Beorhtric od Wessexa

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Beorhtric
Vladavina 786–802
Prethodnik Cynewulf
Nasljednik Egbert
Bračni drug Eadburh, kćer Offe, kralja Mercije
Kuća Kuća Wessex
Rođen/a Wessex, Engleska
Umro/la 802 (2024-04-01UTC11:34:41)

Beorhtric (takošer Brihtric, doslovno 'veličanstveni vladar'; ? - 802) bio je kralj Wessexa od 786. do 802.

Na vlast je došao nakon što je 786. tadašnji kralj Cynewulf ubijen od strane plemića Cynehearda Athelinga. Na prijestolje je pokušao doći Egbert, ali je Boerhtric preuzeo prijestolje uz pomoć mercijskog kralja Offe. Offa je time nastojao sačuvati hegemoniju Mercijue nad anglosaksonskim kraljevstvima, a Beorthrica je dodatno vezao uz Merciju davši mu svoju kćer 789. Eadburh za ženu. Iste godine se dogodio prvi zabilježeni napad Vikinga na Britaniju i to na obali Dorseta, gdje su Vikinzi ubili jednog od Beorthricovih službenika.

Na temelju arheoloških nalaza, odnosno kovanica koje je Beorthric samostalno izdavao, pretpostavlja se da je od Offine smrti 796. do 799. Wessex ponovno stekao nezavisnost. Međutim, već 799. je Offin nasljednik Coenwulf ponovno prisilio Beorthrica da prihvati vazalni odnos.

Prema navodima Assera, kroničara na dvoru Alfreda Velikog Beorthric je umro nakon što ga je 802. supruga nehotice otrovala. Zbog toga je morala bježati u Franačku gdje je postala opaticom. Vlast nad Wessexom je, pak, preuzeo Egbert.

Fusnote[uredi | uredi kod]


Kraljevske titule
Prethodi:
Cynewulf
kralj Wessexa
786–802
Slijedi:
Egbert