Camelot (mjuzikl)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Camelot
Julie Andrews kao Guinevere (lijevo) i Richard Burton kao kralj Arthur (desno) u originalnoj postavi
Opće informacije
MuzikaFrederick Loewe
LibretoAlan Jay Lerner
PredložakThe Once and Future King; autor:
T. H. White
Jezikengleski
Činovi2
Informacije o premijeri
Premijera1. 10. 1960.
O'Keefe Centre, Toronto, Kanada

Camelot je mjuzikl za koji je muziku napisao Frederick Loewe, a stihove i tekst napisao Alan Jay Lerner, premijerno prikazan 1960. godine i poznat kao jedno od najpopularnijih djela te vrste.

Predstavlja adaptaciju romana The Once and Future King engleskog pisca T. H. Whitea, a koji je, pak, bio inspiriran srednjovjekovnim legendama o britanskom kralju Arthuru. Radnja prikazuje kako se kralj Arthur ženi za Guinevere i kako iz svog dvorca Camelot okuplja Vitezove okruglog stola uspostavljajući zlatno doba mira i pravde, ali i kako će sve to propasti zbog Guinevereine veze s njegovim najboljim vitezom Sir Lancelotom. Camelot je nakon premijere imao izuzetan uspjeh te je osvojio četiri nagrade Tony.

Njegovoj popularnosti je, međutim, najviše doprinio tragični događaj nekoliko godina kasnije, odnosno atentat na predsjednika Kennedyja. Nekoliko mjeseci nakon njega je Kennedyjeva udovica Jacqueline Kennedy u intervjuu za časopis Life navela kako je upravo Camelot bio mužev najomiljeniji mjuzikl, odnosno da je vlastitu politiku nastojao voditi po istim načelima kao i njegov protagonist, kralj Arthur. Zbog tih riječi se Kennedyjeva administracija, pogotovo kod mladih i idealističkih babyboomera počela nazivati "Camelotom", odnosno zlatnim dobom Amerike.

Godine 1967. je snimljena filmska verzija u režiji Joshue Logana, ali ona, kao i mnogi hollywoodski mjuzikli tog doba, nije imala veliki uspjeh.

Naslovna tema mjuzikla je 1970-ih poslužila za špicu putopisno-obrazovne TV-serije Karavan koja se prikazivala na programu tadašnjeg JRT.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]