Chris Von der Ahe

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
von der Ahe na bejzbolskoj karti 1887.

Christian Friedrich Wilhelm von der Ahe (7.11. 1851 - 5.6. 1913.) bio je američki poduzetnik njemačkog porijekla, najpoznatiji kao vlasnik bejzbol kluva St. Louis Browns u National Leagueu, danas poznatog kao Cardinals.

Von der Ahe, potomak njemačke plemićke porodice, je u mladosti emigrirao u New York, ali se ubrzo preselio u St. Louis, gdje je našao posao kao pomoćnik u trgovini povrćem. Ubrzo je zaradio dovoljno novaca da otkupi trgovinu, a potom da okviru nje otvori i salun. Von der Ahe je ubrzo primijetio da najviše posjeta salunu ima nakon održavanja bejzbol utakmica.

Zbog toga je godine 1882. odlučio za 1800 US$ otkupiti lokalni bejzbol klub St. Louis Browns i priključiti ga novoj profesionalnoj ligi the American Association. Još je važnija odluka da kao menadžera i prvog baseman unajmi Charlesa Comiskeya. Iako von der Ahe nije imao pojma o bejzbolu, imao je aktivnu ulogu u vođenju kluba, donijevši mu znatni publicitet sa živopisnim karakterom, imidžem i primjetnim njemačkim naglaskom.

Brownsi su ubrzo postali dominantan klub American Associationa, osvojivši četiri uzastipna prvenstva od 1885. godine. Von der Ahe je koristio pravila AA kako bi postavio cijenu ulaznice na prihvatljivih 25 centa, a većinu prihoda ostvarivao točenjem piva. Kao rezultat toga, Brownsi su imali toliku gledanost, da su uskoro morali proširiti svoj stadion Sportsman's Park. Usprkos ekscentričnostima, kao što je izgradnja spomenika samog sebi u blizini stadiona, von der Ahe je također uveo neke inovacije u američki bejzbol, kao što je osnivanje tzv. klubova-farmi u nižim ligama, te prodaju hot dogova na utakmicama (iako to neki historičari osporavaju). Još je važniji von der Aheov prijedlog da se najbolji klub AA suoči s najboljim klubom NL u natjecanju zvanom World Series, iako će ta tradicija postati ustaljena tek početkom 20. vijeka.

Godine 1892. nakon propasti AA, St. Louis Browns se priključio National Leagueu. Međutim, Comiskey je izgubio strpljenje prema ekscentričnom i sve zahtjevnijem von der Aheu i prešao u Cincinnati Reds. Bez njega je klub pao na posljednje mjesto.

Nastojeći smanjiti gubitke, von der Ahe je sagradio još veći stadion, a oko njega veliki zabavni park, uključujući i hipodrom. Međutim, ni to nije pomoglo, te je von der Ahe bio prisiljen prodavati svoje najbolje igrače, uglavnom Brooklynu. Godine 1898. von der Ahe doživljava svoj slom - dio stadiona je izgorio, od njega se razvela druga supruga, a postao je i žrtvom otmice zbog neplaćenih dugova. Požar je izazvao suđenje u kome je von der Ahe izgubio svoj klub.

Nakon toga je Von der Ahe izgubio svoje bogatstvo, i ostatak života proveo kao barmen u malom salunu. Comiskey, koji se u međuvremenu obogatio, povremeno mu je slao novac kako bi mu pomogao preživjeti. Godine 1913. von der Ahe je umro od ciroze jetre.

Sahranjen je na groblju Bellefontaine Cemetery u St. Louisu, a uz grob mu se nalazi spomenik koji je svojevremeno stajao uz stadion Sportsman's Park.

Literatura[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]