Balika Vadhu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Balika Vadhu—Kacchi Umar Ke Pakke Rishte
Žanrsapunica
KreatorPurnendu Shekhar
ScenarioPurnendu Shekhar, Gajra Kottary, Rajesh Dubey, Usha Dixit & Raghuvir Shekhawat
RežijaSidharth Sengupta & Pradeep Yadav
Nastupajuv. dolje
Zemlja porijekla Indija
Jezik/cihindi
Broj sezona2
Broj epizoda2250
Produkcija
Izvršni producent(i)Zakir Shaikh, Sachin Chavan & Fuzel Khan
Producent(i)Sunjoy Waddhwa & Comall Sunjoy W.
FotografijaSanjay K. Memane & Anil Katke
Postavke kamereMulti-camera
Trajanje20 minuta
Producentska kompanija/eSphereorigins Multivision Pvt. Ltd
Emitiranje
Originalni kanalColors TV
Originalno prikazivanje21. 7. 2008 (2008-07-21) – 31. jul 2016
Eksterni linkovi
Službene stranice

Mala nevesta (ind. Balika Vadhu — Kacchi Umar Ke Pakke Rishte) je indijska sapunica koja je počela sa snimanjem 2008. i emituje se još uvek na Colors TV. Priča se bavi dečijim brakom, društvenim običajem koji je zakonom zabranjen, ali još uvek se praktikuje u nekim delovima Indije.

U Srbiji je od 2011. do 2016. prikazivana na televiziji Pink.[1][2]

Spin-off ove serije pod istim nazivom počinje na leto 2021. godine.

Sezone[uredi | uredi kod]

Sezona Broj epizoda Premijera sezone Kraj sezone
1 2165 21. jul 2008. 22. april 2016.
2 85 25. april 2016. 31. jul 2016.

Prva sezona[uredi | uredi kod]

Priča o dečjem braku i konzervativnim indijskim običajima[uredi | uredi kod]

Radnja je smeštena u ruralnom Radžastanu i prikazuje se, pored ostalih vladajućih društvenih zala, praksa dečjeg braka. Radnja počinje kada se osmogodišnja devojčica Anandi udaje za svog vršnjaka Jagdiša, zbog tradicije. Anandina učiteljica Sandija pokušava da spreči ovaj brak, ali bezuspešno. Anandi je otišla sa osam godina u svoju tazbinu, gde je tugovala za svojim roditeljima, ali je imala veliku podršku svekrve Sumitre i svekra Bajrona. Baba Kaljani pokušavala je mlađu snaju da nauči svim tradicijama i običajima, neobazirajući na to da je Anandi samo dete. Jagdiš i Anandi su se često raspravljali, ali se kasnije među njima rodilo prijateljstvo i ljubav.

Jagdiš je jedini unuk Kaljani, koja je stroga, konzervativna osoba, iz tradicionalne porodice, koja živi u selu Džaitsar. Ima dva sina, Bajrona i Vasanta. Vasant, stariji sin, je udovac, jer mu je žena Jamuna umrla pokušavajući da mu rodi naslednika. Jamuna je imala nekoliko spontanih pobačaja, ali Kaljani nije želela da posluša savet lekara i dozvoli da se njenoj snaji izvrši abortus, Jamuna je umrla. Vasant je ustvari pravi sin Mahavira Singa, Kaljaninog zakletog neprijatelja. Kaljani je starijeg sina oženila po drugi put, Genom, mladom devojkom iz siromašne porodice čiji je bio zadatak da Vasantu podari naslednika, a zauzvrat Kaljani je njene roditelje izvukla iz dugovanja. Zbog razlike u godinama nailazili su na brojne sukobe, ali su se kasnije zavoleli i dobili su sina, Nandua.

Bajron, drugi Kaljanin sin, oženjen je sa Sumitrom i imaju dvoje dece, Jagdiša i Sugnu. Sugna je vrlo mlada ostala udovica, jer su joj muža Pratapa ubili razbojnici, i to na putu da odvede Sugnu svojoj kući. Sugna sa osamnaest godina doživljava gorku sudbinu koju prati život udovice, nosi jednobojnu odeću, ne nosi nakit, živi u podrumu, sama sprema i jede samo posnu hranu, tj. suvi pirinač i moli se sa spokoj duše svog supruga. Ipak, u njen život ulazi svetlost, jer se pojavljuje novi prosioc Šijam. rađa Varuna, Pratapovog sina i Šagun, Šijamovu kćerku. U početku njena tazbina ne prihvata je za snaju, ali kasnije ispravljaju tu grešku. Staramajka je Kaljanina starija sestra, savremenih je shvatanja i takođe pokušava da promeni Kaljani, poboljša Vasantov i Genin odnos, te pomaže Sugni kao udovici. Anandini roditelji, Kazan i Bagvati Sing zarađuju za život od poljoprivrede, te se često suočavaju sa problemima, u kojima im je uvek pomagao Bajron.

Jagdiš beži od kuće, upada u loše društvo. Bajron, Šijam i Anandi odlaze u grad da ga nađu. Anandi da bi spasila Jagdiša dobija metak u glavu. Ona je bolno povređena, ali opstaje. Međutim, posle toga ima zdravstvenih problema i postaje zaboravna. Kaljani je ubeđena da se Anandino stanje neće poboljšati i da će Jagdišu biti bolje sa drugom ženom, te ga ženi po drugi put, za devojčicu po imenu Gudija. Anandini roditelji i Kaljanini sinovi protive se ovome, a brak je odmah poništen od strane seoskog saveta. Tipri je Bajronova i Vasantova prijateljica iz detinjstva. Ona je ludo zaljubljena u Bajrona i pokušava da uništi celu porodicu. Međutim, otkriveno je da Tipri ima mentalni problem i odvedena je da se leči. Porodica tada odluči da drže Jagdiša i Anandi odvojeno dok ne odrastu, zato što ulaze u pubertet. Anandi se vraća kući kod svojih roditelja.

