Cersei Lannister

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Cersei Lannister (fonetski: Sersei Lanister) je fiktivni lik iz serije romana A Song of Ice and Fire američkog književnika Georgea R.R. Martina. U TV-seriji Igra prestola je tumači Lena Headey.

Fiktivna biografija[uredi | uredi kod]

Najstarije dete lorda Tivina (par minuta starija od svog brata blizanca), Sersei je sestra bliznakinja Džejmiju Lanisteru. Ona je prelepa, sa dugačkom zlatnom kosom, blistavo zelenim ocima i savršeno zaobljenim telom. Posle Robertove Bune, udala se za novog kralja, Roberta Barateona, i postala je kraljica Sedam Kraljevstva. Tvrdoglava i ambiciozna, Sersei prezire zabrane koje je dobila zbog svog pola. Uvek brine o bezbednosti svoje dece, Džofrija, Mirsele i Tomena i sve će uraditi da ih zaštiti.

Sersei je bila u ljubavnoj vezi sa svojim blizancem Džejmijem od kad su bili deca. Ta veza se nastavila i tokom njenog petnaestogodišnjeg braka sa Robertom. Otac njene dece je u stvari Džejmi, a ne Robert. Tu tajnu su otkrili Džon Erin, Edard Stark i Stanis Barateon koji ju je iskoristio u političke svrhe tokom rata Pet Kraljeva. U toku serijala, Serseina moć se povećavala. Kad je uredila ubistvo svog muza, postavila je svog trinaestogodišnjeg sina Dzofrija na presto i vladala je kao njegova kraljica namesnica. Medjutim, Lord Tivin je postavio svog najmladjeg sina Tiriona na mesto Kraljeve Desnice, što je on iskoristio da ograniči sestrinu vladavinu, praksa koju je Lord Tivin nastavio kad je preuzeo mesto Desnice. Oni su to radili jer je Sersei, zapravo, vrlo loš vladar. Džejmi kaze da ona za sebe misli kao o Lordu Tivinu, samo sa grudima, što u stvari nije tačno. Njihov otac je bio nemilosrdan i neumoljiv kao glečer, dok je Sersei neobuzdana kao šumski pozar. Ona jeste pametna, ali nema strpljenja i lako plane.

Kada su Džofri i Tivin ubijeni, Sersei je nastavila da vlada kao regent za svog mladjeg sina Tomena. Kao Tivinovo najstarije dete, njen stric Kevan ju je priznao za naslednika Livačke Stene. Tako ovlašćena i nesputana, Sersei je osetila da ima priliku da se dokaže kao bolji vladar od Tivina. Započela je svoju vladavinu popunjavanjem Tomenovog Malog Veća svojim pristalicama, zanemarujuci sve što je prethodno Tivin uradio, kao i savete svog strica Kevana. Promene koje je donela u Malom Veću većina lordova i seljana nije podržavala i oni su ih prozvali Najmanje Veće.

Sersei je počela da sumnja na Tirele, koji su bili povezani sa Lanisterima preko Tomenovog braka. Mislila je da žele da joj 'preotmu' kraljevstvo. Započela je seriju intriga u pokušaju da ukloni sve Tirele koji su imali nešto moći u Kraljevoj Luci, uključujući i ženu njenog sina, Margeri i ser Lorasa, člana Kraljeve Garde. Ovo ju je otudjilo od Džejmija, koji ju je napustio zbog njene političke paranoje. Odbila je da ispoštuje i isplati dugove Krune, naljutivši moćne institucije kao sto su Gvozdena Banka Bravosa i Crkva.

U pokušaju da ocrni Margeri Tirel, poslala je Osney-ja(?) Ketlbleka da je zavede, ali je taj plan propao, jer Margeri nije pala na njegov šarm. Sersei je mučila Margerinog barda da prizna kako je spavao sa Margeri i njenim prijateljicama; takodje je naredila Osney-ju(??) da ode u obredniste i prizna kako je i on spavao sa Margeri. To je dovelo do toga da Margeri bude uhapšena. Ali taj plan je propao kada je Osney sve priznao. Sersei je uhapšena i zadržana u pritvoru, očekujući sudjenje. Njeni ministri su je napustili i preuzeli vlast dok je ona bila zatvorena. Optužena za tako ozbiljan zločin, jedina nada joj je bila da jedan vitez iz Kraljeve Garde bude njen šampion u sudjenju borbom. Ona je uputaila poziv Džejmiju, koji je on spalio.