Bakteriostatički agens

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Bakteriostatički agens ili bakteriostatik, skraćeno Bstatik, je biološki ili hemijski agens koji zaustavlja bakterijsku reprodukciju, i koji ne utiče na bakterije na druge načine. U zavisnosti od njihove primene, razlikuju se bakteriostatički antibiotici, dizinfektanti, antiseptici i prezervativi. Nakon uklanjanja bakteriostatika, bakterija obično počinje ponovo da raste. To je u konrastu sa baktericidima, koji ubijaju bakterije.[1]

Bakteriostatici se često koriste u plastici da bi se sprečio rast bakterija na površinama. Bakteriostatici se širokom upotrebom u laboratorijskoj praksi su natrijum azid (koji je akutno toksičan) i tiomersal (koji je mutagen u ćelijama sisara).

Bakteriostatički antibiotici[uredi | uredi kod]

Bakteriostatički antibiotici ograničavaju rast bakterija putem ometanja bakterijske proteinske produkcije, DNK replikacije, ili drugih aspekata bakterijskog ćelijskog metabolizma. Oni moraju da deluju zajedno sa imunskim sistemom da bi se otklonili mikroorganizmi iz tela. Međutim, nema uvek precizne razlike između bakteriostatičkih i baktericidnih antibiotika. Visoke koncentracije pojednih bakteriostatičkih agenasa su baktericidne, dok su niske koncentracije pojednih bakteriocidnih agenasa bakteriostatičke.

U ovu grupu se ubrajaju[2]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Pankey GA, Sabath LD (March 2004). „Clinical relevance of bacteriostatic versus bactericidal mechanisms of action in the treatment of Gram-positive bacterial infections”. Clin. Infect. Dis. 38 (6): 864–70. DOI:10.1086/381972. PMID 14999632. 
  2. Shetty N, Aarons E, Andrews J (2009). „Chapter 5: General principles of antimicrobial therapy”. u: Andrews J, Shetty N, Tang JW. Infectious Disease: Pathogenesis, Prevention and Case Studies. Wiley-Blackwell. ISBN 1-4051-3543-3. 

Vidi još[uredi | uredi kod]