Black Panther (strip)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Crni panter
Black Panther (strip)
{{{zaglavlje}}}
Podatci o izdavanju
IzdavačMarvel
Prvo pojavljivanjeFantastična četvorka #52
(jul 1966)
KreatoriSten Li
Džek Kirbi
Podatci iz priče
Afilijacije
Fantastična četvorka
Osvetnici
SavezniciStorm
Moći i sposobnosti
Nadljudska snaga, brzina i izdržljivost, pojačana sva čula, koristi odelo i opremu od vibranijuma

Crni Panter (engl. Black Panther) je fiktivni superheroj koji se pojavljuje u američkim stripovima koje objavljuje Marvel. Lik je kreiran od strane pisca-urednika Sten Lija i pisca-umetnika Džeka Kirbija. Prvi put se pojavljuje u stripu Fantastična četvorka # 52 iz Srebrnog doba stripa. Pravo ime crnog pantera je T'Čala (engl. T'Challa), kralj i zaštitnik fiktivne Afričke nacije Vakande. Pored pojačanih sposobnosti stečenih kroz drevne Vakanda rituale ispijanja biljke u obliku srca, T'Čala se oslanja na svoje znanje u nauci, rigorozan trening, veštinu borbe prsa u prsa i pristup bogatstvu i naprednoj tehnologiji u borbi protiv svojih neprijatelja.

Crni panter je prvi superheroj afričkog porekla u mejnstrim američkim stripovima. Debitovao je nekoliko godina pre ranih afro-američkih superheroa kao što su Marvelovi Falkon (1969), Luk Kejdž (1972) i Blejd (1973) ili DC komiksovi Džon Stjuart kao Zeleni Lantern (1971). Uloga Crnog Pantera i vođstvo Vakande takođe se daje T'Čalinoj sestri Šuri za vreme kada se oporavlja od kritičnih povreda.

Crni Panter se pojavljuje u raznim televizijskim emisijama, animiranim filmovima i video igricama. Lik glumi Čedvik Bouzmana u filmu "Kapetan Amerika: građanski rat" 2016. godine, i u filmovima "Crni panter" i "Osvetnici: Rat beskraja", koji su smešteni u Marvelovom filmskom univerzumu.

Biografija[uredi | uredi kod]

Mladost[uredi | uredi kod]

Crni panter je svečana titula koja se daje vođi Panter plemena afričkog naroda Vakande. Pored vladavine zemljom, on je i šef njenih raznih plemena (koji se zajedno nazivaju Vakande). Panter je simbol kancelarije (šef države) i koristi se i tokom diplomatskih misija. Panter je titula koja se nasleđuje, ali se ipak mora zaslužiti.

U dalekoj prošlosti, meteorit napravljen od (fiktivnog) minerala vibranijuma koji apsorbira vibracije srušio se u Vakandi. Bodeći se razmišljanjem da bi autsajderi eksploatisali Vakandu za ovaj dragoceni resurs, vladar, kralj T'Čaka, kao i njegov otac i drugi Panteri ispred njega, sakrio je svoju zemlju od vanjskog sveta. Prva T'Čakova supruga N'Jami umrla je tokom porođaja sa T'Čalom, a njegova druga supruga Ramonda postala je zatvorenik Anton Pretoriusa tokom posete njenoj domovini Južnoj Africi, tako da je većinu njegovog detinjstva T'Čalu podigao njegov otac sam[1]. T'Čaka je ubijen od strane avanturiste Julisisa Klava u pokušaju da uzme vibranijum. Mladi T'Čala je iskoristio Klav-ovo zvučno oružje na Klavu i njegovim ljudima, i tako razbio Klavovu desnu ruku i prisilio ga da beži.[2]

T'Čala je bio sledeći u redu za kralja Vakande i Crnog Pantera, ali dok nije bio spreman da postane lider nacije, njegov ujak S'jan (mlađi brat T'Čake) uspešno je prošao testove da postane Crni Panter. Tokom svog vakandanskog obreda prolaznosti, T'Čala je upoznao i zaljubio se u Ororo Monro, koja odrasta i postaje član Iks-mena, Oluja[3]. Prekinuli su svoju vezu zbog svoje želje da osvete očevu smrt i postanu tip čoveka koji je pogodan da vodi Vakandu, ali bi se viđali tokom godinama kada su mogli.