Anandi i Jagdiš su porasli, Jagdiš se ženi drugom[uredi | uredi kod]

Posle pet godina, Anandi se vraća u tazbinu, ali mora da se suoči sa Kaljani. Između Jagdiša i Anandi se javljaju ljubavne čari. Jagdiš želi da studira medicinu i jedina ga u tome Anandi podržava. Kaljani mu zabranjuje da ide. Anandi pomaže Jagdišu da ode od kuće i zbog toga trpi bes stare Kaljani. Na Medicinskom fakultetu, Jagdiš se suočava sa grdnjom od seniora. On upoznaje mladu devojku, Gauri i sa njom postaje sve prisniji. Počinje da ismejava Anandi zbog poštovanja tradicije i zato što nije školovana. Anandi sreće svoju bivšu školsku učiteljicu Sandiju, koja vodi kampanju protiv dečjih brakova. Njoj je potrebna pomoć u toj misiji, ali smatra da je Anandi suviše slaba da uradi išta povodom toga. Anandi dobija inspiraciju. Ona spasi mladu devojku Guli, koja prolazi kroz dečji brak. Anandi nastavlja rad na poboljšanju društva. U međuvremenu, Jagdiš i Gauri su se veoma zbližili jedno drugom. Na putu do Mumbaja, Anandi otkriva dokle je Jagdiš došao sa njenom ljubavlju. On čak ni svojim prijateljima nije rekao da je oženjen, već se predstavio kao momak. Pri povratku u Džaitsar, Anandi odlučuje da nastavi svoje školovanje, od kojih je odustala zbog Kaljaninog neodobravanja.

Radnja napreduje četiri godine. Udaljenost između Jagdiša i Anandi se povećala. On je sada ludo zaljubljen u Gauri koja je zapravo Gudija, devojka sa kojom je kratko bio oženjen u detinjstvu. Jagdiš i Gauri su postali doktori. Jagdiš se vraća u selo i saopštava porodici, koja mu je otvorila sopstvenu kliniku, da ne može u njoj da radi, da želi da nastavi studije i da nastavi svoj dalji život nakon toga u Mumbaju. Anandi se razbolela, porodica želi da je pošalje u Mumbaj. Oni kažu Jagdišu da Anandi dolazi u Mumbaj da ostane sa njim. Dok se pakuje, Jagdiš je zove i kaže da je više ne voli. Bajron odlazi u Mumbaj da se suprostavi svom sinu i saznaje za Jagdiševu novu ljubav. Šokiran, on izjavljuje da je Jagdiš od sada mrtav za njega. Kada se vratio kući, on svima govori istinu. Anandi je bez reči i skoro poput zombija. Sumitra odluči da se sastane sa Jagdišem, ali ne uspeva u ubeđivanju da pođe sa njom. Anandi je dobila želju da povrati svoje samopoštovanje nastavljajući sa studijima. Kaljani je prvi put u tome podržava.

Gauri ide da se nađe sa Jagdiševom porodicom gde saznaje da je Jagdiš dečko sa kojim su je venčali u detinjstvu. Kada se Jagdiš sastane sa Gauri ona mu objašnjava istinu o njihovoj prošlosti. Jagdiš joj govori da je mnogo voli. On je ubeđuje da je njegov brak sa Anandi nezakonit. Jagdiš i Gauri se venčavaju uz blagoslov njenih roditelja. Gauri, ipak želi i blagoslov svoje tazbine i šalje Jagdiša u Džaitsar. Jagdiš se nada da će ga Kaljani podržati, međutim ona osuđuje njegov drugi brak. On objašnjava da je Gauri ustvari Gudija i da je samo ispravio grešku koja mu je u detinjstvu naneta. Kaljani je puno srce tuge, jer misli da je ona uzrok svih problema. Ona padne i gubi svest. Jagdiš i Gauri se bore da je spase. I pored toga, porodica i dalje ne voli Gauri i odbija da je prihvati. Anandini roditelji, saznajući istinu vređaju Jagdiša i pokušavaju da odvedu Anandi. Prilikom Jagdiševog i Gaurinog odlaska, Gauri se suočava sa Anandi i naziva njen brak nevažeći, što je čuo i Bajron i saopštava im da kada se sklopi dečji brak, ako opstane dve godine, nakon što mladenci napune osamnaest godina, onda je on važeći i zakon ga priznaje. Jagdiš i Gauri se vraćaju u grad.

Anandi odluči da želi da služi društvu kao učiteljica. Ona započinje školu za seljane. Na početku, niko se ne pridružuje njenoj klasi. Videvši da je Anandi tužna, Sumitra odluči da postane njen prvi učenik. Mnogi seljani polako počinju da učestvuju, a kasnije se Kaljani takođe pridružuje njenoj školi. Anandi pomaže Aši koju je guru pokušao da dirne. Ubrzo, Gauri ostaje trudna. Kaljani odlazi u Kolkatu, jer njena starija sestra boluje od raka. Zatim, mlad čovek po imenu Šravan sastaje se sa Anandi i traži njenu pomoć da sebi nađe posao. Anandi pronalazi zaposlenje za Šravana u Vasantovoj fabrici. Šravan oduševljava Anandinu porodicu sa svojom iskrenošću. Međutim, posle nekoliko dana, Anandi nestane i Šravanovi roditelji daju neke dokaze koji sugerišu da je pobegla sa njim. Vesti dostiže i Jagdiš, ali on odbija da ih veruje i reši da će dovesti Anandi. Guli šalje Jagdišu pismo gde piše da je primetila Anandi kidnapovanu na putu do škole i da je Šravan saučesnik. Nju je ucenio otmičar da ako ona nešto otkrije, Anandi će biti ubijena. Otkriveno je da je Anandi kidnapovao Šravan, koji je radio za nekoga ko je protiv nje. Jagdiš pronalazi Anandi, spašava je i dovodi kući, posle čega je vidi izgubljen u mislima. Anandi su kritikovali lokalni seljaci koji misle da je pobegla sa Šravanom. Međutim, Bajron i porodica pronalaze Šravana i primoravaju ga da sve prizna pred seljanima. Anandi je proglašena nevinom. Ispostavilo se da je planiranje otmice planirao sin jednog lokalnog političara. Političar, Het Sing, takođe je deo plana, ali nekako je pobegao nepovređen.

