Božo Petrov

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Božo Petrov
Božo Petrov


Na dužnosti
Dužnost preuzeo 
22. siječnja 2016
Predsjednik vlade Tihomir Orešković
Prethodnik Branko Grčić, Ranko Ostojić i Milanka Opačić

gradonačelnik Metkovića
Na dužnosti
2. lipnja 2013 – 22. siječnja 2016
Prethodnik Stipo Gabrić
Nasljednik Katarina Ujdar

Rođen/a 16. 10. 1979. (1979-10-16) (dob: 44)
Metković, SR Hrvatska, SFRJ
(danas Hrvatska)
Politička stranka Most nezavisnih lista (2012–)
Hrvatski rast (2011)
Suprug/a Maša Petrov
Djeca Jakov
Dominik
Andrija
Alma mater Sveučilište u Mostaru
Religija rimokatolik

Dr. Božo Petrov (Metković, 16. listopada 1979.), gradonačelnik je Grada Metkovića od lipnja 2013. godine i predsjednik lokalne stranke Most nezavisnih lista.

Dr. Petrov pohađao je osnovnu školu u rodnom Metkoviću a klasičnu gimnaziju u Sinju. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Mostaru, a specijalizirao psihijatriju u Kliničkoj bolnici Vrapče u Zagrebu i zaposlen je u Kliničkoj bolnici u Mostaru. Oženjen je i otac troje djece.

Izbor za gradonačelnika[uredi | uredi kod]

Na prvim lokalnim izborima na kojima je sudjelovao, 2013. godine, u prvom krugu s osvojenih 45,78% glasova ušao je u drugi krug izbora za gradonačelnika Grada Metkovića, s protukandidatom, tada aktualnim gradonačelnikom Stipom Gabrićem Jambom. U drugom krugu grad Metković je ponovo u hrvatskom vrhu prema odazivu na izbore (66,06%) kao i u prvom krugu, a dr. Božo Petrov preuzeo je gradonačelnički mandat pobijedivši sa 67,94% glasova. Uz gradonačelnika Petrova, Most je dobio i dvoje dogradonačelnika, Katarinu Ujdur i Nikolu Grmoju.

Na istim izborima Most nezavisnih lista osvojio je 46,25% glasova i s 9, od postojećih 17, vijećničkih mandata dobili su većinu u Gradskom vijeću Grada Metkovića, uz jednu od najvećih izlaznosti na izbore u cijeloj Hrvatskoj od 67,49%. [1] Most nezavisnih lista predvođen dr. Petrovom osvojio je i 9,97% glasova u županiji i time su postali treća stranka prema broju glasova i važan čimbenik u županijskoj skupštini Dubrovačko-Neretvanske županije[2].

Parlamentarni izbori[uredi | uredi kod]

Petrov je pred izbore za Hrvatski sabor 2015. svoju listu okupio i na nacionalnoj razini. Tijekom kampanje se zalagao za program radikalnih reformi u smjeru fiskalne odgovornosti i teritorijalne reorganizacije države, odnosno racionalizacije državne uprave. Sa tom je listom 8. studenog imao neočekivani uspjeh, osvojivši 19 od 151 mandata, te se, čak i nakon što je četvoro članova liste napustilo Most, bez njegove liste nije mogla sastaviti nova vlada. Nakon pregovora koji su trajali više od mjesec i pol dana i na kojima je inzistirao na velikoj koaliciji između SDP Hrvatske i koalicije Hrvatska raste te Domoljubne koalicije na čelu sa HDZ-om, na kraju se odlučio za koaliciju sa potonjom. Početkom 2016. je imenovan za potpredsjednika Vlade na čelu s Tihomirom Oreškovićem.

Izvori[uredi | uredi kod]