T'Čala je osvojio titulu i atribute crnog pantera pobedivši razne šampione iz Vakanda plemena. Jedno od njegovih prvih dela bio je da raspusti i otera u izgnanstvo Hatut Zeraza - tajnu policiju Vakande - i njihovog vođu, njegovog usvojenog brata Hantera Beli vuk[4]. On je prodao male količine vibranijuma naučnim institucijama širom sveta, i tako stekao bogatstvo koje je iskoristio da bi se naoružao naprednom tehnologijom[5]. Kasnije, da bi zadržao mir, odabrao je dora milaje ("obožavane") iz suparničkih plemena da bi služile kao njegovi lični čuvari. Zatim je studirao u inostranstvu određeno vreme pre neko što se vratio u svoje kraljevstvo.

U svom prvom pojavljivanju, sada već odrasli T'Čala poziva američki tim superheroja Fantastična Četvorka U Vakandu, zatim ih napada i pokušava da ih neutrališe pojedinačno kako bi se testirao da li je spreman za borbu sa Klavom, koji je zamenio njegovu razbijenu desnu ruku sa soničnim oružjem[6]. Fantastična Četvorka uspeva da se okupi i stanu na put T'Čali u kontra-napadu tima, što je nateralo impresioniranog kralja da stane i objasni svoje postupke timu. Nakon što vladar iskupio Četvorki, sprijateljili su se i pomogli T'Čali, a on im je zauzvrat pomogao protiv superzlikovca Psihomana[7]. T'Čala se kasnije pridružuje Osetnicima[8], i tako počinje dugu saradnju sa timom superheroja.

Povratak u Vakandu[uredi | uredi kod]

Pošto je dobio brojna hitna zvanična pisma koja su tražili od njega da se vrati u svoju problematičnu domovinu, Panter na kraju ostavlja svoje aktivne članove Avengersa da se vrate u Vakandu koja je na ivici građanskog rata, dovodeći Lin sa sobom. Nakon što je pobedio potencijalnog uzurpatora Erika Kilmangera i njegovih podanika, Panter odlazi na američki jug da se bori sa Kju Klaks Klanom[9]. Kasnije dobija mistične predmete koji pomeraj vreme poznati kao Kraljeve Solomonove žabe[10]. One proizvode alternativnu verziju T'Čale iz budućnosti, veselog, telepatskog Pantera sa terminalnim moždanim aneurizmom, kog T'Čala stavlja u suspendovanu animaicju.

Kasnije, dok je tražio i pronašao svoju maćehu Ramondu, Panter se suprotstavlja južnoafričkim vlastima tokom apartheida[11].

Godinama kasnije, Panter prihvata izaslanika iz Vašingtona, Evereta K. Rosa, i suočava se sa višestrukim pretnjama za suverenitet Vakande. Ros mu pomaže u mnogim od ovih pretnji. Kao zahvalnost, Panter često rizikuje mnogo za Rosa u zamenu za pomoć koju mu je pružio. Prva pretnja sa kojom se on i Ros susreću je "Ikskon", savez pobunjenika obaveštajnih agenata koji podržavaju državni udar koji je vodio Prečasni Ačibi[12]. Nakon toga, Kilmanger ponovo pokreće zaveru da uništi ekonomiju Vakande. To tera T'Čalu da nacionalizuje inostrane kompanije[13]. Kilmanger ga potom poražava u ritualnoj borbi, i na taj način nasleđuje ulogu Crnog Pantera[14], ali pada u komu nakon što je pojeo biljku u obliku srca koja je otrovna svima van kraljevske krvne linije, koja je imala nasledni imunitet na njene toksične efekte[15]. T'Čala je spasao život svog suparnika umesto da mu dozvoli da umre.

Kasnije, T'Čala otkriva da ima aneurizmu mozga kao njegova alternativna buduća verzija, i podlegava nestabilnosti i halucinacijama. Nakon što njegovo mentalno stanje skoro uzrokuje plemenske ratove, Panter daje svoju moć svom savetu[16] i krije se u Njujorku. Tamo je mentor policajcu Kasperu Kolu, iskustvo koje T'Čali daje snagu da se suoči sa svojom bolešću, povrati svoju poziciju i vrati se aktivnom članstvu u Osvetnicima, kojima pomaže da obezbede poseban status Ujedinjenih nacija.

