Canudos

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Canudos oko 1895. godine

Canudos je grad u brazilskoj provinciji (danas državi) Bahia koji je oko 1893. godine osnovao propovjednik Antônio Vicente Mendes Maciel zvani Antonio Conselhiero. Nastao je na mjestu napuštenog poljoprivrednog imanja gdje se Conselhiero zajedno s 8.000 svojih sljedbenika, zvanih conselhisti, sklonio poslije sukoba s poreznicima. Tamo je ubrzo nastao grad s dvije crkve i školom, a Conselhiero, koji nikada nije prihvatio novi republikanski režim, organizirao je vlast i donosio vlastite zakone. U grad su se slijevali siromašni bezemljaši, oslobođeni robovi, mestici i Indijanci kao i svi nezadovoljnici novim režimom. Do godine 1896. je grad narastao na 30.000 ljudi i postao drugi najveći grad u Bahiji.

Godine 1896. spor conselhista s lokalnim trgovcima u obližnjem gradu je eskalirao u oružani sukob s brazilskom vladom poznatiji kao rat Canudosa. Nakon tri bezuspješna pokušaja da porazi pobunjenike, gotovo cjelokupna brazilska vojska je u oktobru 1897. godine uspjela zauzeti Canudos, prilikom čega su masakrirani gotovo svi njegovi žitelji, a grad potpuno uništen.

Ruševine Canudosa su 1970-ih poplavljene nakon izgradnje brane Cocorobo kojim je zaustavljena rijeka Rio Vazza-Baris i stvoreno umjetno jezero. Od godine 1984. se na obalama jezera održavaju komemoracije u znak sjećanja na poginule u najkrvavijem građanskom ratu u brazilskoj historiji. U blizini je sagrađeno naselje Nova Canudos koje ima 13.000 stanovnika.

Okolica Canudosa je posljednjih godina postala predmetom zanimanja brazilskih arheologa.