Bošnjačka demokratska stranka Hrvatske

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bošnjačka demokratska stranka Hrvatske
PredsjednikNedžad Hodžić
Osnivanje25. 10. 2008 (2008-10-25)
SjedišteZagreb
Ideologijaprava bošnjačke nacionalne manjine
Međunarodna afilijacijanije afilirana
Evropska afilijacijanije afilirana
Mjesta u Saboru
1 / 151
Evropski parlament
0 / 12
Službene stranice
www.bdsh.hr

Bošnjačka demokratska stranka Hrvatske (kraće: BDSH) je parlamentarna politička partija koja oblikuje i usmerava političku volju i delovanje bošnjačke zajednice u Hrvatskoj. Predsednik stranke je Nedžad Hodžić.

Stranka je osnovana 25. oktobra 2008. godine u Kastavu s ciljem kvalitetnijeg političkog organizovanja bošnjačke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, te izgradnji Hrvatske kao ravnopravne društvene zajednice svih njenih građana. Prvi kratkoročni cilj stranke je priprema bošnjačke nacionalne manjine za popis stanovništva 2011. godine koji je od izuzetne važnosti za bošnjačku nacionalnu manjinu. Stranka ima zadatak kvalitetnog političkog organizovanja bošnjačke nacionalne manjine u lokalnim sredinama u kojima bošnjaci žive u Republici Hrvatskoj kako bi u organima lokalne uprave bili zastupljeni srazmerno svojoj brojnosti.[1]

Na sedmim parlamentarnim izborima održanim 2011. godine Stranka je osvojila jedno mesto predviđeno za albansku, bošnjačku, crnogorsku, makedonsku i slovensku nacionalnu manjinu u Hrvatskom saboru (12. izborna jedinica). Poslanik u Saboru je Nedžad Hodžić.

Reference[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]