Bireta

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mohrova bireta.

Bireta je vertikalni cilindrični laboratorijski sud sa volumetrijskom graduacijom na celoj svojoj dužini i sa slavinom na dnu. Koristi se za dodavanje određene količine tečnog reagensa u eksperimentima koji zahtevaju preciznost, kao što je titracija. Birete su veoma precizne - bireta zapremine 50 mililitara ima tačnost 0,1 mililitar (klasa B) ili 0,06 mililitara (klasa A).

Merenje zapremine tečnosti se vrši tako što se od zapremine koju bireta pokazuje posle ispuštanja tečnosti oduzme zapremina koju je bireta pokazivala pre ispuštanja tečnosti.

Ljestvica na Schelbachovoj bireti; očitanje je 1.4 ml
Ljestvica na Schelbachovoj bireti; očitanje je 1.4 ml

Bireta je vrsta laboratorijskog pribora koji se koristi za preciznije mjerenje volumena tekućine.

Sastoji se od graduirane cijevi koja je na jednom kraju sužena i sadrži pipac koji vodi do kapilare. Prema načinu na koji je izvedena mjerna ljestvica, razlikuju se dvije vrste bireta:

  • Mohrova bireta - prozirna cijev s ugraviranom ljestvicom. Zastarjela je. Očitanje volumena prozirnih otopina vrši se promatranjem donjeg ruba meniskusa tekućine, odnosno gornjeg ruba za neprozirne.
  • Schelbachova bireta - cijev s mliječno bijelom pozadinom čijom sredinom prolazi plava crta. Očitanje se vrši promatranjem suženja plave crte na meniskusu.

Birete se ne smiju koristiti za mjerenje volumena otopina lužina (ili to barem treba izbjegavati, a nakon mjerenja biretu temeljito isprati), jer ih one otapaju i smanjuju im točnost, te im mogu nagristi pipce. Birete se čiste krom-sumpornom kiselinom, te se zatim isperu vodovodnom, a zatim destiliranom vodom, nakon čega se suše otvorenog pipca, okrenute naopako.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]