Bukovička banja

Izvor: Wikipedia

Bukovička banja je banja u Srbiji. Nalazi se u samom gradu Aranđelovcu koji je 76-{km}- udaljen od Beograda. Banja je locirana u samom podnožju planine Bukulja.

Sadržaj/Садржај

Voda[uredi - уреди]

Banja je poznata po lekovitoj mineralnoj vodi koje Specijalna bolnica za rehabolitaciju "Bukovička banja" Aranđelovac koristi zajedno sa glinom za lečenje oboljenja gastrointestinalnog i hepatolibijarnog sistema, bolesti respiratornog sistema i povreda lokomotornog sistema.

O blagotvornosti kisele vode govori podatak da je još 1811. godine svoje zdravlje njome krepio Dositej Obradović. Na lični zahtev kneza Miloša, bukovička voda je dopremana u butelama i korišćena na dvoru.

Početkom XX veka počinje i ručno flaširanje kisele vode u fabrici "Knjaz Miloš", da bi se kroz decenije punjenja ova voda okitila najvišim međunarodnim odličjima za kvalitet.

Park[uredi - уреди]

Bukovička banje ima velelepni park koji se prostire na površini od 21,5 ha. Pored prekrasnih cvetnih aleja i brojnih vrsta retkog drveća, u parku se nalazi stalna postavka mermernih skulptura, najpoznatijih naših i svetskih autora. Skulpture su nastale u tridesetogodišnjem postojanju međunarodne smotre umetnosti "Mermer i zvuci". U okviru smotre se organizuje i manifestacija "Svet keramike", a takođe i pozorišne predstave, koncerti i folkorne priredbe. Sve manifestacije obavljaju se na letnjoj otvorenoj sceni ili u prelepoj "Sali kneževa" hotela "Staro zdanje", građevine stare preko 150 godina, koju je gradu podarila dinastija Obrenovića. U parku se nalazi i paviljon knjaza Miloša i nekoliko izvora mineralne vode.

Galerija[uredi - уреди]

Vanjske veze[uredi - уреди]