Bengalski kalendar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
  Kalendari p  r  u 
Astro · Gregorijanski · Hebrejski · Iranski · Islamski · ISO · Kineski
Tipovi kalendara
Lunisolarni · Solarni · Lunarni

Asirski · Bahaistički · Bengalski · Berberski · Bikram Sambat · Budistički · Etiopski · Germanski · Hindu · Indijski · Irski · Japanski · Javanski . Jermenski · Juche · Julijanski (reformisani) · Julijanski (stari) · Koptski · Korejski · Litvanski · Malayalamski · Majanski · Minguo · Nanakshahi · Nepal Sambat · Pawukon · Runski · Tamilski · Tajlandski lunarni · Tajlandski solarni · Tibetanski · Vijetnamski· Xhosa · Zoroastrijanski

(Arhaični kalendari:) Makedonski (antički) · Burmanski · Astečki · Atički · Babilonski · Coligny · Egipatski · Enohov · Firentinski · Francuski · Helenski · Mezoamerički · Otomanski · Pedesetnički · Rapa Nui · Rimski · Runski · Slovenski · Sovjetski · Vizantijski


(Predloženi kalendari:) Abizmalni · CCC&T · Holocenski · Diskordijanski · Međunarodni fiksni · Novi zemaljski · Pax · Pozitivistički · Sol · Svjetski · Svetski sezonski · Symmetry454 · Darijski (za Mars)

Bengalski kalendar (bengalski: বঙ্গাব্দ Bônggabdo ili বাংলা সন Bangla Shôn) ili Bangla kalendar je tradicionalni solarni kalendar koji se koristi u Bangladešu i istočnim indijskim državama Zapadni Bengal, Asam i Tripura.

Prvi dan godine je praznik Pôhela Boishakh i to je 14. april/travnja u Bangladešu odn. 15. april/travnja u Indiji. U Asamu to odgovara eri Bhaskar, nazvanoj po kamarupanskom kralju, Bhaskarvarman-u. Broj bengalske godine je uvek za 593 manji od gregorijanske (n.e.) u periodu od bengalske do međunarodne nove godine, odn. za 594 manji pre Pohela Boišaha.

Bengalska godina (april 2024. - april 2025.) je 1431.

Istorija[uredi | uredi kod]

Pre nego što je uveden bengalski kalendar, poljoprivredni i zemljišni porezi su sakupljani po islamskom kalendaru (poznat i kao hidžretski kalendar). Ali, ovo je čisto lunarni kalendar, koji ne obraća pažnju na godišnja doba, pa se poljoprivredna godina ne mora poklapati sa fiskalnom godinom. Tako su farmeri mogli biti pritisnuti da plate poreze u nevreme.

Kako bi pojednostavio i olakšao sakupljanje poreza, mogulski car Akbar (vl. 1556-1605) je naredio reformu kalendara. Na to je Amir Fatehula Širazi, čuveni učenjak tog vremena i kraljevski astronom, formulisao novi kalendar na osnovu lunarnog hidžretskog i solarnih hindu kalendara. Tako je nastao Bangla kalendar, koji je uveden nakon žetvene sezone, kada su seljaci bili u povoljnijem finansijskom položaju. U skladu sa žetvenom sezonom, novi kalendar je u početku nazivan Žetveni kalendar, ili ফসলী সন Fôsholi Shôn.

Novi "Fošoli Šon" je uveden 10/11 marta/ožujka 1584, ali je datiran od Akbarovog ustoličenja 1556. Novodefinisana godina je kasnije postala poznata kao বঙ্গাব্দ Bônggabdo ili বাংলা সন Bangla Shôn ("Bengalska godina").

Po drugačijem tumačenju, početak bengalske ere je pripisan Šašanki, kralju starog Bengala, koji je vladao negde između 600. i 625. n.e. Pod njegovom vlašću je bio veći deo današnjih indijskih država Bengal, Bihar i Orisa. Ovo se uglavnom objašnjava time da godina 963. B.S. (Bangla Shôn apr. 1556-57.) nije počela istovremeno sa 963. hidžretskom godinom (nov. 1555 - nov. 1556. n.e.). Prva godina bengalske ere bi onda odgovarala 593/594. n.e. i do Akbarovog doba, 963. bengalska se skoro poklapala sa 963. godinom već korišćene hidžretske ere. Akbar je zbog praktičnih prednosti počeo da koristi bengalsku eru kao zvanični kalendar za sakupljanje poreza.

