Bezprym

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bezprym
knez Poljske
zamišljeni prikaz čiji je autor Jan Matejko.
Vladavina 1031–1032
Rođen/a cca. 986
Umro/la 1032
Prethodnik Mieszko II Lambert
Nasljednik Mieszko II Lambert
Dinastija Pjastović
Otac Boleslav I Hrabri
Majka Judith od Mađarske

Bezprym (cca. 986 – 1032) bio je kratkotrajni knez Poljske od 1031. do 1032.

Rodio se kao najstariji sin kneza (i kasnijeg kralja) Boleslava I Hrabrog. Iako je trebao postati prijenosljednik, otac ga je oko godine 1001. razbaštinio i poslao Italiju da se zaredi i živi kao redovnik kod Svetog Romulada u Ravenni. Historičari pretpostavljaju da je razlog za to smrt njegove majke, mađarske princeze koja se u nekim izvorima navodi kao Judith, te Boleslavov brak za Emnildu od Lužice, koja mu je rodila sina Mieszka koga je Boleslav počeo favorizirati kao nasljednika. Neki historičari pretpostavljaju da je Bezprym napustio Ravennu, odnosno da je neko vrijeme mogao provesti u Mađarskoj, a možda čak i upravljati Veszprémom (što bi mogao biti korijen njegovog imena). Zajedno sa svojim bratom Ottom je bio u Poljskoj u posljednjim godinama očeve vladavine.

Kada mu je otac 1025. umro, Mješko je preuzeo prijestolje i protjerao braću. Bezprym se sklonio u Kijevsku Rusiju. Odatle se uz pomoć trupa Jaroslava Mudrog vratio u Poljsku, prisilivši Mješka da bježi u Češku. Nakon toga je poslao poljske kraljevske dragulje rimsko-njemačkom caru, simbolički se odrekavši kraljevske titule (a samim time i poljske nezavisnosti) te preuzeo raniju titulu kneza.

Njegovu kratku vladavinu kroničari opisuju kao izuzetno nasilnu, a Bezpryma kao okrutnog vladara, koji je ubijao plemiće i crkvene velikodostojnike. Dio historičara upravo u njegovo doba smještaju početak razdoblja endemskih anti-kršćanskih ustanaka poznatih kao tzv. Poganska reakcija. Vladavina mu je završila nasilnom smrću, koju kroničari pripisuju njegovim pristašama.

Poslije nje se Poljska podijelila na tri dijela - jedan pod Mješkom, jedan pod Odom i treći pod Dytrykom. Trebalo je proći više od pola vijeka da se poljski vladari ponovno počnu nazivati kraljevima.

Bezprym
Pjastovići
Rođen/a: cca. 986 Umro/la: 1032
Prethodi:
Mieszko II Lambert
kao kralj
knez Poljske
1031–1032
Slijedi:
Mieszko II Lambert
kao knez