Ubrzo nakon toga, poglavar odlazi iz Džaitsara i predlaže Anandi kao njegovog naslednika. Ona je nesigurna zbog svoje sposobnosti da sprovedi pravdu na određenom mestu. Međutim, njena porodica je ohrabruje da preuzme izazov. Anandi se bira, bez suprostavljanja, da bude prvi ženski poglavar u istoriji sela. Njoj je takođe pomogla njena drugarica iz detinjstva Puli. Gauri dolazi od svog dede koji je školski direktor saznajući da je Bajron platio troškove za njeno obrazovanje. Gauri ode u Džaitsar da mu se suprotstavi. Ona ga optužuje da pokušava da se predstavi koliko je divan. Ona takođe optužuje Anandi da je sebična devojka koja želi da svi ostali veruju koliko je dobra, kao da je svetica. Sumitra je shvatila kako je Gauri loše vaspitana osoba i da njen brak neće dugo potrajati. Ona osporava Sumitru da se ni pod kakvim okolnostima Jagdiš ne bi ponovo osvrnuo na svoju kuću. Na povratku u Mumbaj, Gauri laže Jagdiša rekavši mu da je išla u Bopal da se sretne sa svojom rođakom. Ona čini više pokušaja da održi Jagdiševu ljubav.

Posle nekoliko dana, Nandu dolazi u sukob sa drugim dečakom iz škole. Detetovi roditelji se uključe, a stvar ide u ruke seoskog saveta. Anandi kao poglavar u selu čini pravdu. Ona traži od roditelja drugog dečaka da se izvinu Vasantu i Geni i traži od Nanduovih roditelja novac da daju roditeljima drugog dečaka. Vasant i Gena postaju uvređeni, napuste kuću i odlaze u kuću Mahavir Singa. Nakon mnogo molenja i izvinjavanja Anandi, Bajrona i Sumitre, oni se ne vraćaju. Nekoliko dana kasnije Kaljani ih je informisala da se vraća. Ona je shvatila da nešto nije u redu u kući, suprostavlja se sa porodicom i proglašava Anandi krivcem. Kasnije se pokazalo da ona to radi samo da bi zadržala svoju porodicu, a zapravo ne misli da je Anandi pogrešila. U Mumbaju postoji radionica i izložba medicinskih instrumenata. Ovom prilikom Bajron šalje Anandi i Lal Singa u Mumbaj. Jagdiš i Anandi se sreću. Gauri pokušava da bude korektna sa Anandi, ali indirektno je vređa. U Džaitsaru, Kaljani je došla do saznanja o Nanduovoj lošoj navici uzimanja tuđih stvari bez njihovog pitanja. Vasant i Gena prihvataju svoju grešku i porodica je ponovo ujedinjena.

Iznenada dolazi Kaljanina starija sestra u posetu. Kaljani smatra da ona ne treba da zna za narušen odnos između Anandi i Jagdiša. Na proslavi Holija, Anandi stavlja boju na Jagdiševo lice, kada Jagdiš nastoji da se spasi, Anandi slučajno pada u njegovo naručje. Kaljani poziva članove porodice i govori im da će proslaviti baba-tetkin rođendan. Tokom priprema, Jagdiš i Anandi su se približili. Kada Gauri ode u Džaitsar, baba-tetka otkriva pred Gauri da oni idu da proslave Jagdiševu i Anandinu godišnjicu venčanja, nakon čega bi oni mogli biti blagosloveni sa detetom, onda se ona razbesnela. Ona besna viče istinu na sav glas. Baba-tetka nije u stanju da više podnese i onesvesti se. Gauri ljutito odlazi. Kada oni odvedu baba-tetku u Džajpur, doktor kaže da postoji malo nade za njen oporavak, osim ako se ona odvede u SAD. Kada baba-tetka dobije svest, ona govori Jagdišu da će uskoro shvatiti svoju grešku i vratiti se svojoj porodici. Dok odlazi, baba-tetka kaže Kaljani i Anandi da će se ona vratiti uskoro i da ne treba da plaču zbog nje.

Jagdiš se vraća u Mumbaj, on je ljut i naziva Gauri sebičnom i egoističnom, koja misli samo na sebe i govori joj da je počeo da je mrzi. Dekan bolnice saopštava Jagdišu da mu neće biti dozvoljeno da sedi na završnim ispitima. Jagdiš krivi Gauri za ovu situaciju. Ona ulazi u svoj auto, vozi i seća se Jagdiševih reči. Putem telefona, Gauri se svađa sa Anandi. Gauri besna baca telefon, gubi kontrolu i udara u stub. Počinje da krvari i pada u nesvest. Doktor saopštava Jagdišu i Gauri da je Gauri izgubila bebu. Jagdiš govori Gauri da treba da zaborave sve što se desilo i da krenu ispočetka. Gauri je srećna što to čuje.

Kaljani obaveštava porodicu da je razmišljala o Anandinoj budućnosti i da je odlučila da opet uda Anandi. Bajron govori Kaljani da prvo treba da predaju zahtev za razvod, a svi znaju da će za Anandi to biti vrlo bolno. On pokazuje papire za razvod i govori da ih i Jagdiš i Anandi moraju potpisati, kasnije da se pojave na sudu i šest meseci kasnije razvod će biti odobren. Anandi i Jagdiš su potpisali papire za razvod. Jagdiš ulazi sa Gauri u svoju kuću i navodi da se neće pojaviti pred sudijom ako ne dobije svoj deo imovine.

