderbaju, je pronađena silovana i zadavljena u istom regionu kao i prethodna devojčica. Način ubistva je bio veoma sličan prethodnom ubistvu, i tragove sperme i njeno analiziranje su donele iste rezultate.

Glavni osumnjičeni u početku je bio lokalni dečak, Ričard Bukland, koji je otkrio mesto na kojem se nalazilo telo Ešvortove, i priznao delo pod pritiskom tokom intervjua, ali nije priznao prvo ubistvo. Alek Džefris, sa Univerziteta Lester, je nedavno posle ubistva razvio metode za dobijanje DNK-a profila zajedno sa Piterom Gilom i Dejvom Veretom iz servisne službe za sudsko veštačenje i metode detaljno prezentovao u svom naučnom papiru 1985.

Na zahtev Buklandove porodice, policija je uradila DNK identifikaciju i pronašla da dečakov DNK profil ne odgovara onom dobijenom nakon analize sperme, i Bukland je postao prvi koji je proglašen nevinikm zahvaljujući DNK identifikaciji.

Lajkesteršska policija i služba sudskog veštačenja su testirali oko 5000 lokalnih muškaraca koji su dobrovoljno dali uzorke krvi i pljuvačke. Ovo je rađeno oko 6 meseci i nikakvi pozitivni rezultati nisu pronađeni.

Međutim uskoro, kolega jednog čoveka, Iana Kelija, je načuo u kancelariji jednog dana kako se Keli hvalio da je išao na dobrovoljno testiranje umesto svog prijatelja Kolin Pičforka. Pičfork, lokalni pekar, je uhapšen i uzorcu njegove krvi i pljuvačke su odgovarali uzorcima nađenim na telima ubijenih devojčica. Pičfork je nađen krivim i osuđen na doživotno služenje kazne. On je i dalje u zatvoru.

Od tada, DNK identifikacija i DNK analiza se intenzivno koriste u sudskom veštačenju.

Napomene[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]