Carlos Finlay

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Carlos Finlay

Rođenje 3. prosinca 1833.
Kuba Camagüey, Kuba
(tada Puerto Príncipe, Španjolska Kuba)
Smrt 20. kolovoza 1915.
Kuba Havana, Kuba
Državljanstvo španjolsko (1833–1898)
Kuba kubansko
Narodnost Kubanac
Polje medicina
(epidemiologija)
Alma mater Univerzitet Thomasa Jeffersona
Poznat po otkriće komaraca kao uzročnika žute groznice
Istaknute nagrade Légion d'honneur (1908)

Carlos Juan Finlay (Camagüey, 3. prosinca 1833.Havana, 20. kolovoza 1915.) je bio kubanski liječnik i epidemiolog najznačajniji po svom radu na proučavanju žute groznice, odnosno otkriću da su komarci prenosioci bolesti.

Finlay je rođen kao Juan Carlos Finlay Barres u tadašnjem Puerto Príncipeu 1833. godine. Otac mu je bio liječnik škotskog porijekla, a majka mu je bila francuskog porijekla. Školovao se u Francuskoj 1844. godine, ali se morao vratiti na Kubu na dvije godine zbog kolere. Nakon oporavka, godine 1848., vraća se u Europu, ali ostaje u Engleskoj čak dvije godine zbog političkih previranja. Kada je konačno došao do Francuske kako bi nastavio obrazovanje, obolio je od trbušnog tifusa pa se opet morao vratiti na Kubu.

Univerzitet u Havani nije želio priznati njegove europske akademske rezultate pa se upisao na Univerzitet Thomasa Jeffersona u Philadelphiji, gdje je usko surađivao sa Johnom Mitchellom i njegovim sinom Silasom, koji su nadgledali njegov studij. Diplomirao je 1855. godine. Tada se vratio u Havanu, gdje je 1857. godine otvorio oftalmološku ordinaciju, a tri godine kasnije otišao na dodatno jednogodišnje školovanje u Pariz.

U listopadu 1865. godine se oženio Adelom Shine, s kojom će imati tri sina – Charlesa, Georgea i Franka.

Kubanska vlada je 1879. godine poslala Finlayja da zajedno s američkom Komisijom za žuru groznicu izučava tu bolest. U Komisiji je djelovao i njegov sunarodnjak Arístides Agramonte. Nakon dvije godine je poslan kao kubanski delegat na međunarodnu konferenciju u Washingtonu. Na konferenciji je prvi puta ustvrdio kako žutu groznicu prenosi komarac, a godinu dana kasnije utvrdio je kako se radi o komarcu iz roda Aedes (kasnije je utvrđeno da se radi o vrsti Aedes aegypti). Dvadeset godina kasnije, kada je Komisija predvođena Walterom Reedom stigla na Kubu kako bi proučila bolest, Finlay je Reeda uspio uvjeriti u svoju teoriju o komarcima koji ju je subsekventno i potvrdio. Ovo otkriće je omogućilo suzbijanje žute groznice i spašavanje brojnih ljudskih života u Južnoj i Centralnoj Americi, kao i u južnom dijelu Sjedinjenih Država i u Africi.

Finlay je bio izrazito svestran naučnik, a iako je njegov primarni interes bila žuta groznica, bavio gubom, kolerom, biljnim bolestima, ali i gravitacijom. Tečno je govorio francuski, španjolski i engleski jezik, a mogao je čitati i latinski. Sedam je puta nominiran za Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu, ali ju nikada nije dobio. Godine 1908., Francuska mu je uručila orden Legije časti.

Umro je 1915. godine u svojoj kući u Havani od posljedica moždanog udara.