Christine Todd-Whitman

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Christine Todd Whitman

Christine Todd "Christie" Whitman (26.9. 1946.-) je američka republikanska političarka, bivša guvernerka New Jerseya i bivša upravnica Agencije za zaštitu okoline (EPA) u administraciji predsjednika Georgea W. Busha. Udata je za Johna R. Whitmana, uglednog investitora s kojima dvoje djece. U srodstvu je bivšim njujorškim guvernerom Charlesom S. Whitmanom. Whitman je odrasla u dvije moćne političke porodice New Jerseya - Toddovima i Schleyovima. Zadržala je djevojačko ime Todd kako bi je prepoznali republikanski glasači.

Prvi put je došla na nacionalnu scenu kada je na izborima za Senat godine 1990. umalo porazila favoriziranog demokratskog senatora Billa Bradleya. Četiri godine kasnije je izabrana za guvernera New Jerseya i na toj je funkciji je stekla veliku popularnost. Godine 2000. se za nju govorilo da će biti Bushov potpredsjednički kandidat, no umjesto toga joj je nakon izbora ponuđeno mjesto upravnice EPA, što je ona prihvatila i podnijela ostavku na guvernersko mjesto.

Kao upravnica EPA Christine Todd-Whitman je trpila žestoke kritike zbog popuštanja interesima velikih korporacija na račun zaštite okoline. Najkontroverzniji događaj njenog mandata su bili napadi 11. septembra i tvrdnja EPA da u njujorškom zraku kao posljedica rušenja WTC-a nema štetnih tvari. Kasnije se ispostavilo da to nije točno, zbog čega je Todd-Whitman tužena od strane oboljelih.

Christine Tood Whitman je na mjesto upravnice EPA podnijela ostavku u junu 2003. Dio promatrača tu odluku objašnjava neslaganjem s Bushom po nekim ideološkim pitanjima, s obzirom da Todd Whitman pripada umjerenom krilu Republikanske stranke.

Godine 2005. je objavila knjigu It's My Party u kojoj tvrdi da se Republikanska stranka mora okrenuti političkom centru.