Bitka kod Kinoseme

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bitka kod Kinoseme
Segment Peloponeski rat
Datum 411. pne.
Lokacija kraj Kinoseme,Helespont
Ishod Pobeda Atine
Sukobljene strane
Atina Sparta
Snage
76 brodova 86 brodova
Žrtve i gubici
15 brodova 21 brod

Bitka kod Kinoseme je pomorska bitka između Atine i Sparte, a odigrala se na Helespontu 411. pne.. To je bila jedna od bitaka Peloponeskog rata.

U to vreme u Atini se desio oligarhijski prevrat. Atinska flota sa Samosa je bila protiv tog oligarhijskog prevrata.

Peloponeska flota pod vodstvom Sparte bila je stacionirana u Miletu i čekala je feinčansku flotu, koja je bila zadržana od strane Alkibijada, što Spartanci nisu znali. Spartanski general Mindar isplovljava sa 73 broda prema Hiosu, što navodi Atinjane da se pokrenu sa 55 brodova sa Samosa.

Atinjanima se kasnije priključuju dodatni brodovi, tako da ih ima 76. I Spartancima se priključuju dodatni brodova, pa imaju 86 brodova.

Atinski brodovi su zaplovili prema Helespontu, kad su saznali za kretanje peloponeške flote. Kod flote Peloponežana Sirakužani su bili na levom krilu, a spartanski brodovi na desnom krilu. Kod Atinske formacije Trasil je komandovao levom, a Trasibul desnom stranom. Pokušavali su jedni druge da zakrile, tako da su dosta rastegli svoje linije.

U početku su Spartanci uspeli proći kroz centar atinske linije, ali Trasibul je uspeo reorganizirati pozicije atinskih brodova i počeo je goniti Spartanske brodove, koji su sad bili van formacije. Spartanski brodovi su se povukli, a onda su to učinili i sirakuški. Atinjani su uhvatili 21 brod. Ostali su pobegli. Atinjani su izgubili 15 brodova. Atinska pobeda je pomogla svrgavanju oligarhije u Atini.

Vidi još[uredi | uredi kod]