Autocesta A5 (Hrvatska)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Čvorište 16 kod Sredanaca

Autocesta A5 ("Slavonska autocesta" ili "Slavonika"), je autocesta u gradnji i djelomicno otvorena za promet na dionici cvor Sredanci-Osijek a po zavrsetku treba da poveze Bosnu i Hercegovinu sa Madjarskom i Srednjom Evropom.Pocinje na gr. prelazu Svilaj a zavrsava na gr. prelazu Branjin Vrh.Pripada trecem kraku koridora V, tj. koridoru Vc

Povijest[uredi | uredi kod]

Dana 9. studenog 2007. svečano je puštena u redovni promet prva dionica od odmorišta Sredanci do Đakova. Nastavak od Đakova do Osijeka se očekuje u 2008 godini. Nakon toga, nastavak do Belog Manastira. Nastavak do Mađarske granice s jedne strane i BiH granice s druge se očekuje, kada te dvije države naprave svoj dio koridora 5, kraka C, čiji je autocesta A5 dio (cestovni koridor 5C). A5 kada bude puštena u promet povezivati će Baranju, Slavoniju, Posavinu te Bosnu i Hercegovinu.

Budućnost[uredi | uredi kod]

Zbog svog položaja, izravno križanje sa autocestom A3 i neizravni nastavak preko susjedne države na još neizgrađenu autocestu A10, ovo je vrlo perspektivna prometnica. U trenutnom stanju, može se promatrati kao produžena ruka Autoceste A3.

Ova autocesta je izravna poveznica sjeverostočne Europe i neizravna poveznica jugoistočne Europe sa Jadranskim Morem. Također, ona bitno skraćuje put iz istočne Hrvatske prema Jadranskom moru, spajajući Hrvatsku preko susjedne države.

Važnost[uredi | uredi kod]

Autocesta je dio međunarodnog Koridora Vc.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]