Bitka kod Riadea

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bitka kod Riadea
Segment Mađarskih pohoda na vropu
Datum 15 March 933
Lokacija
Casus belli Istočni Franci odbili plaćati danak Mađarima
Ishod franačka pobjeda; mađarski pljačkaši protjerani
Sukobljene strane
Istočna Franačka
(Kraljevina Njemačka)
Kneževina Mađarska
Komandanti i vođe
Heinrich Ptičar, istočnofranački kralj i vojvoda od Saksonije Bulcsú, harka
Lél i Súr, poglavice
Žrtve i gubici
maleni maleni

Bitka kod Riadea ili Bitka kod Merseburga se odigrala 15. marta 933. u sjevernoj Tiringiji duž obale rijeke Unstrut između istočnofranačke (njemačke) vojske pod kraljem Heinrichom I na jednoj, i mađarskih snaga na drugoj strani. Do bitke je došlo nakon Sinoda u Erfurtu kada su njemački plemići odlučili da se Mađarima prestane plaćati danak kojim ih se dotada odvraćalo od pljačkaških pohoda. Detalji o samoj bitci su oskudni, ali se navodi kako je Heinrich iskoristio šestogodišnje primirje kako bi podigao tvrđave i obučio nove vojnike; s njima je porazio Mađare koji su opsjedali jedan njemački grad. Obje strane su imale neznantne gubitke, ali je Heinrichova pobjeda predstavljala značajan poticaj njemačkom moralu, koji se počeo oporavljati nakon niza poraza. Mađari više nisu napadali Njemačku za Heinrichovog života.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Bernhardt, John W. Itinerant Kingship and Royal Monasteries in Early Medieval Germany, c. 936–1075. Cambridge: Cambridge University Press, 1993.
  • Reuter, Timothy. Germany in the Early Middle Ages 800–1056. New York, NY: Longman, 1991.
  • Santosuosso, Antonio. Barbarians, Marauders, and Infidels: The Ways of Medieval Warfare. New York, NY: MJF Books, 2004.