Bos aegyptiacus

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Egipatsko goveče
Goveda predstavljena Nebamunu
Status zaštite

Status zaštite: Izumrli () (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Artiodactyla
Porodica: Bovidae
Potporodica: Bovinae
Rod: Bos
Vrsta: B. aegyptiacus
Dvojni naziv
Bos aegyptiacus
Urbain, 1937

Drevno egipatsko govedo Bos aegyptiacus (čije ime ne priznaje ITIS) je bio pripitomljen oblik goveda nepoznatog porijekla. Najraniji dokazi o Bos aegyptiacusu potječu iz regije Fayum, te datiraju u 8. milenijum pne..

Za razliku od ostalih vrsta goveda, B. aegyptiacus nije imao grbu. Ili je imao velike široke rogove, koji su se prvo zavijali unatrag, a potom unaprijed ili kraće rogove iste strukture. Prema drevnim egipatskim slikama, B. aegyptiacus je bio ili crne, smeđe, svjetlosmeđe, crno-bijele ili bijele boje.

Nije sigurno odakle B. aegyptiacus potječe, dok neki tvrde da je došao iz Levanta ili Mezopotamije a drugi tvrde da je pripitomljena vrsta specifične sjevernoafričke podvrste tura. Postoje dolazi u prilog obje tvrdnje, jer se zna da je govedo pripitomljeno u Levantu u 8. milenijumu pne., dok iskopavanja nalazišta iz ranog holocena u zapadnoj Sahari pokazuju da su domaća goveda tamo postojala od prije 8. milenijuma pne.

Bez obzira odakle potječe, B. aegyptiacus je bio od prilične važnosti za drevne Egipćane koji su ga slali da pase na zemlji koja nije bila za zemljoradnju, bilo zbog toga što je bila predaleko od Nila za navodnjavanje ili u Delti Nila (i zato prevlažna za zemljoradnju). B. aegyptiacus se koristio kao izvor hrane, mlijeka, kože, i kao žrtva.


B. aegyptiacus je postao toliko važan da su mnogi egipatski bogovi imali oblik B. aegyptiacusa, uključujući poznata božanstva kao Hathor, Ptah (Bik Apis), Menthu (kao Bik Bukha) i Atum-Ra (kao Bik Mnewer). Mnogi su bili mumificirani.

Za vrijeme Nova država (Egipat) grbavo govedo Zebu je iz Sirije dovedeno u Egipat te je, izgleda, postupno zamijenio B. aegyptiacusa.