Bitka kod "Pile"

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bitka kod "Pile"
Segment Najamničkog rata u Kartagini
Datum 239. pne.
Lokacija Tunis, Kartagina
Ishod odlučujuća kartaginska pobjeda
Sukobljene strane
Kartagina pobunjeni najamnici
Komandanti i vođe
Hamilkar Barka Spendije,
Zarza,
Autarit
Snage
10.000 pješaka,
2.000 konjanika
50.000 pješaka
Žrtve i gubici
minimalni

Bitka kod "Pile" je naziv za niz vojnih operacija koje su se godine 239. pne. i(li) 238. pne. odigrale na području današnjeg Tunisa tokom završne faze tzv. Najamničkog rata između Kartagine i pobunjenih najamnika. One su kao krajnji rezultat imale uništenje jedne od dviju pobunjeničkih vojski te bitno pridonijele završetku pobune i kartaginskoj pobjedi.

Godine 239. pne. su pobunjeni najamnici, čija je baza bio grad Tunis, opsjeli Kartaginu. Njima se nastojala suprotstaviti kartaginska vojska pod Hamilkarom Barkom koja je imala gotovo pet puta manje pješaka, ali je zato bila nadmoćna u konjici. Hamilkar se iskazao kao daroviti vojskovođa, te je konjicu koristio kako bi pobunjenicima pokidao opskrbne linije. Tako ih je postepeno iscrpio i natjerao da prekinu opsadu. Njegova strategija je uključivala i izbjegavanje frontalnih sukoba s pobunjeničkom vojskom.

Spretnim manevriranjem je Hamilkar pobunjenike doveo u uski klanac zvan "Pila", u kome nisu mogli iskoristiti svoju prednost. Umjesto da ih napadne, Hamilkar ih je jednostavno opkolio i počeo izgladnjivati. Prema antičkim izvorima, pobunjenici su, iscrpljeni glađu i žeđu, počeli umirati u hiljadama, a neki su se okrenuli i kanibalizmu.

Shvativši da ne mogu pobijediti, pobunjenički komandanti Spendije, Zarza i Autarit su se sastali s Hamilkarom kako bi dogovorili predaju. Međutim, Hamilkar ih je dao zarobiti. Preostali pobunjenici su se u očaju pokušali probiti iz kanjona, ali su pritome poraženi i zarobljeni. Hamilkar je nakon toga dao pogubiti njih 40.000, u znak odmazde zbog 700 kartaginskih oficira koje su pobunjenici bili na prevaru zarobili, te potom mučili i pogubili godinu dana ranije.

Literatura[uredi | uredi kod]