Beornwulf od Mercije

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Beornwulf)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Beornwulf (? - 825) je bio kralj Mercije (današnji Midlands u Engleskoj) od 823. do smrti 825. Njegova kratka vladavina je bila obilježena kolapsom dotadašnje mercijske hegemonije nad kraljevstvima anglo-saksonske Heptarhije.

Beornwulfovo porijeklo je skoro potpuno nepoznato. Otac mu je bio mercijski plemić, ealdorman Beorhtweald (u. 796). Čovjek po imenu Beornwulf se navodi kao svjedok pri izdanju povelje kralja Coenwulfa 812. te povelje kralja Ceolwulfa 823. godine, što, s druge strane, sugerira da nije bio na naročito visokom položaju.[1]

Ceolwulf I je svrgnut 823. godine nakon čega je Beornwulf postao kralj. Iste godine je Mercija osvojila Powys, ali nije jasno pod vladavinom kojeg kralja. Dio historičara vjeruje da je izglednije da je to učinio Beornwulf kao dio nastojanja da učvrsti svoju vlast.[2] Ubrzo nakon toga je dao obnoviti Opatiju sv. Petra (današnja Katedrala u Gloucesteru). Predsjedao je nad dva crkvena sinoda u Clofesho (nepoznata lokacija, najvjerojatnije u blizini Londona) zajedno sa nadbiskupom Wulfredom od Canterburyja - 824. i 825.

Godine 825. je Beornwulf pokrenuo pohod protiv Zapadnih Saksonaca ali ga je kod Ellanduna teško porazio kralj Wessexa Ecgbert. Ecgbertov sin Æðelwulf je istovremeno napao Kent i odatle protjerao pro-mercijskog kralja Baldreda.[2]

Zbog svega toga je brzo iščezla dotadašnja mercijska dominacija nad južnom Engleskom. Essex i Sussex su iskazali vjernost Egbertu. Istočni Angli, na čelu sa Athelstanom i uz podršku Zapadnih Saksonaca, iskoristili su priliku da dignu ustanak protiv mercijske vlasti. Beornwulf je poginuo nastojeći ugušiti taj ustanak.

Beornwulf je za svoje vladavine dao kovati srebrnjake. Od njih je do danas sačuvano samo dvadeset pet poznatih primjeraka.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Frank Stenton, Anglo-Saxon England (1943, 1971, 1998 Oxford paperback), page 231, note 1.
  2. 2,0 2,1 D. P. Kirby, The Earliest English Kings (1991, 2000 paperback), Routledge, pages 154–155.
Plemićke titule
Prethodi:
Ceolwulf I
Kralj Mercije
823–825
Slijedi:
Ludeca
Kralj Istočne Anglije
823–825
Slijedi:
Aethelstan