Bob Black

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Bob Blek (engl. Bob Black, rođen 1951) je savremeni teoretičar društva i anarhista, poznat kao zastupnik teorije ukidanja rada, koji tvrdi da je rad uzrok svih nevolja na svetu. On predlaže stvaranje društva zasnovanog na igri, zabavi, kreativnosti, druženju i umetnosti, i sistem distribucije zasnovan na poklonu.

Robert C. Blek je rođen 1951. godine, u Detroitu. Tokom školovanja, bio je izbacivan iz trećeg, šestog, osmog i dvanaestog razreda. Iz rodnog Detroita otišao je u Berkli, Kalifornija, gde je studirao pravo i društvene nauke. Postojali su brojni uticaji na Bob Bleka koji su često bili kontradiktorni : Nova levica (Herbert Markuze, frankfurtovci, Norman O’Braun), Vilhelm Rajh, Pol Gudman, anarhisti, brojne radikalne grupe iz oblasti San Franciska i drugih delova Amerike (Yippies, Motherfuckers, Weathermen).

Početkom sedamdesetih godina počinje da pravi i distribuira postere i letke u okviru svoje Poslednje Internacionale. Malo kasnije stiže i Ukidanje rada: jedan od najpopularnijih i najšire distribuiranih anarhističkih pamfleta ikada.

Bob Blek je svoju teoriju o ukidanju rada prvi put izložio u obliku govora koji je održao u klubu za “zabavu odraslih” Gorila Groto u San Francisku 1981. godine. Izlaganje je započeo rečima “niko ne bi trebalo da radi” što je u samom startu isprovociralo veći deo publike. Ubrzo je došlo do komešanja na vratima gde je obezbeđenje izbacivalo bučnu grupu pankera, koji su, na Blekov podsticaj, pokušavali da uđu besplatno, a veče se završilo tako što je gazda kluba poslao gorile iz obezbeđenja ga isprebijaju i izbace napolje.

Bob Blek je danas jedan od najpoznatijih i najkontroverznijih anarhista.

Dela[uredi | uredi kod]

Knjige:

  • Ukidanje rada
  • Anarchy After Leftism

Tekstovi:

  • Anarhizam i druge prepreke na putu ka Anarhiji
  • The Anti-Anarchists Conspiracy: An Empirical Test (1991)
  • You can’t blow social relationship…But you can have fun trying! (1992)

Vanjske veze[uredi | uredi kod]