Anandi upoznaje Šiva, koji zatim postaje njen novi supružnik[uredi | uredi kod]

Anandi je upoznala Šivradža koji je spasio sa kočije pokušavši da zaustavi konja koji je preplašen počeo da jurca. On je novi šef okruga u Džaitsaru. Baba u svojim zamišljenim vizijama vidi Šiva kao drugog Anandinog muža. Ona pita Šiva da oženi Anandi. On nevoljno pristaje znajući Anandinu prošlost, dok se Anandi ne slaže. U međuvremenu, Anandina majka umire, dok donosi njenu poslednju želju za Anandi da je ispuni, a to je da se uda za Šiva. Anandi se slaže. Jagdiš u gradu naleće na Gaurinog dedu, koji mu otkriva sve što je Gauri uradila. Nakon burne rasprave i njenih novih laži, on je udara. Gauri moli dedu da ubedi Jagdiša kako joj je on sve, ali on se povlaći stavivši joj do znanja da mora da ispašta za zlo koje je nanela svima. Jagdiš se kaje zbog toga što je izgubio devojku kao što je Anandi i govori Gauri da je ostavlja, jer ga nikada nije ni volela. Priseća se svih nepravdi koje je učinio Anandi zbog Gaurinih laži, odlazi iz kuće i stiže u Džaitsar. U toku je veridba Anandi i Šiva. Šiv je na putu da Anandi stavi prsten, Jagdiš ulazi i vidi da je u toku veridba. Jagdiš moli Kaljani i Bajrona za još jednu priliku. On moli Anandi da mu oprosti i vrati mu njegovu porodicu, jer mu je potrebna.

Jagdiš kaže da je izgubio divnu devojku poput Anandi zbog svojih grešaka. Šiv traži od Anandi da bude potpuno sigurna da želi da se uda za njega, treba pažljivo da odlući šta će, jer je došlo vreme da izabere. Jagdiš dodaje da će od Anandi zatražiti još jednu šansu. On počinje da moli babu da mu pomogne da povrati Anandi. Šiv kaže da ne ženi Anandi zbog rituala i tradicije, nego zato što se zaljubio u nju. On dolazi u palatu i govori da odbija da oženi Anandi i ne prihvata njihovu prosidbu. Anandi je u šoku. Ona traži od Bajrona da pusti Šiva uprkos njegovom protivljenju, kao da zna da iza svega stoji Jagdiš. Šiv kaže Jagdišu da je posle mnogo poteškoća Anandi počela da mu veruje, a on je to sada pokvario. Kaljani blagosilja Anandi koja je obučena kao nevesta. Anandi je emotivna, gleda Haveli pre nego što napusti kuću i ode da živi kod Šiva. Anandi i Šiv se konačno venčavaju uz blagoslove na hiljadu ljudi koji su se okupili da daju dobre želje.

Jagdiš se ženi po treći put[uredi | uredi kod]

Devojka koja se zove Ganga je devojka koja se udala kao dete za dečaka po imenu Ratan Sing. Bila je mučena od njega i vrlo tužna, čak je kasnije pokušao i da je ubije. Jagdiš je pobegao od kuće i tamo on nalazi Gangu i pokušava da joj pomogne, ali ne može. Ganga je htela da se otarasi svog muža Ratana Singa. Jagdiš vidi Gangu kako je pretukao Ratan Sing, on uzima svoje dete i otišao je. Jagdiš je odlučio da vrati dete Gangi. Anandi je shvatila da se zaljubila u Šiva, ali zbog nepristojnosti ona nije u stanju da mu izrazi ljubav, na kraju je ipak uspela. Kaljani je saznala da Vasant i Gena žele ponovno da imaju dete. Ona savetuje Gangu da se razvede od Ratana Singa. Jagdiš nudi Gangi posao da bude medicinska sestra u njegovoj bolnici. Anandi je spasila Gangino dete od otmice Ratana Singa, pa policija došla i uhapsila njega i njegovu porodicu.

Šiv i Anandi su se preselili da žive u Udajpuru, jer je Šiv dobio novo radno mesto. Anandi je tužna, jer se mora odvojiti od svoje porodice u Džaitsaru. Mladi bračni par je išao čak i na medeni mesec u Kašmiru. Ganga uči da postane bolničarka u bolnici u kojoj Jagdiš radi. U međuvremenu, Šivova sestra, Sanči i Ganga su zavolele Jagdiša. Sanči će da kaže svojoj porodici da voli Jagdiša, ukućani misle da su oni dva različita sveta. Međutim, oni svi krenu kod Kaljanine porodice da traže Jagdiševu ruku. Jagdiš pristane, ni on sam ne zna zašto, zato što su mu to tražile mama i baba. Gangin bivši muž, Ratan Sing je ponovo napao Gangu i njenog sina, ali je i zavezao Jagdiševu porodicu. Nakon toga, Ganga je otišla iz palate. Gena je ostala u drugom stanju i rodila je devojčicu koja se zove Bajravi. Ganga treba da ide u Mangalor da pohađa kurs da bi postala bolničarka. Jagdiš treba da je prati. Međutim, Sanči potplati sveštenika da veridba bude tog dana da on ne bi mogao da ode sa Gangom. Jagdiš odlazi u Mumbaj da završi studije.

Jagdiš i Sanči se vere i radnja odmakne pola godine. Jagdiš, Ganga i Sanči završavaju studije. Ganga prihvata Balovu pomoć i pristaje da radi u bolnici u kojoj on radi. Sanči ponovo podmiti sveštenika za datum venčanja. Anandi sazna za to i nikom ne govori. U međuvremenu, Jagdiš bude kod Šekarovih i tokom razgovora sa Anandi shvati da voli Gangu. Posle nekog vremena, on ode u Udajpur i čuje u kafiću razgovor Sanči i njenih prijateljica, kako se ona sve pretvara i ode kod Sančine porodice i odlući da raskine veridbu. Kada je Sanči saznala za to počela je da histeriše. Ganga, koja radi u bolnici u Mangaloru, optužena je od Bala da je krala lekove. Ona ni kriva, ni dužna završi u zatvoru i Jagdiš dolazi da je izbavi.

Jagdiš odvede Gangu svojoj kući i priznaje da je voli. Singovi traže od Gange da napusti kuću, jer svi misle da hoće da upeca Jagdiša, jer je bogat. U stvari to misli Sumitra, a ostali su ljuti na njega, jer je raskinuo veridbu i on kaže ako ne može ona da bude tu, neće ni on. Jagdiš stavlja Gangi sindur na čelo i time je prihvata za svoju ženu, ali je njihovo venčanje nepotpuno. Sanči odlučuje da vrati Jagdiša u njen život. Jagdiš je poklonio Gangi venčanicu. Sanči uzima nož i seče vene, zatim pada u nesvest. Jagdiš i Ganga se venčavaju. Njegova porodica to ne podržava osim Bajrona koji ih podržava. Policija dolazi da uhapsi Jagdiša, jer je Sanči pokušala da se ubije. Obe porodice su pozvane na sud. Anandi na sudu govori pravu istinu o Sanči da govorila loše o Jagdišu i njegovoj porodici. Sanči povuče slučaj protiv Jagdiša. Šiv i ostali članovi njegove porodice se izvinjavaju Jagdišu. Cela Jagdiševa porodica je prihvatila Gangu za svoju snaju.

