Berenika II

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Berenika od Kirene)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Berenika II, na kovanici koju je izdao Ptolemej III.
Kraljica Berenika II od Egipta

Berenika II (cca. 267/266. pne. - 221. pne.) bila je kirenska princeza, odnosno supruga egipatskog kralja Ptolemeja III.

Rođena je kao dijete egipatskog princa, a kasnije kirenskog kralja Magasa i njegove supruge Apame. Kada je Magas 250. pne. umro, Apama je utanačila njeno vjenčanje za makedonskog princa Demetrija Lijepog. Demetrije je tako postao novi kirenski kralj, a ona nova kirenska kraljica. Demetrije je, međutim, nakon toga započeo ljubavnu vezu s Berenikinom majkom na što se Berenika razbjesnila, provalila u Apaminu ložnicu te nožem na smrt izbola svog muža. Poslije toga je Kirena postala republika.

Berenika se nakon toga sklonila u Egipat, te se udala za kralja Ptolemeja III. Njemu je rodila četvero djece: Ptolemeja IV, Magasa, Arsinoju i Bereniku.

Antičke legende govore kako je za vrijeme muževog pohoda na Siriju Berenika svoju kosu zavještala Afroditi u hramu Zefirijumu. Kosa je potom tajanstveno nestala, a što je Konon sa Samosa objasnio njenim "uzdizanjem u nebo". Incident je poslije postao predmetom satiričke pjesme Rape of the Lock koju je napisao britanski književnik Alexander Pope. U počast Berenici i njenoj kosi je, pak, jedno zviježđe na nebu dobilo naziv Berenikina kosa. Po njoj je nešto kasnije ime dobio i asteroid 653 Berenike, otkriven godine 1907. Suvremeni Benghazi u Libiji je, pak, u antičko doba bio poznat kao Berenika.

Berenika je nedugo nakon muževe smrti postala regentica, ali ju je godine 221. pne. dao ubiti njen sin i novi kralj Ptolemej IV.

Izvori[uredi | uredi kod]