Before Night Falls

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Before Night Falls
ŽanrBiografska drama
RežijaJulian Schnabel
ScenarioCunningham O'Keefe
Lázaro Gómez Carriles
Julian Schnabel
Reinaldo Arenas (memoari)
UlogeJavier Bardem
Olivier Martinez
Jonny Depp
MuzikaCarter Burwell
DistribucijaFine Line Features
Datum(i) premijere2000.
Trajanje133 min.
ZemljaSjedinjene Američke Države SAD
JezikEngleski / Španski / Ruski / Francuski
Before Night Falls na Internet Movie Database

Before Night Falls je film iz 2000. godine. Scenario je zasnovan na istoimenoj autobiografiji kubanskog pesnika, Reinalda Arenasa. Film je režirao Julian Schnabel, koji je radio i na scenariju zajedno sa Cunningham O'Keefeom i Lázaro Gómez Carrilesom.

Ovo je drugi film Juliana Schnabela, snimljen posle filma Basquiat (1996). Film je imao svetsku premijeru na Venecijanskom filmskom festivalu, 2000. godine.

Film je dobio brojne nagrade i nominacije, između ostalog i nominaciju za Oscara za najbolju glavnu mušku ulogu.

Sadržaj[uredi | uredi kod]

Film nudi pogled na kubansko društvo posle revolucije, 1959. godine. Arenas (Javier Bardem), rođen kao nezakonito dete, svoje osećanje odbačenosti pokušava da izrazi kroz pisanje. Kada njegova majka prepoznaje talenat seli se u obližnji grad, gde Arenas prvi put otkriva privlačnost muškog tela. Sa revolucionarima dospeva u Havanu, koja nudi umetničku, društvenu i seksualnu slobodu ranog revolucionarnog perioda. Njegov biseksualni prijatelj, Pepe (Andrea Di Stefano) ga upoznaje sa krugom pisaca, uz čiju pomoć Arenas objavljuje svoj prvi roman u 23. godini. Sedamdesetih Castro počinje da zavodi svoju verziju komunizma, što, između ostalog, znači da muškarci moraju da budu kratko podšišani, pisci se smatraju neprijateljima, a gejevi se šalju na "re-edukaciju". U početku uspeva da izbegne čistu, ali njegovi romani se više ne objavljuju na Kubi. Godine 1974. dvojica mladića mu ukradu odeću na plaži i kada ih on prijavi policiji, oni ga optužuju za zlostavljanje. Arenas uspeva da pobegne i neko vreme se krije, ali konačno je uhvaćen i zatvoren. U zatvoru on uspeva da piše i da prokrijumčari roman uz pomoć transvestite Bon Bon (Jonny Depp). Godine 1980. američki predsednik Jimmy Carter objavljuje da je SAD spremna da prihvati veći broj kubanskih izbeglica i Castro nudi izlaz kriminalcima, duševnim bolesnicima, gejevima i drugim "nepoželjnim" grupama. U New Yorku Arenas nastavlja da piše. Oboleo od AIDS-a, Arenas umire 1990. godine. U filmu je prikazano da ga je ugušio njegov partner, mada je njegova smrt zvanično zavedena kao samoubistvo.

Uloge[uredi | uredi kod]

Nagrade[uredi | uredi kod]

Kritike[uredi | uredi kod]

Sajt sa filmksim kritikama Rotten Tomatoes ocenjuje film kao 76% "svež".

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Awards nytimes.com.
  2. 2,0 2,1 Awards imdb.com.
  3. Awards[mrtav link] Official website

Vanjske veze[uredi | uredi kod]