Burgundski rat

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Franačko-burgundski rat ili Burgundski rat (francuski: Guerre de Burgondie; njemački: Burgundenkrieg) je bio oružani sukob između Franaka na jednoj, te Burgunda na drugoj strani koji se vodio između 523. i 534. Rezultirao je pobjedom Franaka te pripajanjem njihove države, tzv. Drugog Burgundskog Kraljevstva, franačkim kneževinama koje će poslije postati Franačko Kraljevstvo.

Povod za sukob je bio dinastijski sukob na burgundskom dvoru. Klotilda je bila kćer Hilperika II, burgundskog kralja koga je godine 493. ubio njegov brat Gundobad. Klotilda je otišla u izbjeglištvo na franačku teritoriju gdje se udala za kralja Klodviga I. Odatle je pokušala muža i njegove sinove potaći na rat protiv strica. Gundobad je, međutim, oko 500. konsolidirao vlast te sa Klodvigom izgradio dobre odnose preobrativši se na katoličanstvo. To se nastavilo sve do Gundobadove smrti 516. Gundobada je, pak, naslijedio njegov sin Sigismund.

Sigismund se oko 522. posvadio sa svojim sinom te ga dao pogubiti. To je Francima dalo izgovor da sljedeće godine krenu u rat protiv Burgunda. Sigismund je poražen i zarobljen, te odveden u Orleans, a Burgundija pripojena franačkim državama. Međutim, otpor je nastavio pružati njegov brat Godomar, čiji su ustanici masakrirali franačke garnizone. To je 25. juna 524. dovelo do bitke kod Vezeroncea koja je završila nejasnim ishodom, ali u kojoj je ubijen franački kralj Hlodomer. Borbe su se nastavile sve do bitke kod Atuna 532. u kojoj su Burgundi poraženi. Godomar je ubijen 534. čime je konačno prestala postojati burgundska država.

Izvori[uredi | uredi kod]

  • Grégoire de Tours, Historia Francorum, Livre III, paragraphes VI et XI, traduction Robert Latouche, Les classiques de l'histoire de France au Moyen Âge, volume 27, p. 146-147 et 152.