Bihnerov levak

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Büchnerov lijevak)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Büchnerov lijevak
Guč-boca sa Bihnerovim levkom.

Bihnerov levak je deo laboratorijskog pribora koji se koristi kod vakuum-filtracije.[1] Uglavnom se proizvodi od porcelana, a u manjoj meri i od stakla i plastike. Na vrhu kosog dela nalazi se cilindar sa perforisanim dnom. Hiršov levak ima sličan izgled, s tim što se zidovi cilindričnog dela šire na spolja. Ovakav levak se koristi za filtraciju manjih količina. Bihnerov levak je dobio naziv po industrijskom hemičaru Ernstu Bihneru.

Način upotrebe[uredi | uredi kod]

Bihnerov levak se obično koristi u kombinaciji sa guč-bocom, sa kojom se povezuje gumenim prstenom. Guč-boca se dalje priključuje na vakuum-pumpu, koja proizvodi vakuum potreban za efikasnu filtraciju. Materijal za filtraciju (obično filter-hartija), postavlja se na dno Bihnerovog levka i ovlaži, kako bi nalegao na dno i time sprečio curenje materijala koji se filtrira. Tečnost koja se filtrira se sipa u levak i prolazi kroz filter-hartiju pod uticajem vakuuma koji se dobija iz vakuum-pumpe, odvajajući se od čvrste faze.

Prednost ovakve filtracije je brzina u odnosu na klasičnu filtraciju pod uticajem gravitacije. Prilikom filtracije je bitno paziti da tečnost koja prolazi kroz levak ne prepuni sud u kojem se skuplja, da ne bi dospela u vakuum-pumpu. Ovo je naročito važno ako se vakkum proizvodi pomoću vodene vakuum-pumpe, jer bi došlo do ispuštanja opasnih materija u vodene tokove. Ove opasnosti se mogu smanjiti upotrebom dodatnog suda (ispiralice) koji se postavlja između guč-boce i izvora vakuuma.

Primena[uredi | uredi kod]

Bihnerov levak se koristi prilikom odvajanja kristalizovanih supstanci od rastvarača. Vakuum dodatno doprinosi brzom sušenju kristala. Naravno, po završenoj vakuum-filtraciji, potrebno je udaljiti preostalu količinu rastvarača (obično u sušnici).

Vidi još[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Jensen, William B. (September 2006). „The Origins of the Hirsch and Büchner Vacuum Filtration Funnels” (PDF). Journal of Chemical Education 83 (9): 1283. DOI:10.1021/ed083p1283. Arhivirano iz originala na datum 2007-03-15. Pristupljeno 2010-12-10.  (en)

Vanjske veze[uredi | uredi kod]