Arunačal Pradeš

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Arunachal Pradesh)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Arunačal Pradeš
Arunačal Pradeš -अरुणाचल प्रदेश
Država: Indija
Glavni grad: Itanagar
Površina: 83.743 km²
Stanovništvo: 1.091.117 (2001)
Gustina stanovništva: 13 stan./km²
Jezik: engleski , hindi
Religija:
Veb-sajt: arunachalpradesh.nic.in Arhivirano 2011-02-21 na Wayback Machine-u
Mapa
Položaj Arunačal Pradeša u Indiji
Položaj Arunačal Pradeša u Indiji

Arunačal Pradeš je savezna država Indije sa površinom od 83.743 km² i 1.091.117 stanovnika (stanje: 1. jan. 2001). Arunačal Pradeš je jedan od dva sporna regiona između Indije i Kine. Kina ne priznaje državu Arunčal Pradeš, a ni Mek Mahonovu liniju. Kina smatra većinu teritorija Arunčal Pradeša delom Kine, odnosno Tibeta. Kina često taj deo naziva južni Tibet. Indija i Kina su uspostavili liniju stvarne kontrole.

Povijest[uredi | uredi kod]

Područje su najprije nastanila plemena sa Tibeta, a kasnije tajlandsko-burmanska plemena. Malo se zna o istoriji Arunčal Pradeša. Severozapadni deo područja je bio pod Monpa kraljevstvom između 500. pre Hr. i 600. posle Hr. Zatim je područje bilo pod labavom kontrolom Tibeta i Butana, posebno severna područja. Preostali delovi države, a posebno oni blizu Mijanmara dolaze pod kontrolu Ahoma i Asama, sve dok Britanci nisu anektirali Indiju 1858. Tokom 1913-1914. britanski administrator Henri Mek Mahon povukao je 1000 kilometara dugu Mek Mahonovu liniju kao granicu između Britanske Indije i Tibeta. To je bilo tokom Simla konferencije, kada su Britanci tražili da imaju što šire bafer zone oko svojih teritorija. Tibetanci i Britanci su se složili sa Mek Mahonovom linijom, ali Kinezi su odbili da priznaju tu liniju. Od tada je kineski stav da je Kina suverena nad Tibetom i da ta linija ne važi bez kineskog pristanka. Britanci tek 1937 po prvi put štampaju mapu, koja pokazuje te teritorije kao deo Britanske Indije. Kada je Indija postala nezavisna, vlada Tibeta je 1947. promenila svoj stav i polaže pravo na teritorije južno od Mek Mahonove linije. Situacija se još više pogoršala, kada je nastala Narodna Republika Kina. Pošto je pretilo da Kina zauzme Tibet Indija je jednostrano proglasila Mek Mahonovu liniju kao graničnu liniju 1950. i isterali su tibetansku administraciju iz Tavang područja 1951. To pitanje je mirovalo oko 10 godina tokom srdačnih odnosa Indije i Kine. I taj granični problem eskalira 1962. i Kinesko-indijski rat. Tokom rata Kina je zauzela većinu područja, proglasila pobedu, a onda se dobrovoljno povukla na Mek Mahonovu liniju i predala Indiji ratne zarobljenike 1963.

Geografija i klima[uredi | uredi kod]

Graniči sa Asamom na jugu i sa Nagalandom na jugoistoku. Mijanmar se nalazi na istoku, Butanom na zapadu, a Mek Mahonova linija razdvaja tu Indiju od Kine. Itangar je glavni grad. Većina Arunačal Pradeša nalazi se na Himalajima. Delovi su pod Patkajima. Najviši vrhovi toga dela Himalaja su Kangto (7090 m), Njegi Kangsang (7050 m), i Goričen (6488 m). Klima je različita ovisno o visini. Područja na velikim visinama Gornji Himalaji blizu Tibeta imaju alpsku klimu. Na srednjim Himalajima je umerena klima i rastu jabuke i narandže. Subhimalaji imaju vlažnu subtropsku klimu sa vrućim letima i blagim zimama. Količina padavina je između 2.000 i 4.000 mm godišnje.

Ekonomija[uredi | uredi kod]

Poljoprivreda je glavni izvor prihoda. Šumarstvo je sledeći značajan sektor ekonomije. Razvija se u zadnje vreme i turizam, ali strancima je potrebna specijalna dozvola da bi ušli u Arunačal Pradeš.

Demografija[uredi | uredi kod]

Oko 65% stanovništva spada u 20 veliika kolektivna plemena i 82 plemena . Većina su tibetanskog ili tajlandsko-burmanskog porekla. Oko 35% stanovništva predstavlja imigrante. Pismenost je 54.74%. Oko 36% stanovništva sledbenici su animističkih religija, 35% su hindusi, 13% su budisti i 13% hrišćani. Tibetanski budizam je dominantan u distriktu Tavang i Zapadni Kameng.