Šekarovi dobijaju poziv za Jagdišev i Gangin prijem. Porodica se odluči da za to ne kažu Sanči. Naprotiv, ona je saznala za to. Sanči odlazi kod drugarice i pije. Zatim, pijana Sanči odlazi kod Singovih i vređa ih sve redom. Šekarovi su shvatili da ih je Sanči obrukala i ključaju je u sobu. Ganga je saznala da je trudna i odlučuje da to ne kaže ostalima, jer može da ima komplikacija u trudnoći. Ustanovljeno je da je Šiv usvojen. Odnosno, on je Minin i Apunov sin. Navodno, Ira je rodila mrtvu devojčicu i dali su joj zdravu bebu. Pojavio se Šivov otac Anup i saznalo se da je on zapravo živ, ali on je izgubio pamćenje i ne seća se ničega. Posle nekog vremena, Ganga je razotkrila Singovima da je trudna. Doktorica kaže da ne postoje šanse za abortus i da nemaju drugi izbor nego da zadrže trudnoću. Anupu se vratilo pamćenje uz Anandinu pomoć. Anandi i Šiv usvajaju dete. Oni za godišnjicu braka dobijaju sina koji se zove Amol. Amol je nepokretan. Ganga je rodila dečaka i mama i beba su dobro. Bebi su dali ime Abimanju.

Sanči je silovana, a silovao je njen drug Saurab i on je sve to snimio. Ona ga je tužila i on je dobio sedam godina zatvora. Naime, na sudu Saurabov brat Vivek je advokat koji je stao na stranu istine. Zbog toga što joj se desilo, Sanči se ovog puta zaista promenila. Otkriveno je da Gangin sin iz prvog braka, Manu ima leukemiju. Traži se donator koštane srži za Manua. Ganga ne može biti davaoc, ali zato Ratan Sing može. Ratan Sing se složio da spasi život svom sinu, ali pod uslovom da zauzvrat dobije Manua. Ganga je prihvatila Ratanovu ucenu. Vivek govori Šekarovima da želi da oženi Sanči. Ona govori svima da je spremna da se uda za njega. Manuovo telo je prihvatilo transplataciju. Ratan je odustao od želje da Gangi oduzme Manua, tako da će Manu ostati sa Gangom i Jagdišem. Sanči i Vivek se venčavaju, a tada upadaju Vivekovi roditelji koji im nisu dali ni njihov blagoslov, niti prihvataju Sanči, a i prekidaju sve veze sa svojim sinom.

Jagdiš se kandiduje na izborima na nagovor njegove babe Kaljani. Het Sing preti Jagdišu da se povuče iz politike što Jagdiš odbija. Hetov sin želi da je osveti Guli i on pokušava da je siluje dok Kaljani uzima pušku i ubija ga. Kaljani odlazi u policijsku stanicu da se preda policiji. Jagdiš je pobedio na izborima sa najvišim brojem glasova. Na sudskom ročištu, Guli je dokazala da Kaljani nije kriva i ona je oslobođena od svih optužbi. Vivekovi roditelji i njegova sestra dolaze u Sančinu kuću i kažu im da se vrate svojoj kući i oni odlaze. Saurab je izašao na nekoliko dana iz zatvora i želi da se osveti Viveku i Sanči. On emotivno ucenjuje svog brata Viveka, a i maltretira Sanči. Sumitra i Bajron dobijaju poziv za Ameriku. Oni pristaju na to. Šivova sekretarica, Rasika optužuje Šiva za zlostavljanje, zatim zajedno sa svojim ljubavnikom ubija svog muža i svu krivicu svaljuje na Šiva. Na sudu, posle saslušanja svedoka presuđeno je da je Šiv nevin i on je oslobođen svih optužbi. Guli se udaje za Hardika, unuka od dede i dedine sestre, Subadre. Šekarovi prihvataju Guli, dok Subadra to ne čini. Vasant daje svoj život da bi spasio Kaljani. Svi su tužni i potreseni što je on umro.

Pojavila se misteriozna žena, koja je imala saobraćajnu nesreću i ima povrede na licu, a to je niko drugi do Gauri. Ona mora na plastičnu operaciju. Gauri je oprostila Jagdišu neznajući da je Ganga njegova žena. Saurab nastavlja da pravi smicalice Sanči da bi je Vivek ostavio, ali Vivek ima plan. Sanči je napustila Vivekovu kuću na njegov nagovor da bi je zaštitio od Sauraba. Ubrzo, Saurab je razotkriven i vraćen je u zatvor. Nakon što su uvideli svoju grešku, Vivekovi roditelji su ovoga puta potpuno prihvatili Sanči. Gaurina operacija je prošla uspešno i Jagdiš je dovodi svojoj kući, jer joj je potrebna medicinska nega. Subadra se pravi se da je uvidela svoje greške i lažno se izvinjava svima. Na Geni je odgovornost vođenja posla koji je Vasant radio. Nakon što Gauri sazna da je Jagdiš oženjen Gangom, iznervirana napušta kuću Singovih. Subadra kupuje opasne droge koje stavlja u kolače i daje ih Anandi. Kaljani je odlučila da krene u školu da bi se obrazovala. Dolazi Palaš, on je slikar, žena njegovih snova je portet Venus, koji liči na Anandi. Kada on upozna Anandi, on postaje opsednut njom i on naslika Anandi. Kasnije, on počinje da je ucenjuje i uznemirava te je kidnapuje, ali Šiv je spašava. Gena pristaje da se uda za Niranđana, njenog bivšeg učitelja koji je nekad učio. Amol je prohodao, naime, on je uspeo da stane na svoje noge da bi spasio Anandi. Gena se udala za Niranđana, ali Nandu ne prihvata njihov brak. Sona je Gangina sestra od tetke i nju je muž terao da se bavi prostitucijom. Sanči je ostala trudna, ali je izgubila bebu tako što se onesvestila u parku.

