Bay Miwok

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mt. Diablo, najvažniji izvor hrane Zaljevskih Bay Miwoka na kojem se sakupljao žir, divlji kesten, kalifornijski lovor, lukovica biljke Brodiaea i drugo bilje.

Bay Miwok (Saclan), grupa od nekoliko malenih Miwok plemena nastanjenih u vrijeme dolaska Španjolaca u zapadnoj Kaliforniji, od istočnih predjela okruga Contra Coste i od Walnut Creeka, pa sjeverno-sjeveroistočno do delte Sacramento-San Joaquina, uključujući i područje Mount Diabla. Rana populacija iznosila je oko 1.700 duša, a smatra se da tu žive par tisuća godina. Dolaskom bijelog čovjeka život im se rapidno mijenja. Misionizacija je provedena 1790.-tih godina, kada većina odlazi na misiju San Jose. Plemena Bay Miwoka bijahu:

Jezik[uredi | uredi kod]

Saclan Indijance i Hodge i Swanton klasificiraju među Costanoane. Hodge navodi u svom priručniku, da govore nešto drugačijim jezikom. Danas se vode kao dio porodice Moquelumnan [1].

Etnografija[uredi | uredi kod]

Bay Miwoki bijahu sakupljači hrane, a posebno se eksploatiralo područje Mt. Diabla[2] gdje je bilo obilje divlje hrane. Sakupljao se žir, divlji kesten, kalifornijski lovor, i razno sjemenje i bilje, te lukovica biljke Brodiaea. To je malena vrsta ljiljana kojega Indijanci odlaze kopati, i vračaju se natrag sa njime punih košara (Vidi).

Žir je svakako najvažniji jer se od njega proizvodi brašno. Na raspolaganju su im bili žirovi hrastova 'blue oak' (Quercus douglasii), 'valley oak' (Quercus lobata) i 'coast live oak' (Quercus agrifolia). Mount Diablo igrao je značajnu ulogu u mitologiji Bay Miwoka i susjeda im Costanoan Indijanaca. Prema njihovom mitu Djed kojot (Grandfather Coyote) stvorio je indijanski narod na Mount Diablu zajednop sa svim stvarima koje će im biti potrebne za život.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. California native language groups
  2. „The Miwok - Mount Diablo's Earliest Inhabitants”. Arhivirano iz originala na datum 2009-10-15. Pristupljeno 2009-10-15. 

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]