Car Shang od Tanga

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Car Shang od Tanga
Rođenje i smrt: 695 ili 698[1]–5. septembar 714[2][3]
Osobno ime: Chóngmào (重茂)
Datumi vladavine: 8. jul 710[4]–25. jul 710[4]
(17 dana)
Dinastija: dinastija Tang
Datumi ere: 5. jul 710[4]–19. august 710[4]
Posthumno ime:
(puno) 
Car Shang (殤皇帝)

Car Shang (唐殤帝) (695 ili 698[1] – 5. septembar 714[2]), također poznat kao Car Shao (少帝), osobno ime Li Chongmao (李重茂), bio je kratkotrajni car Kine iz dinastije Tang koji je vladao 710.

Li Chongmao je najmlađi sin cara Zhongzonga i jedne od njegovih konkubina Godine 710. je carica Wei zajedno sa svojom kćeri Li Guo'er (princeza Anle) postala izuzetno moćna, ali Li Guo'er nije mogla nagovoriti svog oca Zhongzonga da je imenuje krunskom princezom. Carica Wei je, pak, u međuvremenu pokušavala sama postati caricom, slijedeći kao uzor Zhongzongovu majku Wu Zetian. U julu 710. je car Zhonzhong umro, što su tradicionalni historičari pripisali trovanju od strane carice i princeze Anle. Carica Wei je potom odredila da Li Chongmao, princ od Wena, naslijedi cara Zhongzonga na carskom prijestolju, nadajuži se da će cara-adolescenta kontrolirati kao carica majka i regent.

Planove carice majke Wei je, međutim, vrlo brzo uništio puč koji su pokrenuli Zhongzongova sestra Princeza Taiping i nećak Li Longji princ od Linzija. Niti mjesec dana od Shangovog ustoličenja su carica Wei i Li Guo'er ubijene, a a 25. jula je mladi car prisiljen prepustiti prijestolje Li Longjijevom ocu Li Danu, princu od Xianga, bivšem caru (po imenu Ruizong).

Li Chongmao je tako nakon 17 dana carske vladavine degradiran u rang princa i poslan iz prijestolnice Chang'an. Umro je četiri godine kasnije. Odmah nakon njegove smrti je Li Longji, koji je oca naslijedio kao car Xuanzong, posthumno vratio Li Chongmaou carske počasti i dao mu posthumno ime Shang što doslovno znači "umro u mladosti." Li Chongmao se također u historijama naziva Car Shao, što doslovno znači "mladi car." Većina tradicionalnih historičara ga, međutim, ne smatraju legitimnim carem niti ga navode u popisima vladara, dok to čine moderni historičari.

Preci[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 Kronike vladavina Shangovog oca cara Zhongzonga i strica cara Ruizong, koje uključuju i njegovu kratku vladavinu, u Knjizi Tanga, navode da je u vrijeme svoje kratke vladavine godine 710. imao 15 godina starosti, što znači da je rođen 695. godine; međutim, njegova biografija u istoj knjizi navodi da je godine 714. umro u dobi od 16 godina, što znači da je rođen 698. Nije moguće ustanoviti koji je navod točan. Usporedi Book of Tang, vols. 7 i 86.
  2. 2,0 2,1 兩千年中西曆轉換
  3. Zizhi Tongjian, vol. 211.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Zizhi Tongjian, vol. 209.
Kraljevske titule
Prethodi:
Car Zhongzong od Tanga
car dinastije Tang
710
Slijedi:
Car Ruizong od Tanga