Atanasije II Gavrilović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Atanasije II Gavrilović
Datum smrti 1752.
Prethodnik Joanikije III Karadža-Grk
Naslednik Gavrilo II Sarajevac

Atanasije II Gavrilović bio je 30. patrijarh srpske crkve(1747--1752).

Kao mitropolit skopski Atanasije II Gavrilović se pominje 1714. godine u jednom mineju, koji se čuva u manastiru Lešku.

Godine 1747. Atanasije je postavljen na tron Pećke patrijaršije i već iste godine bio je u kanonskoj poseti Sarajevu. Povodom njegovog izbora za patrijarha Mojsej Fruškogorac je zapisao da je bila velika radost svim Srbima, Bugarima i svim okolnim krajevima.

U pratnji svog jerođakona Mihaila, patrijarh Atanasije II posetio je 1749. godine Rilski manastir. Odnosi između Pećke patrijaršije i Karlovačke mitropolije, nakon seobe pod Arsenijem IV, potpuno su prekinuti jer je na njegovo mesto došao Grk Joanikije Karadža.

Kada je na pećki tron došao Srbin Skopljanac Atanasije II Gavrilović, obnavljaju se ponovo odnosi između Karlovačke mitropolije i Pećke patrijaršije, iako samo na kratko vreme Atanasijeve uprave patrijaršijom. Tako su iz Sremskih Karlovaca ustupljene patrijarhu Atanasiju bakrorezne ploče radi štampanja blagoslovnih knjiga.

Patrijarh Atanasije je u Karlovačku mitropoliju, radi skupljanja milostinje, poslao svoga egzarha arhimandrita studeničkog Vasilija Petrovića. Pošto je arhimandrit Vasilije umro za vreme skupljanja milostinje za Pećku patrijaršiju, patrijarh Atanasije umesto njega šalje da skuplja milostinju svoga protođakona i epitropa.

Za vreme patrijarha Atanasija II popunjena je Dabrobosanska mitropolija izborom Pajsija, arhimandrita manastira Pive, koga je 27. juna 1752. godine hirotonisao patrijarh zajedno sa mitropolitima: niškim Gavrilom, valjevskim Pajsijem i veletskim Dionisijem.

Patrijarh Atanasije II je umro 1752. godine.


Literatura[uredi | uredi kod]

Prethodnik:
Joanikije III Karadža-Grk
patrijarh srpski
17471752.
Nasljednik:
Gavrilo II Sarajevac