Av

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je članak o hebrejskom i levantinskom arapskom mjesecu. Za skraćenice AV iliaV, v. AV.

Av (hebrejski: אָב, standardni Av tiberijski ʾĀḇ (arapski:آﺏ Ab; od akadskog abu) je jednaesti mjesec građanske i peti mjesec vjerske godine u hebrejskom kalendaru. Naziv je babilonskog porijekla i pojavljuje se u Talmudu oko 3. vijeka. To je jedini mjesec koji nema ime u Bibliji. To je ljetni mjesec od 30 dana. Av obično pada u julaugust po gregorijanskom kalendaru. Na levantinskom arapskom Ab (arapski:آﺏ) je naziv za osmi mjesec gregorijanskog kalendar; ekvivalent augusta.

U Babilonskom Talmudu, Taanit 29a, piše "Kada uđemo u [mjesec of] Av naša je radost smanjena". To se temelji na činjenici da su se neki od najmračnijih događaja židovske historije dogodili u prvim tjednima ovog mjeseca, pogotovo Devet dana koji kuliminiraju s Tisha B'Av. Međutim, postoji mali i uglavnom nepoznati blagdan koji pada na puni mjesec u Avz zvan Tu B'Av koji je, u drevna vremena, bio jedan od najveselijih dana godine.

Mjesec se ponekad naziva Menachem Av (hebrejski: מנחם אב) (Av Utjehe), ali njegova glavna upotreba je santifikacija mjeseca prilikom recitacija na Shabbat oprije Rosh Chodesha i iza Tisha B'Ava.

Izvori[uredi | uredi kod]