Brian Boru

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Brian Boru
veliki kralj Irske
Gravira Briana Borua, velikog kralja Irske, iz 18. vijeka
Vladavina 1002–1014
Prethodnik Máel Sechnaill mac Domnaill
Nasljednik Máel Sechnaill mac Domnaill (vraćen)
Otac Cennétig mac Lorcáin
Majka Bé Binn inion Urchadh

Brian Bóruma mac Cennétig, (c. 941–23. april 1014), (engleski: Brian Boru, Šablon:Lang-mga, irski: Brian Bóroimhe) bio je irski kralj koji je okončao dominaciju klana Uí Néill na mjestu velikih kraljeva Irske. Na temelju dostignuća svog oca Cennétig mac Lorcaina, kao i starijeg brata Mathgamaina, Brian je sebe prvo učinio kraljem Munstera, te potom pokorio Leinster, učinivši sebe vladarom južne Irske. Smatra se osnivačem dinastije O'Brien.

Dotadašnji veliki kralj iz dinastije Ui Neill, Máel Sechnaill mac Domnaill, nakon što su ga rođaci iz klanova Cenél nEógain i Cenél Conaill, priznao je Briana kao velikog kralja u Athloneu 1002. U sljedećoj deceniji je Brian vodio ratove protiv sjevernih Uí Néilla, koji su ga odbili priznati; protiv Leinstera, gdje su bili česti ustanci, te protiv nordo-gelskog Kraljevstva Dublin. Brianov autoritet je ugrožen 1013. kada je Máel Sechnailla napao kralj klana Cenél nEógain Flaithbertach Ua Néill, uz pomoć Ulsteraca. To su slijedili napadi na Máel Sechnailla od strane Dublinaca pod kraljem Sihtric Silkbeardom i Leinsteraca po Maelom Morda mac Murchadom. Brian je protiv svih njih poduzeo pohode 1013. Godiine 1014. Brianova vojska se leinsterskim i dublinskim snagama suprostatvila kod Clontarfa u blizini Dublina na Veliki petak. Rezultat je bila bitka kod Clontarfa u kojoj su izginuli Brian, njegov sin Murchad i Máel Mórda. To je krvoproliće najbolje iskoristio Máel Sechnaill koji je ponovno postao veliki kralj.

Na dvoru Brianovog praunuka Muirchertach Ua Briaina je izrađena Brianova hagiografija pod naslovom Cogadh Gaedhel re Gallaibh. I Nordo-Geli i Skandinavci su veličali Briana u djelima kao što su Njal's Saga, Orkneyinga Saga i danas izgubljena Brianova saga.


Brian Boru
Kraljevske titule
Prethodi:
Máel Muad mac Brain
kralj Munstera
978–1014
Slijedi:
Dúngal mac Máelfothartaig Hua Donnchada
Prethodi:
Máel Sechnaill mac Domnaill
Veliki kralj Irske
1002–1014
Slijedi:
Máel Sechnaill mac Domnaill, vraćen