Moći i sposobnosti[uredi | uredi kod]

Naziv "Crni Panter" je čin, poglavica Vakandanskog Panter klana. Kao poglavica, Panter ima pravo da jede posebnu biljku u obliku srca koja, pored svoje mistične šamantičke veze sa Vakandanskim panter Bogom Bastom, daje mu nadljudska akutna čula, povećanu snagu, brzinu, agilnost, izdržljivost, isceljenje i reflekse.[17][18]

On je u međuveremnu izgubio tu vezu i novu sa drugim nepoznatim Panter božanstvom, dajući mu povećane fizičke atribute, kao i otpor magiji[19]. Njegova čula su toliko moćna da može da oseti miris plena i zapamtiti desetine hiljada pojedinačnih. Nakon svog rata sa Dumom, T'Čala gubi svoje poboljšane sposobnosti samo da ponovo uspostavi vezu sa Bogom Pantera[20]. Pored oporavka svojih sada nadljudskih sposobnosti, on je proglašen "Kraljem mrtvih", dajući mu moć i znanje svih prošlih crnih pantera, kao i sposobnosti da kontroliše nemrtve[21]. Posle Batlvorlda i obnavljanja Multiverzuma T'Čala je pokazao nove moći u vezi sa njegovim statusom kralja mrtvih, jer ne samo da je mogao reanimirati mrtve već i pozvati napuštene duhove u fizički svet sa opipljivom formom. Korišćenje ovih duhovnih energija takođe mu omogućava da prizove mitsko mistično koplje koje sija plavom energijom u ruku.[22]

T'Čala je radio sa svojim čarobnjakom, Zavavarijem, da T'Čali dodeli imunitet za mistične napade i detekciju kako bi porazio doktora Duma. Kada je T'Čala alhemijska nadogradnja testirana od strane najmoćnijih Vakandskih akolita koji su istovremeno napadali T'Čalu, svaki mistični napad se apsorbovao i samo je ojačao T'Čalu. Tokom ovih priprema, T'Čala je izumio snažnu mistično-naučnu hibridnu umetnost pod nazivom "fizika senke" i bila je u stanju da je koristi za izradu senskog oružja i pratiti vibranijum na kvantnom nivou.

Kao kralj Vakande, Panter ima pristup ogromnoj kolekciji magičnih artifakata, naprednog Vakandanskog tehnološkog i vojnog oružja, kao i podršku širokog spektra njenih naučnika, ratnika i mistika. Vakandanska vojska je opisana kao jedna od najmoćnijih na svetu. Njegova odeća je sveti vibranijumski kostim Vakandanskog Panter Kulta.

On je iskusni lovac, tragač, strateg, političar, pronalazač i naučnik. Ima doktorat iz fizike na univerzitetu u Oksfordu. On je stručnjak za fiziku i naprednu tehnologiju, a takođe je pronalazač. T'Čala je poseduje snagu i znanje svakog prošlog Crnog Pantera[20].

T'Čala je strogo obučen u akrobatici i borbi prsa u prsa. Kvalifikovan je u različitim oblicima nenaoružanih borbi, sa jedinstvenim hibridnim borbenim stilom koji uključuje akrobacije i aspekte životinjske mimikrije [23].

Šef Vakandanskog Panter Klana je jedan od najbogatijih ljudi na svetu, iako je finansijska procena teška zbog izolacije Vakande od svjetske ekonomije i neizvesne vrednosti Vakandske ogromne rezerve vibranijuma i izuzetno naprednih tehnologija. [24]

U knjizi Crni Panter 3, pisac Kristofer Prist proširio je Panterov standardni arsenal kako bi uključio opremu kao što su "energetski bodež", vibranijumsko tkano odelo i prenosivi superračunar i "Kimojo kartica"[25]. U knjizi Crni Panter 4, pisac Redžinald Hudlin predstavio je specijalizovanu opremu kao što je "trostruki blažen oklop" i "laki oklop" za određene zadatke[26].

