Aulo Terencije Varon Murena

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Aulus Terentius Varro Murena)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Aulo Terencije Varon Murena (Aulus Terentius Varro Murena, ? - 22. pne.) bio je rimski političar i vojskovođa iz vremena ranog Carstva.

Dio historičara vjeruje kako je on bio sin nekadašnjeg republikanskog konzula Lucija Licinija Murene. Njegova sestra Terencija se udala za Gaja Mecenu, pokrovitelja umjetnosti i Augustovog bliskog prijatelja, te se vjeruje da je tako stekao carevu naklonost.

Godine 25. pne. Murena je poslan protiv Salasa, plemena u sjeverozapadnim Alpama koje je držalo strateški važan prijevoj Veliki Sveti Bernard. Murena je pokorio Salase i, prema Strabonu, sve njih - 44.000 - prodao u ropstvo; Kasije Dion, pak, tvrdi da su zarobljeni samo vojno sposobni muškarci i to na rok od 20 godina. Murena je godine 24. pne. u zemlji Salasa osnovao koloniju Augusta Pretoria Salassorum sa 3000 rimskih kolonista; od tog naselja je nastao suvremeni grad Aosta.

Zbog svog pothvata Murena je izabran za konzula za 23. pne. Mandat, koji je služio zajedno sa Augustom, nije završio, jer je pao u carevu nemilost. Smijenjen je, a kao suffect konzul je imenovan Gnej Kalpurnije Pizon. Iste godine je Murena bio branitelj na suđenju Marku Primu, guverneru Makedonije optuženom da je bez razloga napao Odrisko Kraljevstvo, rimske saveznike. Na suđenju, u kome je sam car sudjelovao kao svjedok, Murena se navodno prema njemu neuljudno ponašao. Ubrzo nakon toga, sam Murena je optužen da je sudjelovao u zavjeri Fanija Cepiona protiv cara, te je uhapšen i pogubljen bez suđenja.