Bicko Selo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bicko Selo
Bicko Selo na mapi Hrvatske
Bicko Selo
Bicko Selo
Bicko Selo na karti Hrvatske
Županija Brodsko-posavska županija
Općina/Grad Garčin
Površina 8,32 km²
Geografske koordinate
 - z. š. 45.082 N
 - z. d. 17.838 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 568
 - Gustoća 68 st./km²
Pošta 35212 Garčin
Pozivni broj +385(0)35
Autooznaka SB

Bicko Selo je naselje u Hrvatskoj smješteno u južnom dijelu Općine Garčin u Brodsko-posavskoj Županiji udaljeno svega 2 km od centra Općine. Selo broji 568 stanovnika (2001.). Površina Bickog Sela iznosi 8,32 kvadratna kilometra i prosječne gustoće naseljenosti od 68 stanovnika po kilometru kvadratnom. U selu živi 51,9 % žena i 48,1 % muškaraca. Biđani, kako se nazivaju, bave se isključivo poljoprivredom i stočarstvom. Biđani su dobili ime po kanalu Biđ, koji se nalazi na jugu sela, inače granica između općine Garčin i Oprisavci, a ujedno i između Bickog Sela i Oprisavaca.

Bicko Selo smješteno je na županijskoj cesti Garčin – Bicko Selo – Oprisavci , te na pruzi Zagreb – Slavonski BrodVrpolje. Bicko Selo pripada župi Sv. Mateja u Garčinu, a u selu imaju crkvicu Presvetog Trojstva izgrađenu 1967. godine kojeg su i štovatelji.

KUD Bicko Selo vrlo bogate tradicije i nastupa širom Hrvatske, može se pohvaliti i jedinstvenom manifestacijom Oj jeseni al' ideš polako. Uz spomenuti KUD tu je i muška pjevačka skupina Biđani'.

NK Bicko Selo sudionik je II. ŽNL, a niz godina takmičili su se i u I. ŽNL.

U selu djeluje i radio-amatersku skupinu Istočna elita iz Bickog Sela. Športsko ribolovna udruga Šaran, koja je osnovana 1958. godine u Garčinu, danas je također sa sjedištem u Bickom Selu i valja napomenuti da su članovi spomenutog ŠRD 2002. godine postali i članovi II. hrvatske ribolovne lige.