Šiv umire, Anandina kćerka je nova mala nevesta[uredi | uredi kod]

Anandi je takođe u drugom stanju i čeka blizance. Terorista je viđen u gradu i Šiv je pokušavao da ga ubedi da se preda. Međutim, terorista baca Šiva sa zgrade i Šiv umire. Ispraćajući ga uz počast vojske i policije, njegov usvojeni sin Amol pali vatru da ga kremiraju. Anandi se porodila, a bebama je dala ime Šivam i Nandini. Amolovi biološki roditelji žele da im se Amol vrati, ali kasnije ipak odustaju, jer su videli Anandinu ljubav i brigu prema Amolu. Gorile su napale i kidnapovale Gangu zbog prostitucije, ali je Jagdiš spasio. Anup je priznao dedi i ostalima da je ostavio pravi put i krenuo lošim i da je Subadra bila celo vreme uz njega. Ona ima toliko otrova da uznemirava sve oko sebe. Kada je deda čuo istinu, izbacio je svoju sestru iz kuće. Sarita je žena kojoj su oteli četvorogodišnju kćerku Puđu i žele da je udaju. Anandi joj pomaže da je nađu i umesto nje kidnapuju Nandini. Nandini je kidnapovana da bi se udala za Kundana. Anandi se moli da joj se kćerka vrati, ali ona je nemoćna po tom pitanju. Ona se vraća u palatu kod babe da živi, a Šekarovi odlaze za Singapur, dok Gena, Nandu i Niranđan takođe napuštaju palatu zbog nekih poslovnih svrha.

Anandi saznaje da je Akirađ Sing udao njenu kćerku i dok je ona odvojena od kćerke, radnja odmiče jedanaset godina. Anandi i Šivam žive u palati kod Singovih, a Amol se vratio svojim roditeljima, preselili su se u Delhi gde je počeo da studira. Nimbolina svekrva, Harki se loše ponaša prema njoj, te je jednog dana kaznila tako što je vezala za drvo, a u tom momentu je naišla Anandi koja je izbavila iz nevolje. Nimboli pada i naziva je mama, a Anandi je hvata i njih dve se grle. Nimboli je nekoliko puta pomagala Kundanovoj sestri, Kamri kada se nađe u nevolji zbog ljubavi. Anandi i Šivam žele da odu iz palete zbog napetosti Jagdiša i Gange, a kada Jagdiš sazna za to ne uspeva je vratiti.

Kamri je zaljubljena u momka koji se zove Gopal, ali njen otac Akirađ ne prihvata njihovu ljubav i želi da se uda za Puškara koji je metalno zaostao. Manu ne zna da mu je Ratan pravi otac. Ratan je kontaktirao Anandi i tražio da po poslednji put vidi sina pošto je na samrti, a Ganga će to pokušati da spreči. Kamli odlučuje da pobegne sa Gopalom, ali Akirađ ih pronalazi u ubija Gopala mačem. Ipak, Ganga je odvela Manua kod Ratana i Ratan umire na Manuovim rukama. Nakon toga, Manu saznaje da mu je Ratan otac. Akirađ sklapa ponovo dogovor sa Puškarovim ocem, Kamli i Puškar se venčavaju i nakon toga ona odlazi sa Puškarom i njegovim roditeljima. Manu napušta palatu i beži zajedno sa njegovom devojkom Puđom sa kojom želi brak. Stiže nova bračna ponuda za Kundana i oni dogovore venčanje ne znajući ništa o Kundanovom prvom braku. Kundan i Urmila se venčavaju, a Nimboli ne zna ništa o tome. Manu i Puđa se venčavaju, a kada Jagdiš sazna za to, on odlazi da ih traži, te hapsi pandita koji ih je venčao. Kada Manu sazna kakav mu je bio otac, Anandi mu govori da se vrati u palatu na šta on pristaje i on se izvinjava za svoje greške.

Akirađ najavljuje otvaranje škole i Nandini kreće u školu. Puđa pokazuje Manuu test za trudnoću i šokiran je kada vidi da je test pozitivan. Urmila je takođe trudna. Kada saznaju da su rezultati tačni, Manu govori da imaju samo jedan izlaz iz te situacije, a to je abortus. Manu daje novac za Puđin abortus i kaže da će ostatak doneti. Kada je nabavio novac, on se predomislio da ona abortira, jer je čuo razgovor Jagdiša i Gange da žele da ih razdvoje, a ovako ta beba će ih spojiti. Puškarovi roditelji su mrtvi, udario ih je kamion koji je u dogovoru sa vozačem u kojem su bili Kamli, Nimboli, Puškar i njegovi roditelji. Posle toga, Puškar je pretučen, a kasnije Kamri saznaje da Akira stoji iza tog napada. Zbog toga što je radila jogu u školi, a joga se mora izbegavati u trudnoći, Puđa je izgubila bebu, a potom su joj ostranili matericu i više neće moći da postane majka. Nakon toga, Puđa je pokušala da se ubije.

Akirađova snaja, Mangla (Disa) govori Jagdišu da ne podrži Akiru koji se kandidovao na izborima i objašnjava mu kakav je on i šta je sve uradio. Jagdiš je šokiran istinom, te drži govor i govori ljudima. Akirađ je uhapšen, ali ipak beži. Jagdiš govori Anandi da je pronašao Nandini. Kada je Anandi to saznala, odmah odlazi da vidi Nandini, ali je ne nalazi tamo, jer je Mangla otišla sa Nandini u svoje rodno selo. Policija ih traži, ali ih ne nalaze. Dok je Akirađ u zatvoru, Kundan beži od pravde zato što je pokušao da siluje Nandini i na kraju ga hapse. Urmilin i Kundanov brak je nevažeći, a dečji brak je prijavila Anandi. Nimboli i Disa ponovo beže i kriju se kod njene prijateljice iz detinjstva. Disa govori Nimboli da joj je majka loša.

