Arsenije Avtorijan

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Arsenije Carigradski)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Arsenije Avtorijan (grčki: Ἀρσένιος Ἀυτωρειανός), latiniziran kao Arsenius Autorianus; o. 1200 - 1273) bio je vaseljenski patrijarh Carigrada koji je stolovao u dva navrata - od 1255. do 1260. u Nikeji te od 1261. do 1267. u Carigradu.

Bio je rodom iz Carigrada, a obrazovao se u nikejskom manastiru gdje je kasnije postao iguman. Neko vrijeme se odao asketskom načinu života. On je prekinut kada ga je 1255. godine patrijarhom imenovao nikejski car Teodor II Laskaris.

Nakon careve smrti Arsenije se našao upetljan u borbu za nasljedstvo, izazvanu time što je Teodorov sin Jovan IV bio premlad da pruzme prijestolje. Dio bizantskih historičara navodi da je upravo Arsenije bio imenovan regentom, odnosno skrbnikom mladog cara, uz Georgija Mouzalona koji je nedugo potom ubijen. Novi je regent, pak, postao Mihailo VIII Paleolog, a pri čemu se Arsenije trudio zaštititi mladog cara i tek nakon dugih pregovora pristao na dvostruku krunidbu održanu u januaru 1259.

Arsenijev sukob sa Mihailom, koji je na kraju postao car, je na kraju eskalirao do te mjere da se sam Arsenije povukao u manastir. Mihajlo je za novog patrijarha imenovao Nikifora Efeškog.

Nikifor je umro 1260. godine, a u međuvremenu je Mihajlo zauzeo Carigrad, srušio Latinsko Carstvo te obnovio bizantsku vlast. Mihajlo je pozvao Arsenija da ponovno preuzme mjesto patrijarha, a na što je Arsenije pristao. Arsenije je, međutim, ponovno sukobio sa carem, ovaj put zbog Mihajlove odluke da oslijepi svrgnutog Jovana IV. Car je nakon toga sazvao poseban sinod na kome je 1265. godine Arsenije svrgnut.

Literatura[uredi | uredi kod]

Pravoslavne crkvene titule
Prethodi:
Manojlo II
Nikifor II
patrijarh Carigrada
u egzilu u Nikeji
1255–1260
u Carigradu
1261–1267
Slijedi:
Nikifor II
German III