Tokom vladavine Mogula, bengalski kalendar je zvanično uveden širom njihovog carstva (veći deo Indije). Ali, s krajem njihove vladavine i kalendar je izašao iz upotrebe, osim u Bengalu.

Organizacija kalendara[uredi | uredi kod]

বঙ্গাব্দ Bônggabdo
Bengalski kalendar

মাস Mash
Mesec
কাল/ঋতু Kal/Ritu
Sezona
বৈশাখ Boishakh
April-Maj
গ্রীষ্ম Grishsho
Leto
জৈষ্ঠ্য Joishţho
Maj-Jun
আষাঢ় Ashaŗh
Jun-Jul
বর্ষা Bôrsha
Kišna (Monsunska)
শ্রাবণ Srabon
Jul-August
ভাদ্র Bhadro
August-Septembar
শরৎ Shôrot
Jesen
আশ্বিন Ashshin
Septembar-Oktobar
কার্তিক Kartik
Oktobar-Novembar
হেমন্ত Hemonto
Suva
অগ্রহায়ন Ôgrohaeon
Novembar-Decembar
পৌষ Poush
Decembar-Januar
শীত Šit
Zima
মাঘ Magh
Januar-Februar
ফাল্গুন Falgun
Februar-Mart
বসন্ত Bôshonto
Proleće
চৈত্র Choitro
Mart-April

Godišnja doba[uredi | uredi kod]

Bengalski kalendar obuhvata šest sezona (godišnjih doba), svaka ima po dva meseca, kako se može videti u tabeli. Osim nama poznatih, proleća, leta, jeseni i zime, tu su još i dva karakteristična za klimu Bengala: suvo i kišno.

Meseci[uredi | uredi kod]

Imena dvanaest meseci bengalskog kalendara potiču od imena nakšatri (na bengalskom: নক্ষত্র nokkhotro - "mesečeva kuća"): položaja Meseca u odnosu na određene zvezde tokom lunarnih ciklusa. Pretpostavlja se da ova imena potiču iz Shakabda-e (Saka kalendara), još jednog kalendara korišćenog u ovom regionu, uvedenom tokom dinastije Šaka. Imena meseci su:

Navodi se i da su na početku imena meseci bila drugačija nego danas, da su korišćena persijska imena: Farwadin, Ardi, Vihisu, Khordad, Teer, Amardad, Shahriar, Aban, Azur', Dai, Baham i Iskander Miz.

Dani[uredi | uredi kod]

I bengalski kalendar ima sedmodnevnu nedelju/tjedan. Takođe, nalik nekim drugim kalendarima, imena potiču od nebeskih tela (নবগ্রহ nôbogroho).

U bengalskom kalendaru dan počinje izlaskom Sunca, za razliku od gregorijanskog (ponoć) i islamskog (zalazak Sunca).

Revidirani bengalski kalendar[uredi | uredi kod]

Komitet na čelu sa čuvenim naučnikom dr. Muhammad Shahidullah-om i pod nadzorom Bengalske akademije je 17.2.1966. modifikovao kalendar. Ovaj komitet je dao neke preporuke u vezi različitih problema s kojim su se suočavale ruralne bengalske kulturne tradicije usled promena meseci i sezona.

Dužina godine u bengalskom kalendaru, kao i u gregorijanskom, se računa kao 365 dana, a godina zapravo ima oko 365 i 1/4 dana (npr. tropska godina oko 365 dana, 5 sati, 48 min. i 47 sek. a sideralna godina oko 365 dana, 6 sati, 9 min. 10 sek.). Za razliku od gregorijanskog, bengalski kalendar je počivao na astronomskim proračunima i nije imao imao prestupnu godinu kojom bi se to uskladilo. I bengalski meseci su bili različite dužine. Da bi ispravili ovaj nesklad i da bi bengalski kalendar bio precizniji, postupilo se po sledećim preporukama Bengalske akademije:

  • Prvih pet meseci godine, od Boishakh-a do Bhadro-a, će imati po 31 dan.
  • Preostalih sedam meseci godine, od Ashshin-a do Choitro-a će imati po 30 dana.
  • Posle svake četvrte godine, mesecu Falgun će biti dodavan još jedan dan, kako je dole opisano.

