Bismarck (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bismarck
RežijaWolfgang Liebeneiner
ProducentHeinrich Jonen (izvršni)
Willi Wiesner (izvršni)
ScenarioRolf Lauckner
Wolfgang Liebeneiner
UlogePaul Hartmann
MuzikaNorbert Schultze
FotografijaBruno Mondi
MontažaWalter von Bonhorst
StudioTobis-Tonbild-Syndikat
Datum(i) premijere
6. 12. 1940 (1940-12-06)
Trajanje118 min.
ZemljaTreći Reich Njemačka
Jeziknjemački
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Die Entlassung

Bismarck je njemački crno-bijeli historijski film snimljen 1940. u režiji Wolfganga Liebeneinera. Protagonist, koga glumi Paul Hartmann je Otto von Bismarck, pruski kancelar i državnik koji je sredinom 19. vijeka kombinacijom vješte diplomacije i munjevitih ratnih pohoda uspio ujediniti Njemačku.

Film je napravljen uz pokroviteljstvo nacističke vlade, koja je kroz lik Bismarcka i njegovih državničkih uspjeha nastojala implicitno sugerirati sličnosti sa Hitlerom, odnosno njegovim uspjesima koji su u vrijeme snimanja koincidirali sa padom Francuske i uspostavom njemačke hegemonije nad Evropom. Nacističkoj propagandi je trebala služiti i scena u kojoj Bismarck govori kako je za budućnost Pruske i Njemačke neophodan savez sa Rusijom, a što se tumači kao implicitno opravdavanje nacističkog pakta sa Sovjetima; ta je scena bila isječena nakon početka operacije Barbarossa sljedeće godine. Bismarck je također trebao imati i eksplicitno antisemitski sadržaj, odnosno scene u kojoj jevrejski bankari i političari Bismarcku rade o glavi, ali ih je Liebeneiner uspio izbaciti. Film je doživio veliki komercijalni uspjeh, te je Liebeneiner zahvaljujući tome dvije godine kasnije snimio nastavak Die Entlassung, gdje je Bismarckov lik preuzeo Emil Jannings, a koga kritičari danas smatraju superiornijim.

Bismarck je nakon drugog svjetskog rata bio zabranjen od savezničkih vlasti, ali je tu zabranu kasnije skinula zapadnonjemačka vlada.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]