Asirska zastava

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Asirska zastava.

Asirska zastava je obeležje koje je izabrala asirijanistička frakcija za predstavljanje asirsko/sirijske (sirijačke) nacije u domovini i dijaspori. Osim nje postoji i sirijska zastava, koju ističe aramejanistička frakcija. Zastavu je 1968. dizajnirao Đorđe Atanos. Asirska Univerzalna Alijansa, Asirska Nacionalna Federacija i Bet-Nahrain Demokratska partija su je prihvatili 1971.

Zastava ima belu pozadinu; u centru se nalazi zlatni krug, okružen četvorokrakom plavom zvezdom. Centar i četiri kuta zastave su povezani četirima trobojnim (crveno-belo-plavo), talasastim trakama, koje se šire prema kutovima. Partija Bet-Nahrain je dodala figuru strelca u pernatoj odeždi, crvene boje, iznad centra, poznatu iz asirske umetnosti.

Simbolizam[uredi | uredi kod]

Zlatni krug u centru predstavlja Sunce, koje toplotom i svetlošću održava život na Zemlji. Četvorokraka zvezda predstavlja zemlju, njena svetloplava boja simbolizuje spokoj. Talasaste trake, uske pri centru i zatim sve šire, svojim bojama predstavljaju tri glavne reke asirske domovine (Beth Nahrain): Tigris, Eufrat i Veliki Zab. Tamno plava predstavlja Eufrat. Crvena, čija krvavo crvena nijansa simbolizuje hrabrost, slavu i ponos, predstavlja Tigar. Bela, za spokoj i mir, predstavlja Veliki Zab. Moguće je i tumačenje da trake predstavljaju puteve kojima će se rasuti Asirci vratiti u svoju postojbinu.

Figura strelca simbolizuje predhrišćanskog boga Ašura.[1]

Prethodne zastave[uredi | uredi kod]

Šablon:FIAV Stara asirska zastava, od pre I svetskog rata
Šablon:FIAV Asirska vojna zastava tokom I svetskog rata

Pre Prvog svetskog rata, asirska zastava od tri horizontalne boje, losos (svetlije) crvene, bele i crvene. Tri bele zvezde u gornjem levom uglu zastave su predstavljale tri glavne crkve asirskog naroda: Crkva Istoka, Haldejska katolička crkva i Sirijska pravoslavna crkva (koristile su je i članovi Sirijske katoličke crkve). Ova zastava je korišćena tokom sastanaka delegacija Arhivirano 2009-06-16 na Wayback Machine-u asirskih političara i zapadnih sila tokom i nakon I sv. rata. Zastava je korišćena dok nije ustanovljen sadašnji oblik. Kreirala ju je sirijačka pravoslavna zajednica u Tur Abdinu.

Između 1915. i 1923., Asirska vojska je koristila zastavu nalik švajcarskoj. Imala je crvenu pozadinu, simbolično za krv koju su Asirci prolili pre i tokom I svetskog rata, i beli krst. U gornjem levom uglu se nalazio okrugli pečat, lični znak Agha Petrosa. Na njemu je bilo ispisano njegovo ime na asirskom i ruskom.

Gallery[uredi | uredi kod]

Povezano[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

(na engleskom:)