Centar za kulturnu djelatnost omladine, Zagreb

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Centar za kulturnu djelatnost omladine, Zagreb
Država  Jugoslavija

Centar za kulturnu djelatnost omladine, Zagreb punim imenom Centar za kulturnu djelatnost Saveza socijalističke omladine Zagreba, (akronim CKD bila je specijalizirana ustanova Saveza socijalističke omladine Hrvatske iz Zagreba koja se bavila izdavaštvom, kazalištem, filmom, novinarstvom, politikom, filozofijom, književnošću, poezijom, glazbom, plesom, zabavom, likovnom umjetnošću - zapravo svime što je tada interesiralo mlade. CKD je djelovao od 1970-ih do 1990-ih.

Historija CKD-a[uredi | uredi kod]

CKD je osnovan 1967. u Zagrebu, odmah je razvio vrlo razgranatu djelatnost, osnovao je dva danas kultna omladinska kluba; Lapidarij i Kulušić. Pokrenuo galerijsku djelatnost: Galerija Nova, pokrenuo izdavanje novina i časopisa; Polet (ponovno pokrenut 1967.), Pop Express (od 1969.), Pitanja, Quorum. CKD se brinuo o kulturnoj aktivnosti na tadašnjoj Omladinskoj radnoj akciji Sava, organizirao je koncerte, nastupe teatarskih družina, filmske projekcije. CKD je pokrenuo vlastitu novinarsku školu (iz koje su izašli mnogi danas poznati novinari), predavači su bili tada vodeći hrvatski novinari: Veselko Tenžera, Sead Saračević, Igor Mandić, Krešimir Fijačko, D.V. Colić, prof. Pavao Novosel i drugi.

CKD je pokrenuo i živu teatarsku aktivnost, pomagao je osnivanje “Histriona”, “Kugla glumišta”, Teatra “More”, “Zagrebačkog plesnog ansambla”, “Teatra klasike”, “KPGT-a”. CKD je kao producent davao pravni temelj tim grupama, vodio im gostovanja i financijsko poslovanje. Pokrenuo je festival “Dani mladog teatra” iz kojeg je nastao današnji - “Eurokaz”.

CKD je razvio i vrlo živu izdavačku djelatnost, izdavao je knjige od teorijskih rasprava do beletristike i poezije i stripa.

CKD je djelovao do 1990-ih, kad je temeljno rekonstruiran (zapravo ugašen) pa je nastavio sa radom pod imenom AGM, ali je ubrzo bitno reducirao svoju djelatnost, od januara 2007. AGM je samo jedna od podružnica u sastavu Zagrebačkog holdinga. [1]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. O nama (hrvatski). AGM. Arhivirano iz originala na datum 2012-04-25. Pristupljeno 26. 08. 2012. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]