Atenulf I od Kapue

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Atenulf I od Capue)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Atenulf I (italijanski: Atenolfo; ? - 910), također poznat i po nadimku Veliki (latinski: magnus), bio je princ od Kapue od 7. januara 887. te princ (knez) Beneventa od 899. do smrti.

Bio je potomak langobardskih velmoža, odnosno sin Landenulfa gestalda (grofa) od Teanoa. Od godine 879. je vodio borbu s braćom nastojeći postati knez Kapue. U tome je konačno uspio godine 887. zahvaljujući pomoći Atanazija, hypatusa (guvernera) Napulja. Međutim već sljedeće godine su se saveznici posvađali oko oblasti zvane "Liburnia"; došlo je do bitke čiji je ishod bio neodlučen.

Atenulf se nakon toga okrenuo prema Kneževini Benevento, oko koje su borbu vodili Bizant i Vojvodstvo Spoleto. Godine 899. je uspio protjerati princa Radelchisa te se u januaru okrunio za knezu u crkvi Santa Sofia. Tome se usprotivio biskup Petar, ali ga je protjerao u Salerno. Tako su se pod Atenulfovom vlašću našle sve zemlje nekadašnjeg langobardskog Mezzogiorna. Atenulf je za sebe uzeo titulu princeps gentis Langobardorum (knez naroda Langobarda), smatrajući se prvim pravim langobardskim vladarom nakon propasti langobardske države 774.

Atenulf se nakon toga okrenuo protiv muslimanskih Saracena u Gariglianu. U tu je svrhu sklopio savez sa Republikom Amalfi kao i Grgurom IV od Napulja. Prvi pohod 903. je završio uspjehom. Za drugi pohod je bez uspjeha pokušao dobiti podršku od Bizanta. Prije nego što je pokrenut je umro, ali su saveznici nekoliko godina kasnije izvojevali pobjedu u bitci kod Gariglianoa.

Atenulfa je naslijedio sin Landulf, koga je bio imenovao suvladarom 901. Pod Atenulfom je ustanovljen običaj da braća i sinovi služe kao suvladari, koji će trajati do 981.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Caravale, Mario (ed). Dizionario Biografico degli Italiani: IV Arconati – Bacaredda. Rome, 1962.
Prethodi:
Landenulf I
knez Kapue
887–910
Slijedi:
Landulf I
Prethodi:
Radelchis II
knez Beneventa
900–910