Revidirani kalendar je zvanično prihvaćen u Bangladešu. U susednom Zapadnom Bengalu (Indija) je nastavljeno sa starim kalendarom.

Reformisane i nereformisane verzije[uredi | uredi kod]

Prvi dan meseca Boišak, Pohela Boishakh, je Bengalska nova godina. U Bangladešu je to 14. aprila/travnja svake godine, prema reformisanom kalendaru. U zapadnom Bengalu to je (uglavnom) 15. aprila/travnja, jer tamo slede nereformisani kalendar, koji nije fiksiran u odnosu na zapadni kalendar.

U indijskom Zapadnom Bengalu, Bengalci slede sideralni solarni kalendar, za razliku od tropskog, kakvi su gregorijanski i reformisani bengalski. Matematička razlika između dve vrste kalendara izaziva razliku u prvom danu godine u dva područja. Dužine meseci takođe nisu fiksirane u sideralnom bengalskom kalendaru, već se baziraju na realnom kretanju Sunca.

Prestupna godina[uredi | uredi kod]

Prema novom kalendarskom sistemu, mesec Falgun (koji počinje 13. februara/veljače) ima 31 dan svake četvrte godine. Kako bi se održala veza sa gregorijanskim kalendarom, bengalske prestupne godine su one čija se odgovarajuća gregorijanska kalendarska godina računa kao prestupna. Npr. Falgun 1410. B.S. se smatrao presupnim mesecom, jer je zahvatao gregorijanski prestupni mesec februar/veljaču 2004.

Mada se u Zapadnom Bengalu koristi sideralni solarni kalendar, broj dana u mesecima se određuje realnim kretanjem Sunca kroz zodijak. U ovom kalendaru, od broja godine se oduzima sedam, rezultat se deli sa 39. Ako je ostatak posle deljenja 0 ili deljiv sa 4, godina se označava kao prestupna i sadrži 366 dana, poslednji mesec Choitro uzima 31 dan (npr. za 1410: 1410 - 7 = 1403; 1403 mod 39 = 38, što nije deljivo sa 4). U svakih 37 godina ima 10 prestupnih (ili prosečno 365 dana, 6 sati, 29 min. 11 sek. po godini, 20-tak minuta duže od sideralne godine), mada tokom dužeg vremena može biti potrebna i vanredna revizija.

Upotreba[uredi | uredi kod]

Upotreba i popularnost bengalskog kalendara na istoku Južne Azije delom potiče od njegove prilagođenosti jedinstvenim godišnjim dobima tog regiona. Istočna Južna Azija ima klimu koju je najbolje podeliti u šest godišnjih doba, pored proleća, leta, jeseni i zime, tu je i kišno (posle leta) i suvo (posle jeseni).

U svakodnevnoj upotrebi bengalski kalendar je uglavnom zamenjen gregorijanskim kalendarom. Još uvek se njime određuju praznici karakteristični za bengalsku kulturu (npr. Pohela Boishakh, Durga Puja itd.) i označavanje godišnjih doba, čime ga bangladeška vlada priznaje za obeležavanje državnih praznika u Bangladešu. Skoro sve novine na bengalskom i engleskom u Bangladešu i Zapadnom Bengalu daju datum po bengalskom kalendaru pored gregorijanskog. Mnoge novine u Bangladešu takođe dodaju i treći datum, po islamskom kalendaru. To bi moglo izgledati "17 Jyeshtho 1415, 25 Jumada 'l-Ula 1429, 31 May 2008".

Srodni kalendari[uredi | uredi kod]

Bengalski kalendar je srodan Hindu solarnom kalendaru, koji počiva na Surya Siddhanta-i. Hindu solarni kalendar takođe počinje polovinom aprila/travnja, prvi dan ovog kalendara se, osim Bengala i Bangladeša, slavi kao tradicionalna Nova godina i u indijskim državama Asam, Kerala, Manipur, Orisa, Pendžab, Tamil Nadu i Tripura, te u Nepalu. Ova nova godina je takođe poznata kao Mesha Sankranti.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

(na engleskom:)