Banja u Starom Slankamenu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Banja u Starom Slankamenu je najstarija banja u Vojvodini. Nalazi se u opštini Inđija.

Na slanim izvorima postojalo je lečilište još u tursko doba. Posle odlaska Turaka banja je zapuštena, a ponovo dobija na značaju krajem XIX veka. Prva analiza vode obavljena je 1876, dok je lečilište osnovano 1906. godine. Savremeni razvoj banje počinje 1964. godine izgradnjom nove banjske zgrade i stacionara. Stari Slankamen ima izvore mineralne vode temperature 18, 4 °C, koja se ubraja u slano – jodne vode natrijumskog tipa. Lečenje se obavlja u Specijalnoj bolnici za neurološka oboljenja i posttraumatska stanja “ Dr Borivoje Gnjatić „. Terapije obuhvataju hidroterapije, kineziterapije, elektroterapije i radne terapije. Smeštena u savremeno opremljenoj zgradi, izgrađenoj u uravnoteženom prirodnom okruženju na obali Dunava, ova medicinska ustanova ima sedativno dejstvo na čoveka. Poslednjih godina, banja je u više navrata renovirana i u okviru banjskog kompleksa 2007. godine izgrađen je nov savremeno opremljen objekat za smeštaj, tzv. “ IV Blok “, u kome smeštaj mogu potražiti i turisti. Preporučuje se za: Oboljenja centralnog i perifernog nervnog sistema, oboljenja lokomotornog sistema posle povreda ili operacija, reumatske i ginekološke bolesti.

Prirodni lekoviti faktori

Banja ima mineralne vode temperature 18,4 °C.

Prirodne vrednosti u okolini

Banja se nalazi na obali Dunava i postoji mogućnost obilaska okoline brodom. U blizini je Fruška Gora koja je jedan od najstarijih nacionalnih parkova u zemlji.

Kulturno istorijski spomenici u okolini

Banja se nalazi u blizini najvećih gradova u zemlji Beograda i Novog Sada, koji su bogati kulturno-istorijskim nasleđem. Na 20 km udaljenosti se nalazi poznati turistički centar Sremski Karlovci.

Izvori[uredi | uredi kod]