Austrijsko-turski rat (1787–1791)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Austrijsko-turski rat 1787.-1791.
Dio Austrijsko-turskih ratova

Portret austrijskog maršala Laudona osvajača Beograda
Datum januar 1787. - august 1791.
Lokacija Kočina Krajina, Balkan, Kneževina Vlaška, Kneževina Moldavija, Ukrajina
Ishod Pobjeda Austrije (Svištovski mir)
Teritorijalne promjene Habzburška monarhija Austrije je zauzela Hotin
Sukobljeni
Habsburška Monarhija Osmansko carstvo
Vođe
Laudon
Friedrich Koburgski

Austrijsko-turski rat 1787-1791 vodio se između Habzburške monarhije i Osmanskog Carstva istovremeno kad i Rusko-turski rat 1787.-1792. jer je tad austrijski car Josip II. bio saveznik sa ruskom caricom Katarinom II.

Historija[uredi | uredi kod]

Habzburška monarhija Austrije se dobro pripremila za rat, nakon sklapanja rusko-austrijskog sporazuma u ljeto 1781.,[1] od tad su u Hrvatsku i Kraljevinu Ugarsku prema osmanskoj granici prebačene brojne jedinice.

Na samom početku rata austrijske snage, u brojnim kolonama prodrle su duboko na teritorij Osmanskog carstva sve do Kneževine Vlaške. Ubrzo se situacija na frontu preokrenula i turske snage preuzele inicijativu, tako da su uspjele odbaciti natrag Austrijanace iz Mehadije u Kneževini Vlaškoj i povratiti Banat do 1789.[1], ali rat na dva fronta pokazao se kao nemoguć zadatak, jer su istovremeno doživjele velike poraze u Kneževini Moldaviji gdje je ruski feldmaršal Rumjancev zauzeo utvrde Iaşi i Hotin, a knez Potemkin - nakon duge zimske opsade Očakov u Ukrajini 1788. Vijest o padu Očakova toliko je potresla sultana Abdula Hamida I da je zbog toga umro.

Portret sultana Selim III koji je nastavio rat

Nakon ruskog pritiska popustila je turska obrana na zapadnom frontu pa su austrijske snage nakon trotjedne kampanje zauzele Beograd 8. oktobra 1789.[1] a nakon tog Craiovu i Bukurešt (1789).[1] Odmah nakon tog počele su zakulisne diplomatske igre Kraljevstva Velike Britanije i Kraljevine Prusije, koje su se s jedne strane bojale jačanja Ruske Imperije, a s druge strane htjele namamiti Austriju u anti-francusku koaliciju, tako da se Austrija povukla iz rata i pristala na mir.[1]

Nakon britanskog pritiska Austrija je potpisala separatni Svištovski mir 4. augusta 1791., na osnovu njega je vratila Osmanskom carstvu sve zauzete teritorije osim utvrde Hotin i uže okolice, i nekih mrvica po Hrvatskoj koje su Osmanlije ranije osvojili i pripojili Bosni (Dvor na Uni, Cetingrad, Drežnik, Ličko Petrovo Selo, Lapac, Srb). nakon završetka Rusko-turskog rata 1787.-1792. (Dubički rat) .[1]

Povezano[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Austro-Turkish Wars of the 16th-18th Centuries (hrvatski). The Free Dictionary. Pristupljeno 19. 05. 2012. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]