Coast Miwok

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nastambe Coast Miwoka u selu Kule Loklo u okrugu Marin, Kalifornija.

Coast Miwok je grana Miwok Indijanaca, porodica Moquelumnan, sa pacifičke obale Kalifornije, od sadašnjeg Sausalitoa do Duncan's Pointa, uključujući i Bodega Bay, Tomales Bay, i San Pablo Bay, pa u unutrašnjost do Sonome. Mnogi Coast Miwoki danas žive na tradicionalnoj zemlji, ali nemaju priznatog plemenskog zemljišta. Ova Miwok populacija također se sastojala od više tribeleta među kojima i Licatiut.

Lingvistika navodi barem dva jezika kojima su govorili, bodega miwok i marin miwok. Marin bijaše poglavica plemena Licatiut, pod tim je imenom pokršten,i kasnije je po njemu okrug dobio ime. Domorodačka populacija Coast Miwoka brojala je oko 1,500 osoba u domorodačko vrijeme. Sada su organizirani kao Federated Indians of Graton Ranchiera.

Sela:[uredi | uredi kod]

Amayelle, na San Antonio Creek. Awachi, na ušću Estero Americano. Awani-wi, San Rafael. Bauli-n, na Bolinas Bay. Chokeche, blizu današnjeg Novato. Echa-kolum, na Tomales Bay južno od Marshalla. Echa-tamai, u Nicasio. Etem, u Petalumi. Ewapalt, kod Valley Ford. Ewu, sjeverno od San Rafaela. Helapattai, na Bodega Bay. Hime-takala, na Bodega Bay. Ho-takala, on Bodega Bay. Huchi, u Sonoma. Kennekono, na Bodega Corners. Kotati, u Cotati. Likatiut, na Petaluma River sjeverno od Petalume. Liwanelowa, u Sausalitu. Lumen-takala, sjeveroistočno Cotati. Meleya, na San Antonio Creek jugozapadno od Petalume. Olema-loke, u Olemi. Olompolli, sjeverozapadno Novato-a. Oye-yomi, blizu Freestone. Pakahuwe, blizu Freestone. Patawa-yomi, blizu Freestone. Payinecha, zapadno od Cotati. Petaluma, istočno od Petaluma River i sadašnjoj Petalumi. Pulya-lakum, na oceanu uz ušće Salmon Creeka. Puyuku, južno od Ignacio. Sakloki, nasuprot Tomales Point. Shotokmo-cha, jugoistočno od Ignacio. Shotomko-wi, na Tomales Bay blizu ušća San Antonio Creeka. Susuli, sjeverozapadno od Petaluma. Suwutenne, sjeverno od Bodega Corners. Temblek, zapadno od Sonoma. Tiwut-huya, na obali blizu Bodega Baya. Tokau, na Bodega Bayu. Tuchayelin, sjeverozapadno od Petalume. Tuli, sjeverozapadno od Sonome. Tulme, sjeverozapadno od Petaluma. Uli-yomi, na Estero Americano. Utumia, blizu Tomalesa. Wotoki, na južnoj strani Petaluma Rivera. Wugilwa, na Sonoma Creek.

Glavna plemena[uredi | uredi kod]

  • Hookooeko (Hoo'-koo-e'-ko, Marin Miwok) .- najveći dio današnjeg okruga Marin. l
  • Olamentke (Olamentko) na Bodega Bay
  • Lekahtewutko središnji dio južnog dijela okruga Sonoma County.

Privreda[uredi | uredi kod]

Domorodačka populacija Coast Miwoka brojala je oko 1,500 osoba u domorodačko vrijeme. Lov, ribolov i sakupljanje osiguravali su im opstanak, tako barem misli Kelly (1978). Glavnina hrane porijeklom je iz oceana. Riba se lovila mrežama puštenih između dviju balsa od tula-trstike. Uz obalu aakupljali su i školjke

Povijest[uredi | uredi kod]

Coast Miwoki sa zapada okruga Marin nazivani su i Marshall Indians, Marin Miwok, Tomales, Tomales Bay i Hookooeko. Njima na sjeveru susjedi su Bodega Miwok. Ove dvije Miwok grupe danas zajedno sa Southern Pomo Indijancima žive u konfederaciji na rezervatu Graton Rancheria pod imenom The Federated Indians of Graton Rancheria.

Prvi izvještaji o njime potječu 1579. iz vremena Francisa Drakea. Kasnije, 1595., 1775., 1793. i 1808. spominju ih španjolski I ruski putnici. 1809 godine. Rusi ovdje 1809 postavljaju svoje pred-straže. Misije se osnivaju 1776. (San Francisco de Asis), 1817. (San Rafael Arcangel) i 1823 (San Francisco Solano). Nakon perioda misionizacije od (1769-1834) dolazi do konfiskacija plemenskih zemljišta i kasnije do njihovog preseljenja.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]