Booker T. Washington

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Booker T. Washington
Rođenje(1856-04-05)5. 4. 1856.
Hale's Ford, Virginia, SAD
Smrt14. 11. 1915. (dob: 59)
Tuskegee, Alabama, SAD
Zanimanjeprosvjetni radnik, književnik i borac za građanska prava crnaca

Booker Taliaferro Washington (5. april 1856 – 14. novembar 1915) bio je američki prosvjetni radnik, govornik, književnik i politički vođa tadašnje afroameričke zajednice. Kao dijete je bio oslobođen od ropstva, te se, obavljajući niz slabo plaćenih poslova u Zapadnoj Virginiji, uspio obrazovati na Hampton Institute i Sjemeništu Wayland. Na preporuku Hamptonovog osnivača Sama Armstronga, je kao mladić imenovan za prvog čelnika Instituta Tuskegee, tadašnje učiteljske škole za crnce. Washington je na toj dužnosti bio od 1881. do smrti 1915. godine.

Washington je pažnju šire američke javnosti privukao autobiografskom knjigom Up from Slavery koja je 1901. godine postala nacionalni bestseler. Njen uspjeh je, između ostalog, potakao predsjednika Theodorea Roosevelta da Washingtona, usprkos toga što je bio crnac, pozove na večeru u Bijelu kuću, što je dotada bilo nezamislivo.

Washington je kod dijela afroameričke zajednice, ali i kasnijih političkih aktivista, optuživan zbog toga što se nije direktno suprotstavljao institucionalnom rasizmu, odnosno zakonima o rasnoj segregaciji, nego je umjesto toga propovijedao obrazovanje preko koga bi afroamerička popravila svoj materijalni položaj i tako stekla bazu za politička prava.

Izvori[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]