Neprijatelji[uredi | uredi kod]

  • Erik Kilmanger - Erik Kilmanger, rođen kao N'Džaka, prvi put se pojavio u Jungle Action Vol 2 #6 (septembar, 1973). On je domorodac Vakande koji je prognan iz kraljevstva nakon što je njegovog oca N'Džobu ubio Klav. N'Džaka se preselio u Harlem u Njujorku, gde je preuzeo ime Erik Kilmanger i stekao doktorat iz oblasti inženjerstva na Masačusetskom tehnološkom institutu[27]. Kilmanger primenjuje Vakandansku tehnologiju, taktičko znanje i borbeno iskustvo u potrazi za osvetom nad T'Čalom za svoje prognanstvo, a nad Klavom, za ubistvo njegovog oca.
  • Men-Ejp - Prvi put se pojavljuje u Avengers Vol 1 #62 (mart, 1969), poznat i kao M'Baku. M'Baku je vođa Džabari naroda, jednog od nekoliko plemena u Vakandi. Uz pomoć svojog Bela gorila Kulta planira srušiti T'Čalu sa vlasti i zabraniti upotrebu svih naprednih tehnologija u Vakandi, vraćajući kraljevstvo u tradicionalno i arhaično doba. Vičan je u borbi prsa u prsa i stiče nadljudsku snagu i izdržljivost, nakon mističnog rituala koji uključuje ubijanje i konzumiranje mesa bele gorile.[28]
  • Klav - Julisis Klav, poznat i pod nazivom Klav, prvi put se pojavio u Fantastic Four Vol 1 #53. Fizičar sa ogromnom željom da dobije Vibranijum, Klav je odgovoran za ubistva T'Čalinog oca, T'Čake i Kilmangerovog oca, N'Džobe. On je sposoban da transformiše svoje telo u čvrst konstrukt živog zvuka zahvaljujući Vibranijumskog uređaja. Ima moćan uređaj za emitovanje zvuka umesto njegove desne ruke, koju je T'Čala otkinuo nakon što je svedočio smrti svog oca. Njegove moći, tehnologija i intelektualni nivo genija ga čine neverovatnim protivnikom Crnog Pantera.[29]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Marvel Comics Presents #13–37 (Februar–Decembar 1989)”. 
  2. Fantastic Four #53 (Avgust 1966)
  3. Marvel Team-Up #100 (Decembar 1980), revidiran u Storm vol. 2, #1–6 (2006)
  4. "The Price" Black Panther vol 3, #4 (Februar 1999)
  5. Fantastic Four #52 (Jul 1966)
  6. „Fantastic Four #52–53 (Jul–Aug. 1966)”. 
  7. Fantastic Four Annual #5 (1967)
  8. The Avengers #52 (Maj 1968)
  9. Jungle Action #19–22 & 24 (Jan.–Jul & Nov. 1976)
  10. Black Panther #1–4 (Jan.–Jul 1977)
  11. Marvel Comics Presents #13–37 (Kasni Februar–Decembar 1989)
  12. Black Panther (vol. 3) #1–12 (Novembar 1998 – Oktobar 1999)
  13. Black Panther (vol. 3) #13–19 (Decembar 1999 – Jun 2000)
  14. Black Panther (vol. 3) #20 (Jul2000)
  15. Black Panther (vol. 3) #24 (Novembar 2000)
  16. Black Panther (vol. 3) #49 (novembar 2002)
  17. Fantastic Four #52, Jul 1966
  18. Avengers Vol 1 #87 April 1977
  19. Black Panther vol. 5, #9–10
  20. 20,0 20,1 Fantastic Four #608 (18. Jul, 2012)
  21. Secret Wars #7 (11. Novembar, 2015)
  22. Black Panther Vol 6 #11 (2017)
  23. „Marvel 101: Crni panter” (engleski). Pristupljeno 19. 5. 2018. 
  24. Maslon 2013: str. 170
  25. Priest, Christopher (2016). Black Panther: The Complete Collection Vol. 3. Marvel. ISBN 978-0785195085. 
  26. Hudlin, Reginald (2018). Black Panther: The Complete Collection. Marvel. ISBN 978-1302910358. 
  27. Kirby, Jack (2012). Essential Black Panther - Volume 1. Marvel. ISBN 978-0785163237. 
  28. Thomas, Roy (1969). Avengers Vol 1 #62. Marvel. 
  29. Lee, Stan (1966). Fantastic Four Vol 1 #53.. Marvel. 

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Priest, Christopher (2016). Black Panther: The Complete Collection Vol. 3. Marvel. ISBN 978-0785195085. 

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]