Azem Vlasi

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Azem Vllasi)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Azem Vlasi (alb. Azem Vllasi; Kosovska Kamenica, 23. decembar 1948) je kosovski advokat i političar, nekadašnji visoki državni i partijski funkcioner u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, a danas savetnik predsednika Republike Kosovo.

Biografija[uredi | uredi kod]

Osnovno i srednje obrazovanje završio u Kosovskoj Kamenici a prava na Univerzitetu u Prištini. U periodu 1974-1978 bio je predsednik Saveza socijalističke omladine Jugoslavije, zatim predsednik Socijalističkog saveza radnog naroda Kosova (1981-1982), potom član Predsedništva Pokrajinskog komiteta Saveza komunista Kosova i Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije (1982-1988). U međuvremenu je maja 1986. biran za predsednika Saveza komunista Kosova.

„U svojoj mladosti vjerovao sam da Jugoslavija može opstati kao federativna multietnička država ravnopravnih naroda. Bio sam iskreno privržen projektu Jugoslavije po Ustavu od 1974. Nekako smo se ponosili što se Jugoslavija razlikuje od svih drugih zemalja rigidnih komunističkih režima, bez ikakve slobode i sa siromašnim građanima. Mi građani Jugoslavije u svakom pogledu živeli smo bolje. Mislio sam da u okviru takvog projekta može biti dobro i za moj albanski narod.”[1]

Azem Vlasi o SFRJ

Na toj dužnosti bio je do jeseni 1988. godine, kada dolazi u sukob sa novim rukovodstvom SR Srbije, na čelu sa Slobodanom Miloševićem. Milošević je tada sprovodio svoju antibirokratsku revoluciju, čiji je cilj bio unitarizacija Srbije. Pokrajinsko rukovodstvo AP Kosova, na čelu sa Azemom Vlasijem, se suprotstavilo ustavnim i političkim promenama koje je Milošević najavljivao, a koje bi Kosovu oduzele visok stepen autonomije zagarantovane Ustavom 1974. godine. Tada su organizovani masovni protesti Albanaca na Kosovu, koji su pružili podršku Vlasiju. Protesti su kulminirali februara 1989. godine, kada su se rudari u rudniku Stari Trg zabarikadirali u svoja rudarska okna, zahtevajući obustavu najavljenih ustavnih promena. Ubrzo je rukovodstvo Slovenije pružilo podršku rudarima. U Srbiji je, međutim, Milošević organizovao veliki miting u Beogradu 28. februara, na kojem je nekoliko stotina hiljada ljudi skandiralo: "Uhapsite Vlasija", na šta je Milošević odgovorio: „Ne čujem vas dobro, ali biće hapšenja".[2] Vlasi je ubrzo uhapšen, početkom marta, kada je srpska policija ugušila otpor Albanaca u pokrajini. Vlasi je osuđen zbog "kontrarevolucionarne" aktivnosti. Iz zatvora je izašao aprila 1990. godine.

Vlasi je kasnije radio kao advokat i politički savetnik mnogih kosovskih političara. Tako je 2005. postao savetnik tadašnjeg kosovskog premijera Bajrama Kosumija, a kasnije i Agima Čekua.

Vlasi je oženjen novinarkom Nadirom Avdić - Vlasi; otac je dvoje dece koja su se školovala u SAD i tamo ostala da žive.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Azem Vlasi, Srbija zagorčava život Kosovu
  2. „Uhapsite Vlasija”. Arhivirano iz originala na datum 2014-04-23. Pristupljeno 2011-08-06.