Chhatrapati Shivaji Terminus

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Chhatrapati Shivaji Terminus
Svjetska baštinaUNESCO
 Indija
Registriran:2004. (28. zasjedanje)
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:ii, iv
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Chhatrapati Shivaji Terminus (marathi: छत्रपती शिवाजी टर्मिनस), skraćeno CST Mumbai ili Bombajska VT, ranije poznat kao Victoria Terminus, a prije toga i Kolodvor Bori Bunder, je povijesni željeznički kolodvor u Mumbaiju koja služi kao stože Indijske središnje željeznice, ali i Podzemne željeznice Mumbaija. Ona je jedna od najzaposlenijih u Indiji, a zbog originalne neogotičke arhitekture s indijskim tradicionalnim ukrasima koji nisu narušili njezinu funkcionalnost, upisana je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji 2004. godine.

Chhatrapati Shivaji Terminus
Chhatrapati Shivaji Terminus danju
Chhatrapati Shivaji Terminus noću

Povijest[uredi | uredi kod]

Natječaj za izgradnju kolodvora je 1878. godine osvojio arhitekt Frederick William Stevens zbog akvarela primijenjenog umjetnika Axela Haiga, koji se inspirirao željezničkom postajom St Pancras u Londonu[1], ali i planovima G.G. Scotta za Bundestag u Berlinu[2]

Kolodvor Victoria Termius, nazvan tako po britanskoj kraljici Viktoriji, otvoren je na njenu zlatnu godišnjicu 1887. godine i koštao je 260,000 £, više nego ijedna građevina u Bombaju do tada. Od tada je ovaj kolodvor postao središtem "Velike indijske poluotočke željeznice", poznat kao Bombajska VT.

God. 1996., indijski ministar željezničkog prometa, Suresh Kalmadi, je promijenio ime kolodvora u Chhatrapati Shivaji Terminus, po jednom od najvažnijih upravitelja Indije i osnivača Maratha Carstva iz 17. stoljeća.

Dana 26. kolovoza 2008. godine dvojica terorista su ušla u putničku dvoranu CST-a i otvorila vatru iz kalašnjikova i bacili ručne bombe na nenaoružane civile ubivši više od 50 ljudi[3].

Odlike[uredi | uredi kod]

Zgrada CST-a je primjer moderne arhitekture 19. stoljeća željeznih konstrukcija s inovativnim načinom gradnje i tehnološkim rješenjima, dok je izvana oblikovana i ukrašena u tradicionalnim stilovima. Iako je izvana oblikovana u europskom neogotičkom stilu, njezini ukrasi, poput rezbarija u drvetu, pločica, ukrasa od kovanog željeza i mjedi, te pregrada od kioska za karte i balustrade stubišta, su inspirirani tradicionalnim indijskim motivima i djelo su studenata lokalne umjetničke škole "Sir Jamsetjee Jeejebhoy". Građevina je izvanredan primjer miješanja dviju kultura, pri čemu je nastao tzv. "bombajski stil" koji je značajno utjecao na arhitekturu grada i šire.

Izvorno je glavna dvorana kolodvora bila oslikana zlatnim i crvenim bojama na plavoj pozadini sa zlatnim zvijezdama, a zidovi su bili obloženi keramičkim pločicama iz britanske tvornice Maw & Co. Izvana su postavljene skulpture simbolizirale trgovinu, poljoprivredu, inženjerstvo i znanost, dok figura na središnjoj kupoli simbolizira Napredak. Nakon osamostaljenja Indije s manje kupole uklonjena je skulptura kraljice Viktorije.

Povezano[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Chhatrapati Shivaji Terminus Arhivirano 2016-03-13 na Wayback Machine-u na worldheritagesite.org (en) Preuzeto 20. lipnja 2011.
  2. Christopher W., Bombay Gothic, London, India Book House PVT Ltd., 2002. ISBN 81-7508-329-8.
  3. The Associated Press: "At Least 40 Dead in India in Coordinated Attacks - NYTimes.com" (en) Preuzeto 20. lipnja 2011.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]