Jagdiš i Anandi odlaze u isti hram gde se Disa i Nimboli kriju i Anandi vidi Nimboli kako pleše. Disa je zaustavlja i govori joj da ne može pričati sa njenom kćerkom, dok je Nimboli identifikuje kao dobrog duha i grli je. Disa objašnjava Anandi da je njena kćerka mrzi, jer misli da je bacila na smetljište kada je bila beba. Anandi kaže Disi da krenu ona i Nimboli u Džaitsar i da možda nije sada pravo vreme da joj kaže istinu, ali će bar biti pored nje. Disa se složi, govori joj da je oslovljavaju kao Nimboli. Dok su one u palati, Disa se pretvara da i kaže Nimboli da će otići odatle. Dok svi zajedno ručaju, ostali čuju od Nimboli kako joj je Disa rekla da je zove majkom. Disa i Anandi se bore za Nandininu ljubav. Na Akirinom suđenju Anandi traži doživotnu kaznu za Akiru. Nimboli treba da se pojavi na sud, ali Akira angažuje svoje ljude i hvataju je. Kada su Anandi, Mangla i Nimboli stigli na sud, Nimboli svedoči protiv Akire. Anandi traži pomoć od seljana i oni dolaze na sud kako bi isto svedočili protiv njega. Sudija je presudio da Akira dobija doživotnu kaznu zatvora. Disa odlazi u svoje selo zbog obaveza, a Nimboli ostaje kod Anandi. Dok je Disa odsutna, Anandi i Nandini provode vreme zajedno.

Kada se sve to završi, Mangla nalazi ženu koja treba da glumi Nimbolinu majku. Nakon toga, Nimboli misli ta je to istina i brani Disu, te se onesvesti i dobije visoku temperaturu. Nimboli se kasnije pretvara da je bolesna i preti svojim odlaskom. Akira beži iz zatvora i stiže u svoju kuću i planira ubiti Nimboli i Disu. Međutim, on preti Urmili i govori joj da će je ubiti, ona oseća bol u stomaku i ima porođajne bolove iako je u sedmom mesecu trudnoće. Doktorica govori da nije uspela da spasi Urmilu i njenu bebu. Akira kidnapuje Gangu i ucennjuje Jagdiša i kaže da dođe kod njega sa Anandi, Nimboli i Manglom. Posle kraćeg vremena, Jagdiš spašava Gangu, puca u Akiru i on umire. Kada se proširila informacija u njegovoj smrti ispostavilo se da on nije mrtav, ali za to niko ne zna. Zbog toga što Akira ne želi da iko sazna da je on živ prerušio se u drugu osobu. On sedi sa mađioničarem, ali oni zapravo rade trikove i zavaravaju narod. Jednog dana dolazi Harki kod njih i Akira joj stavlja sindur na čelo. Potom, ona saznaje da joj je muž živ i počinje da oblači sari u boji. Akira joj govori da ne govori nikom da je živ. Posle kada i Kundan sazna oni smišljaju plan da se osvete svojim neprijateljima.

Akira i Anandi umiru, kraj prve sezone[uredi | uredi kod]

Nimboli saznaje da je Mangla lagala za pravu majku i saznaje pravu istinu da joj je Anandi biološka majka. Ona se vraća u palatu i počinje da mrzi Manglu. Nakon toga, Mangla ludi nakon što izgubi Nimboli, a Anandi je odvodi u kliniku da mentalno obolele. U posetu joj dolazi Nimboli, ali ona misli da je njena Nimboli zapravo lutka i govori joj da ide. Mangla beži iz bolnice, baca se sa litice, jer joj je lutka otišla u provaliju i umire. Anandi prepoznaje Akiru, ali Akira je baca u bunar, ona se osvesti i suprostavlja mu se sa seoskim ženama. Harki izdaje svog muža govoreći da je on Akira. Akira puca u Anandi, ali Kaljani je štiti svojim telom i prima metak, te umire na Anandinom krilu. Harki ubeđuje Akiru da ne čini više zlo drugima, ali uzalud on je veže. Anandi, Nandini i Šivam beže prema šumi, zatim se sklanjaju na bezbedno mesto i sakrivaju od Akire da želeli bi se vrate u selo. Nakon stalnog trčanja, dolaze do mosta. Akira i Kundan ih prate, tu su i njegovi ljudi. Anandi uzima pištolj od jednog čoveka, upire ga u Akiru i puca u njega. On uzima Šivama i kaže da će ga gurnuti sa mosta. Međutim, Anandi gura Šivama i Nandini u reku da ih spasi od Akire. Akira puca u Anandi, ona takođe pada u reku ranjena, a Jagdiš dolazi i puca u Akiru. Jagdiš ne može da pronađe Anandi i decu i misli da su svi mrtvi. Anandi uspeva da izvadi decu iz reke. Ona govori deci da je bila u pravu i da ih niko ne može razdvojiti. Nandini joj kaže da ih ne ostavlja. Kraj prve sezone.

Druga sezona[uredi | uredi kod]

Druga sezona prikazuje odraslu Nandini nakon petnaest godina koja se nalazi u usvojenoj porodici i njen ljubavni život.

Uloge[uredi | uredi kod]

Prva sezona[uredi | uredi kod]

