Budimljansko-polimska eparhija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Budimljansko-polimska eparhija je nekadašnja eparhija Srpske pravoslavne crkve.

Vikarni episkop budimljanski[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Episkop budimljanski

Sveti arhijerejski sabor je 8. decembra 1939. godine izabrao Joanikija Lipovca[n 1] za vikarnog episkopa budimljanskog. On je ovu dužnost obavljao do svog ustoličenja za mitropolita crnogorskog 23. februara 1941. godine.

Eparhija[uredi | uredi kod]

Po izmijenjenom Ustavu Srpske pravoslavne crkve iz 1947, obnovljena je drevna Budimljansko-polimska eparhija sa sjedištem u Bijelom Polju, a za episkopa je postavljen Makarije Đorđević. U njen sastav ušli su nekadašnji dijelovi Pećke mitropolije kao i Pljevalja i Prijepolja sa manastirom Mileševa. Zbog komunističkog nasilja eparhija je ukinuta 1956, a Budimljansko-polimska eparhija je podijeljena između Crnogorsko-primorske i Dabrobosanske mitropolije. Pljevlja sa manastirom Svete Trojice, Aranđelovom, Dovoljom, Banjom Pribojskom, Prijepoljem i manastirom Mileševo pripali su Dabrobosanskoj mitropoliji, a andrijevičko, bjelopoljsko i beransko namjesništvo vraćeni su Crnogorsko-primorskoj mitropoliji.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Napomene[uredi | uredi kod]


Greška u referenci: Oznake <ref> postoje za skupinu imenovanu kao "n", ali nema pripadajuće oznake <references group="n"/>