Belén Rueda

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Belen Rueda)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Belen Rueda
Belen Rueda u Parizu, u januaru 2008.
Biografske informacije
RođenjeMarija Belen Rueda Garsija-Porero
16. mart 1965.
Madrid
SupružnikDanijel Esija (2003-2006)

Marija Belen Rueda Garsija-Porero (María Belén Rueda García-Porrero) je španska glumica, najpoznatija po ulozi Lusije Serano u telelevizijskoj seriji Seranovi, i po ulogama u filmovima El Orfananto, Savage Grace i The Sea Inside.

Biografija[uredi | uredi kod]

Rueda je rođena 16. marta 1965. godine u Madridu, Španija. Kada je bila dete, krenula je na časove baleta. Ipak, ubrzo, sa porodicom se preselila u San Huan, zbog astme od koje je bolovala njena sestra. Ipak, sa 18 godina, Rueda se vratila u Madrid i počela studije arhitekture. Da bi otplatila studije, počela je da radi kao foto-model, i tada su je primetili španski televizijski producenti.

Španskoj publici postala je poznata po mnogobrojnim televizijskim serijama u kojima se pojavljivala tokom '90-ih godina. Pojavila se u desetak epizoda serije Medico de Familia (1997). Ta serija je emitovana i kod nas pod nazivom Porodični lekar na TV Avala. U seriji Novinari (1998-2001) glumila je sa Hesusom Boniljom, s kojim će kasnije glumiti i u seriji Seranovi.

2004. godine je snimila film The Sea Inside, a 2005. Retruc. U seriji Seranovi, koja joj je donela zavidnu slavu, pojavljivala se od samog početka, 2003. godine, međutim seriju napušta u šestoj sezoni (2007), kada njen lik gine u saobraćajnoj nesreći. Razlog njenog odlaska iz serije je film El Orfananto, koji je snimila 2007. godine (iste godine je prikazan u bioskopima), koji joj je doneo ogroman uspeh. Iste godine, snimila je film Savage Grace, u kojoj glavnu ulogu tumači Džulijen Mur.

Petnaest godina je živela sa producentom Danijelom Esijom, sa kojim se i venčala 2003. godine. Sa njim ima tri kćerke - Belen (rođena 1994), Mariju (1996) i Lusiju (1998). Srednja kćerka, Marija, umrla je od srčanih problema još kao beba. Trenutno se priča da je u vezi sa glumcem Hose Luisom Garsija Peresom.

Dobitnica je pet nagrada za filmska ostvarenja - Filmska nagrada Barselone za najbolju žensku ulogu (film El Orfananto), CE nagradu za najboljeg novog umetnika, nagradu Goja za najbolju novu glumicu, nagrada za pridošlicu i Fotogramas de Plata nagradu (sve četiri nagrade su za film The Sea Inside. 2006. godine je nominovana za Nagradu unije glumaca Španije za glavnu žensku ulogu (za seriju Seranovi, ali je nažalost nije osvojila. Nominovana je i za nagradu Goja, koja je nešto poput američkog Oskara, ali ni tu nagradu nije osvojila.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]