Uloga Glumac Napomena
Anandi Šivradž Šekar Avika Gor mlađa
Pratiša Banerdži mlađa
Toral Rasputra starija - mrtva
Jagdiš Bajron Sing Avinaš Mukerdži mlađi
Šašank Vijas mlađi
Šakti Anand stariji
Ganga Jagdiš Sing Sriti Ja mlađa
Sargun Mehta mlađa
Asija Kazi starija
Nandini Kundan Sing (Nimboli) Grasi Gosvami
Kundan Sing Sparš Šrivastav mlađi
Karan Pahva stariji
Kaljani Devi Hiba Šah mlađa
Sureka Sikri starija - mrtva
Šivam Šivrađ Šekar Viren Vazirani
Manu Jagdiš Sing Dairi Ašani mlađi
Harš Mehta stariji
Akirađ Sing Sunil Sing mrtav
Harki Akira Sing Rudarkši Gupta
Mangla Devi (Disa) Rađešvari Sačdev mrtva
Kamli Akira Sing Farah Husein
Puškar Paričej Šarma
Anant Hitel Teđvani
Nidi Vidi Pandija
Naina (Čagani) Minakši Arija
Urmila Triša Kapur mrtva
Jatašankar Sing Abej Joši mrtav
Bagirati Sing Juma Mitra mrtva
Gopal Riši Dev mrtav
Šivradž Anup Šekar Sidart Šukla mrtav
Gena Vasant Sing Neha Marda starija
Šital Kandal starija
Nandikišor Vasant Sing (Nandu) Riši Soneča mlađi
Sandžej Basak stariji
Bajron Daramvir Sing Anup Soni
Sumitra Bajron Sing Smita Bansal
Vasant Mahavir Sing Satjadžit Šarma mrtav
Niranđan Rahoul Lohani
Premkišor Šekar (Dadu) Sudir Pandej
Subadra Sušmita Mukerdži
Alok Premkišor Šekar Džainiradž Rajpurohit
Iravati Alok Šekar (Ira) Sonal Ja
Minakši Anup Šekar (Minu) Anita Kulkarni
Anupradž Premkišor Šekar (Anup) Avinaš Vadavan mlađi
Akšej Anand stariji
Amol Šivradž Šekar Kušmit Gil mlađi
Šubam Ja stariji
Hardik Gaurav Bajaj
Guli Nidi Ja mlađa
Sonam Lamba starija
Sanči Vivek Kabra Rup Durgapal
Vivek Kabra Vimarš Rošan
Saurab Kabra Sonal Handa
Suman Kabra Šalini Arora
Rošan Kabra Bobi Parvez
Raki Kabra Farina Parvez Jarimari
Sona Gitandžali Mišra
Lal Sing Arpit Joši mlađi
Semal Bat stariji
Gauri Jagdiš Sing Mahima Makvana mlađa
Andžum Faruki mlađa
Deblina Čaterdži starija
Mahi Anup Šekar Abišek Tivari
Ratan Sing Čandreš Sing mrtav
Rasika Šveta Mahadik
Pramila Kamalika Guha Takurta
Palaš Harš Čaja
Natu Dineš Soni
Anuđ Mohit Abrol
Lal Sing Arpit Joši mlađi
Semal Bat stariji
Balačandar (Bal) Pavitra Sarkar
Šijam Madan Sing Vikrant Masej mlađi
Sačin Šrof stariji
Sugna Šijam Sing Viba Anand mlađa
Janvi Čeda starija
Varun Šijam Sing Šivanš Kotija
Kazan Sing Čaitanija Adib
Bagvati Kazan Sing (Bago) Bairavi Raičura mrtva
Madan Sing Amar Šarma
Vilma Man Sing Malini Hamid Navarjunakondakali
Puli Barat Sing Mamta Čaturija
Aša Neha Gosain
Ašima Rina Agarval
Sandija Sadija Sidiki
Krišna Govind Sing Preti Sahaj
Sundar Madkuhar Parašar
Rada Madan Sing Asmita Šarma
Ramčaran Sing Abidžit Lahiri
Mahavir Sing Rajendra Gupta
Tipri Sakši Tanvar
Suman Prija Ahudža
Barat Sing Sumit Malhan
Kančan Sing Urmila Šarma
Čaturi Barat Sing Svetlana Mišra
Šivani Radžadjakša Nivedita Batačarija
Kunda Smita Oak
Šravan Fahad Ali
Het Sing Sandžej Batra
Vasundara Sing (Baba-tetka) Farida Džalal
Pandit Brij Mohan Šastri
Varun Rudra Soni Manav
Jamuna Vasant Sing Gita Tiagi mrtva
Pratap Hukum Sing Jehangir Vakil mrtav
Čampa Šivšakti Sačdev mrtva

Druga sezona[uredi | uredi kod]

Glumac Uloga Napomena
Mahi Viđ Nandini Šekar glavna junakinja
Ruslan Mumtaz Kriš glavni junak
Vinit Kumar Kundan Akiradž Sing / Abajram glavni negativac
Avinaš Sačdev Amit Goel bivši junak
Smriti Kana Amit Goel Amitova žena
Dišank Arora Šivam Šekar Nandinin brat
Jukti Kapur Suda Šekavat / Suda Puškar Sing Nandinina usvojena sestra
Sonija Šah Karuna Kriševa majka
Nimiša Vakarija Triveni Karunina sestra
Šahab Kan g. Šekavat Sudin otac
Nidu Bandej Džamuna Šekavat Sudina majka
Anuš Anand Premal Sing Sudin muž, negativac
Hetal Jadav nepoznato Sudina svekrva, negativka
Pritvi Šankala Nareš Goel Amitov otac

Nagrade[uredi | uredi kod]

Serija je nagrađivana mnogobrojnim nagradama od početka prikazivanja. Nagrade su dobili Anandi i Jagdiš u ulozi dece za najpopularnije dečje glumce, baba Kaljani (Sureka Sikri) za najbolju negativnu ulogu, a nakon tri godine dobija i za najbolju sporednu ulogu. Zatim, njena snaja Sumitra i njen muž Bajron, kao i braća Bajron i Vasant osvajaju nagrade. Dve nagrade su dobili za najbolju seriju sa socijalnom porukom koja se bavi dečjim brakom. Godinu dana od početka emitovanja u Indiji, dobija status najpopularne dnevne serije, a 2011. ponavlja taj uspeh. Muzika je gledaoce dovodila do suza, te je Lalit Sen dva puta izabran za najboljeg muzičkog direktora. 2011. tada već kao zreli likovi, nagrade dobijaju Anandi (Pratiša Banerdži), Jagdiš (Šašank Vijas) i Gauri (Andžum Faruki). Pratiša i Šašank izabrani su za najbolje televizijske ličnosti i najbolji par. Tu je i nagrada za najbolju seriju koja se sastoji od niza nastavaka i nagrada za najbolji ansambl.

Napomene i reference[uredi | uredi kod]

  1. „Mala nevesta na RTV Pink”. Arhivirano iz originala na datum 2012-05-25. Pristupljeno 2012-07-29. 
  2. „Indijska serija Mala nevesta na TV Pink”. Arhivirano iz originala na datum 2012-03-12. Pristupljeno 2012-07-29. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]